Naplata veza (pravila i iskustva)

Autor marjan, Srpanj 19, 2009, 11:24:20 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

marjan

Pitanje: ako sidriš recimo u Panteri usred uvale, ne smetaš onima na bovama, dali moraš platiti koncesionaru ili ne? Nijemci preporu?uju svojim jedrili?arima neka u takvim slu?ajevima ne plate a znam da koncesionari onda prijete policijom. Pa ko je u pravu? Valjda postoje iznad koncesionarskih prava i neki državni zakoni.

Vanja

Koliko je meni lu?ki kapetan objasnio, napla?uje se i sidrenje u uvali koja je pod koncesijom.

Jedan takav primjer je Komiža. Tamo nema pluta?a nego se sidri, do?e gumenjak naplati pobere sme?e te ujutro do?e ekipa na rivu sa brodm napunit vodu i to je to.
Sidrenej se napla?uje i u Trogiru i u Kor?uli u uvali isto?no od marine.

Ovo ljeto su stavili plute?e i na Olibu u uvalu Slatina - prekrasna pješ?anja plaža na isto?noj strani otoka, po burinu je malo neugodno

grancipor

Ukoliko sidriš usred vale, izvan polja gdje su pluta?e onda koncesionar ne smije naplatiti. Prilikom dodjele koncesije u ugovoru su to?no ozna?ene to?ke granica po koordinatama. Može koncesionar prijetiti ali, zvati policiju i da onda policajci interveniraju??? Ne bi smjelo biti toga.  :-[
Ako se sidri u lu?kom podru?ju gdje postoji infrastruktura, npr. iza lukobrana i sl, onda se pla?a 50% od cijene veza na obali. To je u redu.
Problem je da su koncesionari prolupali i deru li ga deru. Npr, na Susku prije par tjedana pristali smo u mandra?u, vezali se i evo mladog momka koji nam je naplatio vez, boravišnu pristojbu, 40 kW struje i nekoliko kubika vode( nije mi poznata cijena vode koju donosi vodonosac) :o Cijena je kao u nekoj marini u gradu (prometna povezanost, blizina servisa, trgovina, sanitarije itd).
Ne treba mi Google. Moja žena zna sve!

Tin

Ovo sto Vanja kaze je istina... ako se nadjes u podrucju koncesije (precizno je odredjeno) moras platiti jednako kao da si na bovi.

Ono sto mene vise zanima je kako trebaju izgledati uredni papiri za koncesiju. Bio je svojevremeno clanak u Burzi nautike ili sl. casopisu o ekipi koja nelegalno naplacuje i ili nemaju nikakve papire ili neke nevazece s raznim zigovima mjesnih odbora i sl. Koje sve papire, od koga izdane mora dati na uvid koncesionar ako ga se zatrazi da dokaze legalnost svoje naplate?

I kako se postaviti prema ekipi koja odbije pokazati dokumente ili nema pravovaljane? Zvati policiju? Samo odbiti platiti? Upustati se u svadje?

Dario

Citat: Tin  u Srpanj 20, 2009, 10:34:37 PRIJEPODNE

I kako se postaviti prema ekipi koja odbije pokazati dokumente ili nema pravovaljane? Zvati policiju? Samo odbiti platiti? Upustati se u svadje?

ovo i mene zanima

grancipor

Ovo sto Vanja kaze je istina... ako se nadjes u podrucju koncesije (precizno je odredjeno) moras platiti jednako kao da si na bovi.
Nije baš tako.
Koncesionar ne napla?uje korištenje pomorskog dobra (to vlasnici plovila pla?aju županijama kao porez) ve? napla?uje uslugu korištenja naprave za privez - bove - pluta?e. Na obuhvatu polja s pluta?ama se ne sidri! Sidri se izvan polja. Bliže,dalje, lijevo ili desno itd. U tom slu?aju koncesionar nema što tražiti.
[/quote]
Ono sto mene vise zanima je kako trebaju izgledati uredni papiri za koncesiju. Bio je svojevremeno clanak u Burzi nautike ili sl. casopisu o ekipi koja nelegalno naplacuje i ili nemaju nikakve papire ili neke nevazece s raznim zigovima mjesnih odbora i sl. Koje sve papire, od koga izdane mora dati na uvid koncesionar ako ga se zatrazi da dokaze legalnost svoje naplate?

