Nautica Portal | Centralno mjesto nautičara

Brodska oprema i sustavi => Jarboli => Topic started by: kompica on January 26, 2019, 07:43:40 PM

Title: Code D
Post by: kompica on January 26, 2019, 07:43:40 PM
Ja ozbiljno razmišljam da si nabavim Code 0 jedro i cijeli sistem za namatanje. A onda sam na internetu našao na Code D sistem za koji kažu ( proizvođači ) da je bolji od Code 0 jedra. Ima li ko kakvog iskustva sa ovim jedrima?
https://www.youtube.com/watch?v=f7nPSdkYP98 (https://www.youtube.com/watch?v=f7nPSdkYP98)
A ima i ova slika koja mu ide u prilog
Title: Re: Code D
Post by: Damir s on January 26, 2019, 09:27:21 PM
Sve je to interesantno dok je lijepo vrijeme kao na filmicu i kada ides na duze rute. Kako je ovo jedro nesto kao genova koja je normalno od jacega materijala samo code D jedro je od puno lakseg materijala kod prebacivanja treba brzo raditi pa najvjerojatnije ima velikih sansi da se raspara ili ga moras brzo zarolati  pa prebaciti (Rola je tu prednost samo i ta rola puno kosta) . Kako ja idem vanka sa suprugom koja bas nema znanja ni nekih afiniteta za rad sa jedrima smatram se solo jedrilicarom, razvucem uvijek rol genovu od dacrona koja zadovoljava moje potrebe, spinaker nisam nikada otvorio bas zbog preleta. A uostalom sve zavisi od zelja i mogucnosti. Bar koliko znam ovdje kod nas dosta jedrilicara je potrgalo spinakere. Ujedno moras voditi racuna u kakvom je stanju jarbol jer sva  ta velika jedra stvaraju veliko opterecenje na jarbol. Ne znam koja jedra imas na jedrilici pa da eventualno (zavisi od financija ) dobru genovu i asimetricni spinaker pa si pokriven max, pitaj nekoga tko radi jedra dali ti takvo sto moze napraviti i cijenu pa mozes odluciti, moze i spinaker da se sprema u carapu.
Title: Re: Code D
Post by: Maestral on January 26, 2019, 10:13:56 PM
Na regatama smo upotrebljavali i jedno i drugo, zavisi od broda, što je imao (uvijek sam bio član posade na tuđim regatašima, puno je komotnije i jeftinije nego sa svojim). Neke velike razlike nisam primjetio, istina, sve zavisi kako je pogodjen kroj jedra, nijanse u laganim vjetrovima igraju veliku ulogu. I jedan i drugi sistem rade dobro, dok je sve u redu. Do 15 čv vjetra lako se namata i otvara, do 20 još ide, kod jačeg nije više pametno jedriti tim jedrima radi velikih sila na jedra i mogućnosti njihovog pucanja (naročito ako nisu baš nova). Uzmi onaj koji nadješ jeftinije, nećeš puno pogriješiti. Na mojoj jedrilici koristim čarapu i dosta smo dvojica za sve uraditi.
Title: Re: Code D
Post by: kompica on January 27, 2019, 12:09:58 PM
Damire ma i ja se smatram solo jedriličarem a taj sistem mi ne izgleda nešto kompliciran za razvuć, Mislim da mi je lakše samome s njim nego sa špinakerom.
Maestral, upravo sam i htio sa time postić da kad je lagan vjetar mogu jedrit. Znači tvoje je iskustvo da i nije neka razlika u tim jedrima. Dobro je znat.
Title: Re: Code D
Post by: Maestral on January 27, 2019, 05:56:31 PM
Razliku bi vidio i osjetio jedino da imaš mogućnost isprobati oba sistema na svom brodu (ili tudjem) u potpuno jednakim vremenskim uvjetima, jasno sa jedrima istog proizvodjača (isti material ...). Sve drugo ti je samo teorija i približno ocijenjivanje. Jedrarije nisu sve jednake u kvaliteti konačnog produkta (design, performanse ...), pa čak i da upotrebljavaju isti material. Tu su cake koje se ne otkrivaju konkurenciji (softwer), znanje koje se ne nadje na cesti (bivši vrhunski jedriličari tu su u prednosti). Pošto mislim, da ti je jedrilica daleko od regatiera, što god da izabereš, nećeš puno pogriješiti.
Title: Re: Code D
Post by: pelig on January 28, 2019, 07:25:51 AM
Ako smijem ja kao seljak priupitati da mi netko pojasni; A koja je razlika između tih Code 0, Code D i asimetričnog spinakera (na um mi padaju i neki drugi nazivi)? Jel' to jedrenje toliko otišlo naprijed, da ja više ništa ne razumijem ili napredovala samo psihilogija marketinga, pa svaka firma izmišlja svoje ime za isto jedro?  :icon_scratch:
Title: Re: Code D
Post by: Damir s on January 28, 2019, 09:09:19 AM
Ima vise elemenata koji utjecu na naziv jedra a uvijek netko pokusava izmisliti toplu vodu da bi se probio na trzistu i pokupio vrhnje sa mlijeka. Inace na slici od kompice vidis pod kojim kutevima vjetra iskoristivost jedra je najveca sto u mnogo slucajeva zavisi od kroja jedara. Svi mi gledamo da sa sto manje jedara pokrijemo sto veci kut. Inace svi gledaju kako sto jednostavnije rukovati i spremiti jedro poslje koristenja narocito na regatama (jer to su uglavnom jedra koja se koriste na regatama) Cijena tih jedara je jako visoka (zavisi od duzine jedrilice) onda nacin spremanja jedara  tu se ne moze koristiti standardna rola jer povrsina koja se rola je velika i bubanj od role morala bi biti velika da stane konop za otvaranje i prebacivanje jedra. Mora se staviti rola sa beskonacnim konopom koji mora zadovoljavati uvjete da tako veliko jedro mozes sigurno namotati. Cijena takve role za to jedro ti je par tisuca eura.
Evo par clanaka o jedrima jer je previse kompleksno da bi ja izmisljao toplu vodu:

