Škola jedrenja za neznalice > Brodska oprema

Code zero ili genaker?

<< < (2/3) > >>

hrvoje:
O kojoj jedrilici je rijec ?
koja jedra vec imas na brodu ?
Ako vec imas neki spinaker ili slicno onda je code0 bolji izbor
ako nema s onda definitvno genaker

Damir s:
Moras znati sto zelis koje podrucje da ti to jedro pokriva (koja jedra imas na brodu i koja podrucja ona pokrivaju) i koliko para zelis investirati, pokusaj naci na internetu istu jedrilicu ili vlasnika  sa jedrima koje ti zelis nabaviti i kako se ponasa. Ili da dobijes polar diagrame za ta jedra.
http://jieter.github.io/orc-data/site/index.html?#NED8119
Gledaj obavezno ako financijski mozes podnjeti za rolu jer je jednostavnije i brze jednostavnije se rukuje i krati a jedra duze traju (manje zauzima korisnog prostora na brodu). Imas i onaj leptir sistem koji ima nas Joso na Hreku koji je interesantan samo moras naci rolu sa stangom koja ima dva kanala.

Maestral:
Za takvu jedrilicu i posadu CodeO, obavezno sa rolom. To je veliko jedro i raditi bilo koje virade bez rola skoro je nemoguće bez uvježbane posade.

Ursa Major:
sa Code jedrima može jedriti i niz vjetar, makar nisu zamišljena baš za tu namjenu
pogledaj malo
https://northsails.com/sailing/en/sails/types

traktor:
"sa Code jedrima može jedriti i niz vjetar,"


Ovo na temu code zero jer sam u ponedjeljak samo s njim plovio na povratku iz Splita u Sukošan po jugu od 15-20 čv . Na zapanoj obali splitske rive ujutro je bilo dosta štige. Isploviti uz bočni vjetar nije bio preveliki  problem jer su  security dečki s kraja  super asistirali.
Ispod Čiova je bilo malo traženja ali poslije Drvenika brod je plovio kako se samo zamislit može.
Negdje od početka Zlarina pa do Tijata pojavio se Siskejp s crnim  spinakerom. Ja sam bio na pola  puta a oni su me u taj sat dva  vremena  križajući niz vjetar( puhalo je od levanta na tom području) stigli i prestigli pa su po nekoj logici bili dva puta brži. Brzina vjetra je bila oko 16 -17 čv.
Zašto pišem. Da bi volio da i oni daju neki komentar jer sam siguran da su prepoznali Hreka. Naime, ja sam jedrio pravocrtno. Jedriti s code zero niz vjetar se može ako brod nije pre brz a hreko je jedrio cc 7 čvorova. Oni su pretpostavljam jedrili 13-14 čvorova. S tom brzinom se niz vjetar ne bi moglo jedriti s code zero, trebalo bi se debelo 'križati' da bi se stvorio kut prividnog vjetra povoljnog za to jedro. Nadam se da nisam napisao neku glupost kao ono na Boat design netu kad sam foilove nazvao daggerboardima. :icon_biggrin:
Da zaključim, s code zero se može jedriti niz vjetar i ako je brod lagan i brz treba se često ‘gajbati’ da bi vmg 'došao do izražaja'

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version