"Opasne" pozicije ili "crne to?ke" naše obale

Autor vragec32, Kolovoz 30, 2010, 12:50:32 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

vragec32

Evo teme, da vidimo može li se (i) tu nešto pametno skupiti ... pa možda jednog dana sintetizirati u jednu kartu s "crvenim to?kama", za Traktora (  ;D ) može i zvijezdicama.

Naravno da su "sumnjive i škakljive" ili potencijalno opasne pozicije naše obale i otoka sve ve? obra?ene i opisane u brojnim peljarima, no svakome se dogodilo (siguran sam u to) da ?ita samo kartu ili još gore niti nju ... pa proba, oslanjaju?i se na neko od ?ula (ili sedmo). Ili jednostavno nije svjestan što mu se sprema jer nešto "nije logi?no" ... ili "prošao sam tuda mnogo puta pa što sad moram stalno buljit u kartu"?

Evo, za po?etak, u principu, ako nisam pogledao kartu izbjegavam (a to zna?i nipošto) ne prolazim izme?u ve?eg otoka i nekog oto?i?a uz njega jer tko zna kolika je dubina. No, na ovome mjestu dubina izme?u Iža i Kudice je prili?no velika, ali ispred Kudice je nezgodan "plusi?" ...

na koji se prilikom jedne regate dosta iskusan skiper "naprdio" jer je baš tu letao. "Tko bi rekao da je tu hrid?" Nisam siguran što bi se meni desilo da me kurs i vjetar vodio tim putem, da li bih pogledao u kartu kada bi se približio obali?  confuse0006

Ima takovih mjesta još prili?no.
Npr. jedre?i jednu "navigaciju" oko Ugljana i Pašmana umalo se nisam zabio u Hrid Školji? kod Nevi?ana, da nije bilo mog savjesnog "navigatora".

Priznajem, ja je nisam bio svjestan a to?no sam orcao na nju, u mrklom mraku, bez mjese?ine, prili?no ve? umoran kasno na ve?er, nakon cijelodnevnog jedrenaj. Pitanje da li bi je ugledao?! ... a tuda sam prošao barem 30-40 puta.  opu8568

stibra

ima jedna grda to?ka na sjeveru Iža, ve? sam se dva puta skoro napizdio ...

sailor 2844

Na NW strani Žirja, pod rtom Ljuta je pli?ina široka valjda 50-tak metara i gotovo nevidljjiva dok ne do?eš pred nju (a valjda se isto tako zove Ljuta, pasalo bi joj to ime). Kaže karta da je tu 2,4 metra, a kako se to ra?una po "srednjoj niskoj vodi", o?ito je da po "niskoj niskoj vodi" tu lijepo može krhnuti srednje duboka kobilica! Anyway, prelazak preko nje je vrlo neugodan - trava i povelike hrge stijena, samo ?ekaš da neka od njih bude malo ve?a i...

trifida1

,,Polucrna,,to?ka je prolaz kroz Pulski lukobran  party3 naravno,obilaziti valja propisno,oko svjetionika,ali nikad dovršeni lukobran dozvoljava prolaz na cca osamdesetak metara od svjetionika prema kopnu...  ch4 tko za to zna,pro?e... :angel02 E,a nisam ja nekima kriv što krivo prepisuju,pa... ch4  :sparta:
T

Mario

Citat: stibra  u Kolovoz 30, 2010, 01:19:12 POSLIJEPODNE
ima jedna grda to?ka na sjeveru Iža, ve? sam se dva puta skoro napizdio ...

Veli brak... 0,7nm u kurusu 303 od punte Osiljinac, ina?e dobra pošta...
Nebi bio prvi, tu i tamo je Veli Jože morao do?i skinut Jadroliniju s njega...

Na tom mjestu je najbolje pro?i što više uz Iž ili ako se ide gore voziti drito u zapad tako da se bijelo svijetlo iznad oto?i?a Beli pro?e na barem 500m s lijeve strane.

mac

Prolaz izme?u NE strane Kaprija i oto?i?a Oštrica uop?e nije prolaz kako je nacrtano na karti. Dubina je na mjestima ispod pola metra. Zaobi?i oto?i? u širokom luku.

Tan Gun

Od svih tih pluseva i grebena najviše 'volim' welcome Kalahitin u Kornatima. Uvijek mi smeta kad jedrim tamo - baš je fino postavljen.  :thanx:

stibra

Citat: mac  u Studeni 01, 2010, 06:11:03 POSLIJEPODNE

Prolaz izme?u NE strane Kaprija i oto?i?a Oštrica uop?e nije prolaz kako je nacrtano na karti. Dubina je na mjestima ispod pola metra. Zaobi?i oto?i? u širokom luku.

Tim prolazom se ina?e hoda na oto?i? :)

Strici

Šteta je što ovaj topi? nije zaživio, jer je zamisao jako dobra. No kako je po drugim topi?ima obzirom na  aktivnost, a zašto bi ovdje bilo bolje.
Mentalitet, eto ja sam se nasukao, ili izbjegao, bog me ?uvao ili kaznio, ostao sam živ i mirna Bosna. Drugi put ?u bolje paziti. A drugi neka sami izbjegnu, neizbjegnu, nek sami sebe praksiraju i steknu iskustvo, uostalom nek se naprde,  ja o meni znanim opasnostima i potencijalnim opasnim mjestima držim za sebe, a drugi neka se misle.
A siguran sam nema od nas nijednog koji nebi imao šta za napisati. Glavno je da pišemo o ozvu?enjima batana, pripadnosti, obrani u samoobrani i ponekad kojekakvim glupostima.
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

Ja ne?u odmah o opasnosti. Ima ih koliko ho?eš. Nepada mi momentalno na pamet, osim  jedne neopasnosti.
Prije sam bio godinama u lijepim Vodicama i nikad prežaljenom marinom Vodice. Tada još nije bilo ni izdaleka toliko jahti i ?esto bih krenuo na krstarenje sjeverno. Ve?ina jahtaša tako?er, oni najviše u Kornate, ( ja pak na Pag, Dugi Otok, Rab, Lošin; oni su bili moji odabranici, a ako Kornati onda najviše Žut)j. Kad bi se vra?ali svi do ijednoga su nakon Tribunja nastavili oko otoka Logoruna pa kroz Logorunska vrata u Vodice, crvena ruta.
Prolazili su pored oto?i?a Lukovnika isprad Tribunja i sigurno svi vidjeli prolaz izme?u Lukovnika i Logoruna, ali je prolaz djelovao, dosta koso opadaju?ih padina, vrlo usko i niko nije prolazio njime. Moram priznati da je stvarno uzak; ali jedna jahta, ako se dobro kormilari , bi mogla na najužem dijelu pro?i pored druge u suprotnom smjeru, Šta nije potrebno, jer ako se vidi da netko prolazi, onda se sa?eka i poslije pro?e. Na najpli?em dijelu nema napisano da je 3 metra (koliko  ustvari i je), pa ako odonda nisu "nasipali", toliko je i danas.
Po karti može biti izme?u 5 i do 2,1 metar, pa sam ja oprezno mjere?i  prošao i ustanovio ta 3 metra. I redovito se prolazom koristio, dosta skra?ujuši put do marine Vodice. Koliko god sam drugima savjetovao da lako mogu pro?i, godinama to nije htio niko.
I onda, ali tek kad su vidjeli da prolazim sa sva tri jedra, pomalo po?elo društvo prolaziti. Plava ruta. Nisam mjerio koliko je put skra?en, ali desetak minuta sigurno.

Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!