http://sailingmareda.blogspot.com/2015/01/the-code-d-demystified-part-1.html (http://sailingmareda.blogspot.com/2015/01/the-code-d-demystified-part-1.html)
http://www.uksailmakers.com/sails-overview-cruising-spinnakers/cruising-code-zero (http://www.uksailmakers.com/sails-overview-cruising-spinnakers/cruising-code-zero)
https://www.sailingtotem.com/2014/07/the-best-sails-for-downwind-cruising.html (https://www.sailingtotem.com/2014/07/the-best-sails-for-downwind-cruising.html)

https://www.youtube.com/watch?v=yXTRfG4PjWE (https://www.youtube.com/watch?v=yXTRfG4PjWE)

Evo kako izgleda kada nabrijes jedrilicu a jarbol ne izdrzi
Title: Re: Code D
Post by: Maestral on January 28, 2019, 02:17:19 PM
"Evo kako izgleda kada nabrijes jedrilicu a jarbol ne izdrzi"

Pa o tome ja i govorim. To su jedra, sa kojima se ne igra, jer su preskupa. Možeš staviti na tovara neznam kakvo trkaće sedlo, on ima svoj limit brzine (ako krene) i to je to. Sva ta jedra su za većinu običnih jedrilica trkaća sedla ... pa ko voli, nek izvoli (i plati). Meni zadovoljava to što imam spinaker (rijetko koristim) i genaker (dosta korišten) - oba u čarapama  i brod zaista odlično plovi. Za sportsko uživanje odlazim na regatiere.
Title: Re: Code D
Post by: more on January 28, 2019, 08:15:18 PM
Vrlo interesantna tema!
Title: Re: Code D
Post by: Damir s on January 28, 2019, 09:41:37 PM
Kako volimo ja i supruga relativno ugodno turisticko jedrenje a sa glavnim jedrom i rol genovom postizemo 5 do 7 milja brzinu a Lucky ima cca 6 tona stara gradnja i to smatram sasvim dovoljnom brzinom. To bi inace bila neka maksimalna brzina za tu jedrilicu, Vjetra u sjevernom moru ima dovoljno i uglavnom je konstantan i super za jedrenje tako da stvarno nemam potrebe lomiti sebe i suprugu dizanjem spinakera (nemamo carapu) a poslje ga opet moramo susiti pa spakovati. Vjerujem da nemamo rol genovu da ne bih ni nju stavljao jer uostalom jedrenje je dosta tezak sport i ne treba tu puno filozofije samo dosta snage. Sto kaze lijepo  maestral : Možeš staviti na tovara neznam kakvo trkaće sedlo, on ima svoj limit brzine (ako krene) i to je to.
Title: Re: Code D
Post by: more on January 29, 2019, 10:15:55 AM
Damire, krstaš uz gušt krstarenja jedrima pruža još i gušt pobjeđivanja na regatama, naročito ako su konkurenti veći i bolje opremljeni krstaši.
Title: Re: Code D
Post by: pelig on January 29, 2019, 10:30:32 AM
...Evo par clanaka o jedrima jer je previse kompleksno da bi ja izmisljao toplu vodu:

http://sailingmareda.blogspot.com/2015/01/the-code-d-demystified-part-1.html (http://sailingmareda.blogspot.com/2015/01/the-code-d-demystified-part-1.html)...

E kad sam pročitao što veli jedrar iz tog članka, odmah mi je lakše! “Let me make it simple for you,” he said.  “NOBODY knows what a Code D is, nor a Code 0, nor a Code 5. "
Title: Re: Code D
Post by: more on January 29, 2019, 12:03:55 PM
Zaista, i meni je lakše koji još uvijek koristim klasičan spin kojim, uz veliko umijeće posade i dobro skrojenom đenovom, derem istinsku konkurenciju. Mišljenja sam da se ovim novim krojevima, u suštini, želi nadoknaditi nedostatnu vještinu i brojnost posade. To mi baš ne djeluje sportski.   
Title: Re: Code D
Post by: Maestral on January 29, 2019, 11:04:32 PM
Zaista, i meni je lakše koji još uvijek koristim klasičan spin kojim, uz veliko umijeće posade i dobro skrojenom đenovom, derem istinsku konkurenciju. Mišljenja sam da se ovim novim krojevima, u suštini, želi nadoknaditi nedostatnu vještinu i brojnost posade. To mi baš ne djeluje sportski.   

Slažem se kad čovjek ima posadu. Kad su dvojica, povremeno trojica na vlastitom brodu, oda ti ne preostane drugo pored klasičnog spina nego upotrebljavati puno više genaker. To je kod mene slučaj. Jedra su mi vrhunsko triradial krojena, sa full baten glavnim ali u laganim vjetrovima bez genakera ne ide kako bih htio (puno brže). Kad su mi mornari raspoloženi, nije mi problem pretjecati veće, ali kad nisu (žena + kčer) onda badava sve! Zato još uvijek jedrim na regatierima, bez obzira što mi je kod mojih godina prvi broj 6 i guštam u mogućnosti iskorištavanja svih modernih jedara, što nema veze sa vještinom i brojnošću posade.
Title: Re: Code D
Post by: more on January 30, 2019, 11:07:04 AM
Ona barka šoravento nakon starta je moja. Čista klasika. Inače, kod mojih godina, prvi broj je 8. To navodim stoga da ne mislite da ste ostarjeli, već tek zreli regatjeri!
Title: Re: Code D
Post by: Maestral on January 30, 2019, 08:49:33 PM
E, pa i ja bi volio biti nekad ostarijeli regatjer sa prvim brojem 8, i to u dobroj kondiciji!
Title: Re: Code D
Post by: pelig on February 01, 2019, 07:04:55 AM
Ona barka šoravento nakon starta je moja. Čista klasika. Inače, kod mojih godina, prvi broj je 8. ...

