Škola jedrenja za neznalice > Brodska oprema

Code zero ili genaker?

<< < (3/3)

Leo:
Ovo su primjeri sa drifterom, u principu još manje indiciran od Code0 za "downwind"

vjetar od cca 13 čvorova, čista krma (leptir sa tangunom) brzina broda oko 6,6 čvorova, prividna brzina vjetra isto tolikokod jačeg vjetra , oko 20 čvorova, kut 158° , brzina broda oko 9 čvorova , prividna brzina vjetra oko 12 čvorova.Po slabijem vjetru bez problema se vozi čista krma "na leptira" jedino treba imat tangun

traktor:
Na opisanom potezu hreko nije 'vozio' u leptiru jer se jos sam ne usudjujem to raditi kod vjetra od dvadesetak cvorova ( refuli) Situacija je bila slijedeca. Vjetar tocno u pol krme ( cc 135 stupnjeva) jacine 16,5 cvorova. Sklopljen bizero, bez jedra. Prividni vjetar tocno u bok ili malo ispred. Brzina broda 6,9-7,1 cvor.
Jos jednu stvar sam uocio, brod u tim uvjetima ima minimalni nagib i dosta drifta. Ocito se hidrofoil efekt zavjetrinske kobilice ponistava hidrofoil efektom privjetrinske. Taj drift kod jedrenja niz vjetar sam  primjetio kad sam se  priblizio  nekom rtu kojega je trebalo zaobici. Mislim da cu trebati dosta vremena da potpuno upoznam brod ali i dalje sam uvjeren da kod jaceg vjetra i jaceg nagiba broda ( samo na zavjetrinskoj kobilici) zanosenje nece biti problem. Znam da ti ne volis ot pisanje i znam da je tema code zero/ genaker ali mislim da ce ti biti interesantno ovo o driftu hreka jer si ti to davno na konceptu primjetio.( sanjke  :thumbsup:)

Leo:
Izmijenjeno

Da ne spamam ovu temu prebacio sam odgovor u temu "Hreko"

traktor:
 Koja je razlika izmedju strujanja i prestrujavanja i izmedju strujnice i struje? Izašli smo debelo iz teme pa se ja povlačim. Ionako ne kužim problem da bi diskusija imala smisla. 

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version