Kakve nauti?ke karte trebaju po?etniku?

Autor Mala od portala, Prosinac 09, 2012, 06:10:46 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mala od portala

Jednom sam se zgrozila kad sam u nekom razgovoru saznala s kakvim sve kartama neiskusni nauti?ari kre?u na more. Nisam mogla vjerovati kad su mi ispri?ali da je jednom neki stranac nauti?ar zaustavio našeg doma?eg ?ovjeka s molbom da ga uputi kako da doplovi do odre?enog mjesta i pritom je šokiranom ?ovjeku pod nos gurnuo â€" obi?nu autokartu! Nevjerojatno je kako neki “nauti?ari” (namjerno ih stavljam pod navodne znakove, jer to nisu nauti?ari!) bahato podcjenjuju važnost pomorskih karata, a mnogi ih ni ne znaju ?itati niti se na njima snalaziti, ili pak nabavljaju loše, nepotpune ili zastarjele karte. Rezultat: Služba traganja i spašavanja na moru svake godine ima pune ruke posla   .

Kakva su vaša iskustva sa kartama? Kakve karte mora imati svaki ozbiljan nauti?ar i bez kakvih karata nije pametno uop?e razmišljati o izlasku na more?
hilhz47
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

ogi01

male karte. stanu i u krilo. viceve s kartama smo radili kao klinci. na glavnom kolodvoru bi pitali prolaznike na karti Amsterdama kako se do?e do Trga republike. uglavnom su nam svi to?no pokazali mahaju?i rukama oko sebe.

janko_ka

ne?u nikada zaboraviti epizodu iz djetinjstva, imao sam 13-14 god i dakle prije 30tak god je to bilo, negdje oko Plavnika na barci ja i prijatelj iz ulice i njegov tata ina?e kapetan na strancu, i mi panulamo kada se zaustavi pored nas jahta, velika, jako jako, sa krme dolazi lik i pita za Lošinj na engleskom jeziku, i Barba pita imaju li kartu neku, tada nije još bilo gps-a, i vra?a se taj gazda od jahte i nosi kartu a3 formata sa cijelim jadranskim morem i talijanskom obalom, sve to na a3,, sje?am se da je od prijatelja tata prvo mislio da ga zezaju,i na kraju mu je pokazao u kojem pravcu da krenu,, karta je bila beskorisna,, eto, danas manje više svatko ima mobitel, na njemu milion mogu?nosti  tako da se teško pogubiti danas kao nekada..

Mala od portala

Ama svaka ?ast mobitelima, tabletima, GPS-ima i ostalim ?udima suvremene tehnike. Ne kažem da nisu korisni...

Ali stara dobra nauti?ka karta na koljenima  i pogled ispred sebe meni su još uvijek zakon!!!  kctu75
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

janko_ka

Citat: Mala od portala  u Prosinac 09, 2012, 08:04:45 POSLIJEPODNE
Ali stara dobra nauti?ka karta na koljenima  i pogled ispred sebe meni su još uvijek zakon!!!  kctu75

sve ok, ako je situacija idealna i ako djelomi?no poznaješ krajolik kojim ploviš,, no?u, po lošem vremenu, a i ina?e, više vjerujem GPS-u nego ženinom snalaženju na karti  ch07

orjen_ri

ovako , o potrebnoj opremi pa tako i kartama mozemo filozoforati , ali tu je zakonodavac jasan,
kompas i pomorske kare akvatorija plovidbe, u nasem slucaju , male karte hrvatske obale jadrana.
I tko je to dobio dozvolu bez da zna ocitati svjetonik na karti  anim43

vdusevic

Prije nego sam kupio brod kupio sam male karte a prvo što sam promijenio je kompas, nov i pouzdan. Tek kasnije mi je prijatelj na ru?nog Garmina stavio karte...

Eventum

Male karte HHI-ja... i onda iPhone s Navionics Marine, a sljede?e je vjerojatno iPad s tom istom aplikacijom i nekim dobrim ku?ištem!
:)

estan

Svojevremeno sam plovio s prastarom drvenom pasarom bez kabine, a kad bi mi zatrebala karta svratio bih u neki likalni kafi? i popio kavu, a kesicu cukra, na kojoj bi bila kakava karta akvatorija, sa?uvao bih za pomo? u navigaciji (kesica hotela Solitudo na Lastovu) ili bih kupio bocu nekog doma?eg vina (u Veloj Luci), gdje bi karta bila otisnuta na stražnjoj etiketi. Para za prave karte nisam imao, a ?esto bih krenuo samo do Bra?a ili Šolte, a nastavio do Lastova, Mljeta ili Kornata. Je li to bilo pametno, valjda baš i nije, ali ja sam nekakvu globalnu kartu akvatorija imao ve? u glavi, tj. nije da sam se baš mogao tako izgubiti da se ne bih mogao vratiti doma. Kasnije sam se opremio busolama i kartama vrlo dobro i više nema zaj..ncije s time. Nisam više tako mlad i lud kao nekad, sad je li na sre?u ili na žalost, tko ?e znati.

Za dobru navigaciju treba imati set malih karti i poneku veliku kartu tamo gdje je komplicirano, još bolje plan nekog prolaza ili luke. Ali, ako se izbjegava prolaz rizi?nim akvatorijem no?u, dovoljne su samo male karte. Dobra busola se podrazumjeva, a sve više od toga šta imate dobro do?e. Tako?er, prije puta prou?iti rutu i stvoriti neku sliku u glavi o tom akvatoriju. Dobro pogledati i satelitske snimke te fotografije nekih lokacija ako imate za to priliku.

grancipor

Sje?am se jednog ?lanka u tisku koji je pisao o putovanju jednog slovenskog bra?nog para s jedrilicom od Slovenije pa prema Gr?koj. Nasukali su se na pješ?ani sprud ispred albanske obale.
Kad su ih izvukli iz kakica, spasitelji su ustanovili da su plovili kartama iz školskog atlasa...
Hrabrost?
Boh...
Sad da odgovorim na pitanje iz topika.
Ne samo po?etnicima nego svima trebaju nauti?ke karte i peljar(i) podru?ja plovidbe. I još nešto: što je mjerilo karata manje, to se bolje vide detalji... Jer nije isto planirati rute izme?u otoka na karti 1:300 000 ili 1:50 000.
Ne treba mi Google. Moja žena zna sve!