Prvi broj je 8? Ja sam pretpostavljao da je 4, uzevši u obzir koliko si aktivan. Dragi prijatelju, ono što pišeš uvijek je zanimljivo za čitati; Ali ja bih bio oduševljen kada bi si dao malo truda pa nam napisao štogod o jedrenju i regatama u doba kad si počeo jedriti. Takove stvari mene najviše zanimaju!
Title: Re: Code D
Post by: Strici on February 01, 2019, 09:53:34 AM
To Pelige, to. I kad bi to naša "mornarčina potkovao" s pokojom slikom vjerujem da bi bio hit. :thumbsup:
ps. "mornarčina" je moja izvedenica za "more" jer da autora nazivam i spominjem s "more" mi je nekako čudno, ali znam da je naše "more" (opet mi je neprikladno pisati takvo ime) veliki moreljubac i jedromornar pa zato "mornarčina" :thumbsup:
Title: Re: Code D
Post by: more on February 01, 2019, 11:50:57 AM
Hvala, hvala! Malo sam preopterećen jer upravo sređujem građu za monografiju društva za sportove na moru DSAM 3.MAJ kojom vjerujem da ću uz ostalo razjasniti razliku između "luka posebne namjene - sportska luka i komunalne luke (već generacijski, na žalost, naši zakonodavci tu razliku u suštini ne poznaju). Svejedno, potruditi ću se, pretpostavljam da će nekima biti interesantno. 
Title: Re: Code D
Post by: kompica on February 01, 2019, 12:41:40 PM
3 Maj. Tu sam bio član prije nekih 40 i par godina. Tu sam i završio tečaj za jedriličara. Čovječe, koja su to bila vremena.  :crybaby2:
Title: Re: Code D
Post by: more on February 01, 2019, 05:14:07 PM
Kompica, lijepo je to što si naveo. Evo, u vezi s time šaljem link monografije tog Jedriličarskog društva a potom Kluba u kojoj ćeš štošta naći o životu tadašnje radničke klase i njene djece:

https://drive.google.com/file/d/12ViY693XBXS_wvtE_SRDZZ5Gct-9hgZL/view?usp=sharing

