Brodska oprema i sustavi > Elektronika na brodu

Smartphone SatNavs u centimetar savršeni GNSS prijemnici u 2018

<< < (2/2)

Damir s:
Ne znam opet sto bih rekao pa kod nas ima magle ko u prici a moras se drzati odredjene rute po kanalu radi dubine i rijetko tko se naprdi na kraj. Prije su navigavali po kartama i dolazili do cilja sto je uz danasnju elektroniku puno lakse i sigurnije ali kao skiper sam ja jedini odgovoran za sigurnu navigaciju nastalu stetu. Pa imas danas smartica sa App koja ti javlja poziciju brodice na sidru ujedno ako si pijan i izgubljenmozes lako naci svoju brodicu a ako ga spojis na smart kuhinju i kuva sam :hello2: Mozes i dobiti prognozu ako snimis oblake sa svoji smarticem. Jos nisam imao tu situaciju da mi gps, ploter ili smartic sa navionics kartama  ne pokaze poziciju ali imam uvjek papirnate karte u kabini kod sebe a u slucaju magle jos upalim i radar za svaki slucaj. U Jadranu doslovno mozes navigavati zavezanih ociju u usporedbi sa Nizozemskom i Belgijom. ako navigavas po rijekam ili kanalima koji su direktno povezani sa morem moras jos dobro racunati sa plimom i osekom koja zna biti 4 metra pa ako se zahebes kod kalkulacije ostanes na suhom i mozes ocekivati kaznu od kapetanije.

dmeter:

--- Quote from: Damir s on July 12, 2018, 07:59:45 PM ---Ne znam opet sto bih rekao pa kod nas ima magle ko u prici a moras se drzati odredjene rute po kanalu radi dubine i rijetko tko se naprdi na kraj. Prije su navigavali po kartama i dolazili do cilja sto je uz danasnju elektroniku puno lakse i sigurnije ali kao skiper sam ja jedini odgovoran za sigurnu navigaciju nastalu stetu. Pa imas danas smartica sa App koja ti javlja poziciju brodice na sidru ujedno ako si pijan i izgubljenmozes lako naci svoju brodicu a ako ga spojis na smart kuhinju i kuva sam :hello2: Mozes i dobiti prognozu ako snimis oblake sa svoji smarticem. Jos nisam imao tu situaciju da mi gps, ploter ili smartic sa navionics kartama  ne pokaze poziciju ali imam uvjek papirnate karte u kabini kod sebe a u slucaju magle jos upalim i radar za svaki slucaj. U Jadranu doslovno mozes navigavati zavezanih ociju u usporedbi sa Nizozemskom i Belgijom. ako navigavas po rijekam ili kanalima koji su direktno povezani sa morem moras jos dobro racunati sa plimom i osekom koja zna biti 4 metra pa ako se zahebes kod kalkulacije ostanes na suhom i mozes ocekivati kaznu od kapetanije.

--- End quote ---
koja magla je problem,tada je vjetar 0 cvorova.nevera je vjetar 80-120 cvorova, a nista se ne vidi a neznas lokaciju di si. uvale vezes se na kraj i 3-10 metra te dijeli od gubitka plovila a spava ti se.

Damir s:
Opet ti , ja u kope a ti u spade? Pa imam radar na kojemu vidim sve bez obzira na vrijeme,  vjetar i  maglu ploter i smartic za poziciju i nista mi vise ne treba samo kada odlucim da je to prava pozicija koju sam izabrao jednostavno ako je mogucnost vezem se za kraj ioborim sidro. A sto ti mislis da kod nas ovdje nema vjetra samo ga vi dolje imate?  Jedino sto je dobro ovdje imamo muljevito dno pa ako je dobra ankora ukopa se dobro a sto se tice umora pa nitko nije odmoran i pun veselja kada naviga po nevremenu. Ali jednoga pravila se drzim ako je vani lose vrijeme ili se predvidja onda jednostavno ne izlazimo sa jedrilicom vanka nego se secemo po plazi i uzivamo na neki drugi nacin, zasto riskirati i dovesti u opasnost nas , prijatelje koji su sa nama i nasega LUCKYa a nema potrebe za tim. Znam kada je lose vrijeme vanka onda je super za jedrenje (barem kod nas) jer ovdje su drugi vjetrovi, tu nema bure koja puse na mahove nego vjetrovi su konstantni pa stvarno mozes ako zelis testirati jedrilicu do maksimuma, samo ako po takvom vremenu isplovis onda ti osiguranje ne pokriva nista od stete koju si prouzrocio .
Evo ti pa mozes pogledati kako to izgleda na karti od Navionicsa u Nizozemskoj i Belgiji kada ides po kanalima jedrilicom  koja ima gaz od 1.90 M.

 http://webapp.navionics.com/?lang=en#boating@6&key=wdb~HcaiZ

dmeter:

--- Quote from: Damir s on July 13, 2018, 08:32:44 AM ---Ali jednoga pravila se drzim ako je vani lose vrijeme ili se predvidja onda jednostavno ne izlazimo sa jedrilicom vanka nego se secemo po plazi i uzivamo na neki drugi nacin, zasto riskirati i dovesti u opasnost nas , prijatelje koji su sa nama i nasega LUCKYa a nema potrebe za tim.

--- End quote ---
Opet ti , ja u kope a ti u spade?

Ko mene pita je li vani nevrime ili nije.Ko mene pita je li sidro uvatilo ili nije.Ja moram plovit pa da vanka sikire padaju,a navecer goste usidrit ieprid restorana bilo mista ili ne tolerira se +- 1 sat,oni na spavanje a ja anchor watch alarm Koji ovisi o GPS signalu(sad na Galileo +- 7 metara)Ako je lose vrime ja budan stojim vani i ujutro na destinaciju po planu spavao ili ne spavao.bilo more 4 ili 5,a povratak u Split se radi po svim jacinama mora i priprema za drugu grupu.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version