Uredni papiri su Ugovor o koncesiji pomorskog dobra koji zaklju?uju korisnik (koncesionar) i davatelj (Županijska skupština) sastavni dio koncesijskog ugovora je i preslik katastarskog plana koji je sastavni dio ugovora.
Što se policije ti?e, ako ne kršite zakon, a sidrenje na mjestima gdje nije zabranjeno nije kršenje zakona, nema što intervenirati. A ako i intervenira u takvim slu?ajevima je to prekora?enje ovlasti ukoliko se stavi na stranu koncesionara jer on nemma pravo napla?ivati sidrenje izvan podru?ja gdje ima koncesiju.
Ponavljam: sidrenje se smije naplatiti samo unutar lu?kog podru?ja (zbog infrastrukture) i to u visini od 50% od cijene veza na obali! U valama, ili bilo gdje na moru ukoliko se ne ugrožava sigurnost plovidbe i ne smeta slobodnom prolazu smije se sidriti i ne napla?uje se! Augh!  :police:
Admine: daj ve? jednom sredi smajli?e  ;)

grancipor

Po meni je stvar jednostavna: Ako procijenite da ste kao ekipa ja?i i da ne?ete pobrati šljive, sva?a! Tražite vi policiju (92)! Ali, ako je procjena loša, dižite sidro i maknite se u slijede?u valu i zovite policiju! A možete zvati i starijeg bracu, škvadru iz kluba, oružara, HRM i sl.
Nažalost veliki broj ljudi se osililo i ne prezaju pred ni?im samo da bi pokupili koji šolad više!

Evo primjera: Preklani operativna obala u Malom Lošinju 15,30 sati. Nakon šetnje i ru?ka malo smo po?inuli. Bili smo s dvije barke. Cijela riva slobodna osim nas i nekih digi?a. Odjednom
PANIKA! Žena od prijatelja iz druge barke: "Brzo, brzo, moramo oti?i!" Došao je netko iz Lu?ke uprave i tjera nas ?a. Iza?em u pocet i neki malac u mornarskoj majici objašnjava kako moramo odmah isploviti jer dolaze brodovi s putnicima (to je onaj dio rive gdje se vežu izletni?ki brodovi). Odmah sam dobio napad ospica. "Koji brodovi? Di su? Kad se vra?aju." Na reklamnim panoima izleti su do 18,00 sati. Dakle još dva i po sata.  >:(
I sad, ve? kad me probudio po?injem: "A tko ste vi? Predstavite se molim. Na temelju kojih propisa me uznemiravate? Je li to operativna obala ili što?" Pa citiram propise i kakam li ga kakam...a priveziva?, stariji ?ovik, stoji nekih dvadesetak metara dalje, sluša guta slinu i u trenu nestaje bez traga. "Zovite ravnatelja, lu?kog kapetana, ne može to tako..." mislim da ste shvatili poantu  ;)
Na kraju se malac ispri?avao i da on nije htio ništa a da ga je stari natentao jer je htio nažicati biru. I sad, ?a da van re?en???  ???

Tin

Citat: grancipor  u Srpanj 20, 2009, 01:21:08 POSLIJEPODNE
Nije baš tako.
Koncesionar ne napla?uje korištenje pomorskog dobra (to vlasnici plovila pla?aju županijama kao porez) ve? napla?uje uslugu korištenja naprave za privez - bove - pluta?e. Na obuhvatu polja s pluta?ama se ne sidri! Sidri se izvan polja. Bliže,dalje, lijevo ili desno itd. U tom slu?aju koncesionar nema što tražiti.

Ha ne znam, meni lucki kapetan u mirovini rekao da koncesionar ima pravo naplatiti i sidrenje ako se nalazis u zoni koja je pod koncesijom i da ljudi grijese kad se svade i odbijaju platiti. E sad, da li se nismo razumjeli ili sto ne znam, ali i meni bi bilo logicnije da ti naplati vezanje na plutacu, a sidro je tvoje, more je opce dobro, dno isto tako.... sad ne znam.... da li je on mislio na sidrenje u lukama kao sto ti kazes ili sto .....

grancipor

Neukusno i provokativno bi bilo sidriti se izme?u bovica. Ali izvan polja sidriti je u redu i to koncesionar ne smije naplatiti. Luke su druga pri?a. Nisam nikada sidrio ako je postojala mogu?nost korištenja bove s korpomortom, tim više jer nemam elektri?ni vin?. U svakom slu?aju, koncesionar napla?uje uslugu korištenja bove a ne pomorskog dobra.  :)

Vanja

daj neka netko na?e u Narodnim novinama na netu nešto o tim koncesijama i bovama pa da imamo neko pravno uporište, jer svatko ovdje ima neku svoju pri?u pa ?ak i lu?ki kapetani