Title: Re: Code D
Post by: Maestral on February 01, 2019, 08:10:51 PM
Samo onaj, koji nikad u životu ništa plodno nije uradio, a zna kritizirati sve i svakoga, nikad neće moći znati, koliko truda i vremena treba za napraviti nešto takvo (zbornik). Jasno, kad zbornik izadje iz tiskare, odmah nadješ (autor) sto i jednu ideju, što bi još trebalo staviti u sadržaj ili promijeniti u konotaciji, možda još više slika i podataka ... Ne, treba znati stati i to je to!
Moj poklon.
Title: Re: Code D
Post by: more on February 01, 2019, 09:47:51 PM
Maestral, hvala. Učinio bi mi veliku uslugu da mi navedeš što treba korigirati ili dodati toj monografiji. Vjerojatno si opazio da uvijek navodim izvor informacije kojeg nisam eksplicitno objavio jer je jako komplicirano (cca 300 MB). Ali svima koji to učine obećajem da ću taj problem riješiti. 
Title: Re: Code D
Post by: Maestral on February 01, 2019, 11:29:01 PM
"... Koliko sam u tome uspjelo, pokazati će mišljenja i kritike naših ĉlanova i prijatelja Kluba...."
Počeo sam čitati i odmah na prvoj stranici ugledao grešku (označena). Dalje nisam više čitao već više gledao. To se dogadja. To se i meni dogodilo prije nešto godina, samo još veća greška. Radio sam design i pripremu jedne knjige za tisak i na naslovnici propustio jedno slovo - slova su bila velika i ne samo ja, nego i lektor, pa i u tiskari nitko nije primjetio dok knjiga nije bila tiskana! A onda - UFFF!!!
A sad ovo drugo: radio sam sa autorima par takvih zbornika. Desetci sati sa svakim. Pa dileme - dali da stavimo i to unutra ili ... pa dodje za tjedan dva sa nekom novom variantom, a ja u to vrijeme već skoro komplet završio. Što sad? Odmah sam vidio, da bi te preinake puno pobolšale sadržaj pa i sam izgled knjige. OK, zaboravimo ono prije i ponovo skoro od početka, ne ide to baš copy paste sistemom uvijek. Tako je to bilo skoro sa polovicom autora. A kada završiš, dosta njih bi još popravljalo, radilo čak i suštinske preinake, sve u nedogled. Ja to mogu razumjeti, otac mi je radio na svom riječniku XY govora (XY ime je nekog otočnog mijesta) skoro pola svog života. Nikad kraja, stalno je nešto dodavao kako je našao neki novi pojam, riječ, ... Tek pod stare dane uspijelo mu je to "završiti" zato što sam mu rekao, da će na takav način izmisliti "perpetum mobile", a  ja polako dolazim u godine, kad neću više imati volje to njemu uraditi. To je pomoglo na ubrzanju i završetku (naravno da takvi projekti nikad nisu završeni) tog njegovog životnog projekta u tiskanoj varianti.
To sam mislio kad sam napisao odgovor i pohvalu. Iz prve ruke znam, koliko je tu posla: prvo skupljanje gradje, pa sortiranje, razmišljanje kako ....
Title: Re: Code D
Post by: Strici on February 01, 2019, 11:39:18 PM
