Samogradnja

Autor Mala od portala, Prosinac 20, 2012, 05:30:41 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

estan

Imao sam prilike razgovarati s Nenadom Vlahovi?em. ?ovjek kaže, da prije nego je po?eo raditi brod, nije nikada niti jednu dasku prepilio. S druge strane, ?ovjek je tehni?ke struke i ?itanje nacrta za njega ne predstavlja problem. Rezultat, a vidio sam i dobro pregledao njegov brod, je izvrstan, vrlo uredan rad, a brod izgleda baš kao u nacrtu (što kod mnogih samogradnji nije slu?aj, ve? u prirodi sagra?en brod djeluje puno ružnije od skice u nacrtu). Ali, ?ovjek se posvetio tome, u po?etku radio polako i jako pažljivo, a kasnije se izvještio pa je posao išao brže. Uz to je i smislio na?in kako financirati gradnju (držao je školu plesa) i stvar se odvila do kraja iako ne bez osobnih žrtava (raspala mu se dugogodišnja veza, ali ne za vrijeme gradnje, ve? za vrijeme plovidbe oko svijeta).

Mala od portala

Estan, kad si ve? spomenuo Nenada Vlahovi?a, upravo sam prije nekoliko dana, motivirana ovom raspravom o samogradnji, kontaktirala Vlahovi?a i zamolila ga da za portal ispri?a svoja iskustva sa samogradnjom. Prihvatio je poziv, na?i ?emo se odmah iza Nove godine i negdje krajem sljede?ega tjedna imat ?emo pri?u o iskustvima gradnje vlastitoga broda iz usta Nenada Vlahovi?a.  :hello2:

Složit ?ete se, on stvarno ima što za ispri?ati.

?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Gec

Citat: Mala od portala  u Prosinac 26, 2012, 01:23:47 POSLIJEPODNE

Estan, kad si ve? spomenuo Nenada Vlahovi?a, upravo sam prije nekoliko dana, motivirana ovom raspravom o samogradnji, kontaktirala Vlahovi?a i zamolila ga da za portal ispri?a svoja iskustva sa samogradnjom. Prihvatio je poziv, na?i ?emo se odmah iza Nove godine i negdje krajem sljede?ega tjedna imat ?emo pri?u o iskustvima gradnje vlastitoga broda iz usta Nenada Vlahovi?a.  :hello2:

E Mala, svaka ti ?ast, to se zove žemska inicijativa :hello2: dovuci ?ovjeka ovamo, on stvarno ima što za re?i. Baš sam neki dan imao žestoku diskusiju o gradnji tog njegovog broda sa bratom koji je filozofirao da je tip bio nevješt graditelj i da je zato toliko dugo gradio. Moj je stav da si najve?i neznalica ako imaš volje i želje za kratko vrijeme ?eš postati pravi expert za gradnju. Motiv ?uda radi.
na bovi

spich

Citat: Gec  u Prosinac 26, 2012, 02:31:47 POSLIJEPODNE
Citat: Mala od portala  u Prosinac 26, 2012, 01:23:47 POSLIJEPODNE

E Mala, svaka ti ?ast, to se zove žemska inicijativa :hello2: dovuci ?ovjeka ovamo, on stvarno ima što za re?i. Baš sam neki dan imao žestoku diskusiju o gradnji tog njegovog broda sa bratom koji je filozofirao da je tip bio nevješt graditelj i da je zato toliko dugo gradio. Moj je stav da si najve?i neznalica ako imaš volje i želje za kratko vrijeme ?eš postati pravi expert za gradnju. Motiv ?uda radi.

:icon_thumleft: :icon_thumleft: :icon_thumleft: :icon_thumleft:

trifida1

Ne treba zaboraviti, da valja ishodovati i atest,a koliko sam pratio samograditelje i550  :icon_salut:  :icon_thumright: proceduru valja zapo?eti prije same gradnje...
T

more

Kada sam ja gradio moju Costabellu (tip Hombre, LOA 7,65), Hrvatski registar je tražio punovažni projekt a kapetanija je tražila certifikat tog registra da bi mi mogla izdati plovidbenu dozvolu. Da nisam imao taj projekt, morao bi brodicu podvr?i testiranju (bacanje u vodu s neke odre?ene visine + ostale provjere performansi). I ako bi rezultati bili prihvatljivi, tek onda bi mi Registar izdao certifikat. Naravno, Registar bi i pratio pojedine zahvate gradnje.

trifida1

,,Hrvatski registar je tražio punovažni projekt a kapetanija je tražila certifikat tog registra da bi mi mogla izdati plovidbenu dozvolu...,,
:toothy9: bio nazo?an kada je komisija ispitivala ,,nešto,, na jedra...10mjesec; ?ovjek je bordiživao u lu?ici ,,Delfin,, na kraju ga je (vjerojatno) morao kapelat i izravnat;neka 4 lika su nešto gledala i pisala...mjesec dana nakon,tu sam barku vidio na sajmu u Puli-simpati?na plasti?na tvorevina od cca 4m s jedrilem...svejedno,ja to nebi!-ali atestiranje je o?ito prošla,pa je plovna! :laughing1:
T

spich

Citat: trifida1  u Prosinac 29, 2012, 11:49:24 POSLIJEPODNE
,,Hrvatski registar je tražio punovažni projekt a kapetanija je tražila certifikat tog registra da bi mi mogla izdati plovidbenu dozvolu...,,
:toothy9: bio nazo?an kada je komisija ispitivala ,,nešto,, na jedra...10mjesec; ?ovjek je bordiživao u lu?ici ,,Delfin,, na kraju ga je (vjerojatno) morao kapelat i izravnat;neka 4 lika su nešto gledala i pisala...mjesec dana nakon,tu sam barku vidio na sajmu u Puli-simpati?na plasti?na tvorevina od cca 4m s jedrilem...svejedno,ja to nebi!-ali atestiranje je o?ito prošla,pa je plovna! :laughing1:

ako je za prodaju, mora imati svakakve certifikate, ?ak su prošle godine smislili C certifikat ... ne nisam zaboravio E kao CE, nego je...i C certifikat kojeg moraš imati ako želiš graditi brodove u hrvatskoj za hrvatske kupce. Za van ti je potreban svjetski CE. Za prodaju stranih proizvoda u Hrvatskoj je potreban CE. ali ako mi gradimo za nas ... C kao ...

Samogradnja ne treba ništa od toga, smo dimenzije i skicu glavnog rebra, pa ti objasni u lu?koj kapetaniji da nemaš glavno rebro na jedrilici kao na pasari.