Škola jedrenja za neznalice > Kupujem brod

Jedrilica 7-8 metara s prikolicom

(1/3) > >>

poule:
Pozdrav!

Kupio bi polovnu jedrilicu od cca 7-8 metara al s obzirom na brutalne cijene komercijalnih vezova za cijelu godinu gledam koje su mi opcije za kupiti jedrilicu koja se može prevoziti prikolicom pa da je preko zime držim na parceli koju imam na udaljenosti cca 60 km od mora a preko ljeta u moru.

Je l' netko od vas koristi brod na sličan način? Ako da, o čemu treba voditi računa? Koje su skrivene cake za koje bi voljeli da ste znali prije kupovine broda?

Molio bi vas za preporuku za polovnu jedrilicu koja:
- može se voziti na prikolici bez pratnje
- nije skuplja od cca 4000 eura (više od toga mi je trenutno teško opravdati sam sebi za brod koji bi koristili 10-15 dana godišnje kroz ta dva mjeseca)
- godine nisu bitne dok je brod u dobrom stanju
- s obzirom da mi budžet nije velik ok mi je i da je npr unutrašnjost broda u lošem stanju ali se može s vremenom dovesti u dobro stanje
- ima mogućnost 4 ležaja (dvije odrasle osobe i dvoje male djece)
- ima kakvu-takvu kuhinju i wc

Dodatno, pošto je put do parcele gdje bi brod zimovao pretežno uzbrdica (npr brza cesta Solin-Klis), je l' treba imati neko malo jače auto ili to može izgurati Škoda Octavia od 110 ks?

Hvala!

more:
Dobra ideja!

patak:
Računaj da je jedrilica od 7-8 m teška 2000-3000 kg i široka 2,7-3 m. Zakonski smiješ vući širinu do 250 cm. Težinu ti određuje auto, pogledaj u karakteristike tvoje škode koliko smije vući. Ako to ne radiš svaki dan i ne ideš na daleki put, možeš vući i malo više nego piše. veći problem će ti biti zaustaviti se nego povući prikolicu. Kočnice su dimenzionirane da zaustavljaju dozvoljenu masu. Ako pretjeraš s masom moraš voziti jaako polako. Ok, dobre prikolice imaju naletnu kočnicu, ali one koštaju i dugo zadržavaju cijenu.
Možda bi trebao razmisliti o broj manjoj jedrilici tipa Elan 19, Carina... dužine cca 6 m.

poule:
Idealno bi bila ovakva jedrilica samo da još ima uvlačivu kobilicu :/

Reve de mer 7.15m, 2.50m, 1.100 kg
https://sailboatdata.com/sailboat/reve-de-mer

ili Ecume de mer 7.92m, 2.67m, 1.800 kg
https://sailboatdata.com/sailboat/ecume-de-mer

Friga:
A nekakav McGregor 26? Samo računaj da je to nekakvo kompromisno rješenje.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version