I ja sam zasada samo malo čitao, poispregledao slike, zasad jer ima toga dosta za čitanje. Mislio sam da sam to jednom čitao , ali to je čini mi se jako prošireno prvo slično izdanje.
Čestitam Ti stara "kvrgo", "mornarčino" mislim, za takvo što ova mlađarija nema sluha, a kamo li vremena; ali zato niže uspjehe. :thumbsup:
Title: Re: Code D
Post by: more on February 02, 2019, 11:04:26 AM
Hvala Strici!
Inače, ono što si nedavno čitao bila je "Retrospektiva provedbe Yardstick premjera na Kvarneru" napisana pretežno s ciljem da se taj događaj ne zaboravi, odnosno da mlađarija ne pomisli da sve napredno počinje od njih. S istim ciljem napisana je i ova monografija.
Prateći Tvoje pisanje uočio sam da si i Ti sazreo da nešto vrijedno ostaviš iza sebe. Imaš građu, talent i ustrajnu narav. Što da Ti pričam: prvi korak je da sistematiziraš građu nakon čega ćeš si koncipirati sadržaj budućeg rada. Ostalo ja samo rutina.

Evo nešto lijepo iz Tvoje građe:
Title: Re: Code D
Post by: more on February 02, 2019, 11:48:16 AM
Maestral, vidim da imaš iskustva u izdavaštvu za razliku od mene. Napisao sam samo nekoliko sveučilišna udžbenika koja su bila štampana i to je sve.
Ova Monografija kao i  Retrospektiva nisu štampana jer nemam interesa za to, dovoljni su mi samo linkovi, a onaj koji želi štampani primjerak neka si ga odštampa. Ja sam to sebi učinio, kopirao sam stranice a za korice sam platio 130 kn po primjerku.
Title: Re: Code D
Post by: Maestral on February 02, 2019, 03:41:43 PM
Da More, imam iskustva ali više ne radim to. Imam stalan posao u profesuri, pa mi se to više ne isplati raditi, financijski ne prolazi. Danas skoro "svatko", ko ima kompjuter misli da je već dizajner pa mu ne treba nikakva pomoć u bilo kojem obliku. To mislim općenito, na ovu mladju generaciju, koja "sve zna". Zato nam je spao dizajn a i opći ukus na niske grane. Svi se brzo zadovoljavaju bilo čime, što sliči na dizajn. Trenutna mi je preokupacija u užurbanom stvaralaštvu, u listopadu ove godine imam svoju retrospektivnu izložbu pa treba još što novoga napraviti (to mi je moje profesionalno zvanje).
Inače otac mi je godinama isto tako radio kao ti - kad su mu se nakupile tri četiri naručbe za riječnik, on jih je isprintao, uvezao i predao naručitelju. Sizifov posao prema današnjoj tehnologiji, kad se može na ploteru isprintati knjigu ko ništa.
Title: Re: Code D
Post by: more on February 02, 2019, 03:59:08 PM
Isprintat na ploteru kao jedrari kroj jedra!
Title: Re: Code D
Post by: kompica on February 02, 2019, 05:29:19 PM
Kompica, lijepo je to što si naveo. Evo, u vezi s time šaljem link monografije tog Jedriličarskog društva a potom Kluba u kojoj ćeš štošta naći o životu tadašnje radničke klase i njene djece:

https://drive.google.com/file/d/12ViY693XBXS_wvtE_SRDZZ5Gct-9hgZL/view?usp=sharing

Hvala najljepša, ovo je neprocjenjivo, budi toliko ljepih uspomena.
Title: Re: Code D
Post by: Strici on February 02, 2019, 07:03:28 PM

Draga „mornarčino“, a diga si mi repicu, ali i ćaknut kakav jesam, vežem se duševno(?) mislim i na drugima nevažne pojedinosti. :angel4:
Zasuzile su mi se oči vidjevši moje laste, Augustu ponaosob.
Kad sam bio u najvećoj „buksi“ mog života, jedva pri svijesti, ležeći zamijetio sam vrane na nebu i prošaptao supruzi: „Vidi naše laste, Augusta je među njima“. Buncao sam naravno, toliko su mi prirasle srcu. :love10:
Ustvari ne samo laste, da ne imenujem naše desetljetne ljubimce :love10:. Pa da sad opet ne kažem da sam ćaknut, eto neka bude osebujan, ja volim i moje račiće na našoj plaži, školjke koje sam nekad rasađivao, blesavo za pisati, ali sve to sam ja posjećivao, ne ono kao zvanično u posjete, ali dojedrio do štacija i pratio.
I moje kapare, koji inače baš i neće samo tako niknuti gdje ih posadiš, i njih, a ima pojedinih za divno čudo i na sjevernoj strani majušnog otočića, jer uglavnom rastu na južnim stranama.
Nažalost sve je to sada u mome sjećanju, ali i na „iljadama“ fotografija i filmova koje s vremenom na vrijeme pregledavam. „Iljadama“ da ne bude hiljadama kako bi ostao pri izrazu koji se u Dalmaciji gdje sam boravio najčešće upotrebljava, a ja bio uvjeren da je to naša riječ, baš suprotno tisući što sam mislio da je s istoka.
A Tvoja monografija, kako nikad nisam bio dobar u gramatici ni našoj ni Njemačkoj, ja zasada nisam ništa primijetio, a i kad čitam i pišem, ako pazim na gramatiku, onda zaboravim pratiti; napisati  :laughing7: kako sam to želio.
Moja od profesora ispravljena štiva su se uvijek crvenjela, ali sam zato imao najbolje sastavke (ako se to tako kaže, ja sam više od 38 godina vanka i ovdje se ne služim našim jezikom). Više sam pažnje posvetio, mislim da na dva mjesta spominješ Martinšćicu. To moram pogledati posebno, ali sam uvjeren da je uvala spomenuta usputno u opisu događaja :thumbsup:.
U svakom slučaju, s vremenom na vrijeme ja pročačkam po monografiji, odnosno pročačkat ću.
A opet za meine, to su zanimljive teme koje bi bilo dobro negdje posebno postaviti, jer tu je ipak usko imenom nazvan „beskonačnonavojni rol ref“ o čemu mislim da se radi :icon_scratch:, a upravo sam iskombinirao ime :angel4:.
Samo nažalost naši moderatori ili nemaju vremena, neće, ili ne smiju uvesti malo više reda na forumu. Ili su honorarci pa zato mal.o radišni. :laughing7:
Title: Re: Code D
Post by: more on February 03, 2019, 11:12:19 PM
Dragi Strici, bolje je da moderatori drže škotu laško jer bi nas inače rezali obzirom da plovimo dobrano van regatnog polja (teme). O prednjim jedrima ni riječ a trebalo bi nešto o tome reći.