Author Topic: Konopi  (Read 25315 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline vdusevic

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 251
 • Gender: Male
Re: Konopi
« Reply #10 on: March 23, 2017, 07:50:32 AM »
Prije 6 ili 7 godina sam, tražeći konope, našao Tvornicu konopa (Zadar). Trebala su mi dva privezna za krmene bitve, dužine cca 15 m svaki i službenica u prodaji me "predala" poslovođi dok je tražila konope jer tada još nisu prodavali male količine nego cile špule sa po najmanje 100m pa joj je trebalo vremena da nađe ostatke.
Poslovođa me proveo po tvornici, vidio sam od čega se rade konopi, kako se motaju, čak je pokrenuo stroj koji mota da vidim kako se to radi.
Poslije toga sam dobio (platio) 2 x 15 m priveznog konopa, uzeo sam dvostruku pletenicu za škote i služe još i danas iako su bitve na mulu odavno zahrđale i željezo na njima je "razlistano"
Sve skupa mi je bilo iznenađenje - niti koga znam u tvornici, niti sam "dužnosnik" nego običan "profesorčić" a opet, primili su me i proveli kao brata.
Poslije sam prešao na Cavalieri 001 (solidno i relativno jeftino, bez prigovora na kvalitetu) jer u tvornici nisu smjeli rezati po 25-35 m što mi je trebalo za škote i podigače a ove godine, na prošlom Biograd boat, rekli su mi da ih režu "na metar" ako mi tako treba. Cijene su im više nego povoljne a trebat će mi servisna desetka pa ću ići kod njih čim stavim jedra.
Drago mi je da se i kod nas (još!) rade dobre stvari

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6904
 • Gender: Male
Re: Konopi
« Reply #11 on: March 23, 2017, 10:30:16 AM »
Tamo ima konopa od konoplje; Ali konoplja i manila nisu nikako jedno te isto. Manila je prema konoplji kao spectra prema poliesteru. Oba materijala su istog porijekla - prirodna, odnosno sintetička, ali tehnička svojstva su im potpuno različita.

Tako je Pelige, koliko znam bez Interneta, manila konopi su lakši od kudelje, pa piivaju na vodi, ne napiju se vode i ne postanu kruti, ugodni u rukovanju, ne bodu kao sisalovi, savitljiviji i otporni na morsku vodu. Prije su se jako upotrebljavali na jedrenjacima i jer su lako prolazili kroz koluture, a ne sjećam se da je ijedan konop od kudelje bio u takelaži, ali onda još nije bilo poliestera, koji su danas sve konope od prirodnih vlakana potisnuli. Ja sam s njima puno radije rukovao nego s kudeljnim, iako mislim da su kudeljni jači.
Toliko sam znao, a iz Interneta doznao da je manila nazvana prema glavnom gradu Manila; Filipini, odakle potječe, a pravo ime stabla je Abacá (Musa textilis) i po tom imenu se svatko može informirati u Internetu.
Ono tvoje ...odnosno sintetička..., je vjerujem zabunom, jer s sintetikom nema veze.
Inače probaj debelu priveznu kudeljnu konopčinu čamcem vuči s broda na obalu, pa istu takvu od manile, pa da vidiš razlike.

Današnji manila konopi:« Last Edit: March 23, 2017, 12:39:28 PM by Strici »
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline pelig

 • Barba
 • *****
 • Posts: 936
Re: Konopi
« Reply #12 on: March 24, 2017, 08:54:07 AM »
To sintetička se odnosilo na spectru i poliester, a ne na manilu. Inače, ako se ne varam manila je 20% jača od kudelje.

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6904
 • Gender: Male
Re: Konopi
« Reply #13 on: March 24, 2017, 08:17:14 PM »
Pa koliko se sjećam meni su se od konoplje doimali nekako jači. U svakom slučaju ako nisu bili pretvrdo sukano proizvedeni bili su ugodni za rukovanje, mislim kudeljni. Tvrdo sukani su uvijek bili "neugodni" za ruke, a kad su se kudeljni natopili morem, onda su bili kruti i veoma neugodni. A bokobrani, koji su od njih bili pleteni, s plutom (šuvrom) u njima, ma ubi bože koliko je to bilo nespretno neugodno, mislim teško i tvrdo, pogotovo natopljeno morem. Ali tada nije bilo boljih, osim auto guma, za veče brodove traktorskih guma. Pa si zamisli mladog kadeta koji pati od morske bolesti, a noštromo ga natjerao natovariti tu morem natopljenu bokobrančinu na rame i po teškom nevremenu trčati oko jarbola,
Tako od manile, nisu bili pleteni, bar na tom jedrenjaku, i manila mi je puno draža.
A sisal konopi, valjda jer vlakna nisu bila dobro očišćena (?) su uvijek neugodno pikala ruke, i isto ih baš ne "šmirglam".
Napisao sam u takelaži su bili konopi od manile.
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline Zummo

 • Kadet
 • *
 • Posts: 21
Re: Konopi
« Reply #14 on: June 13, 2017, 10:11:02 PM »
Koji konop preporucate za podizace od 6mm i moze li se kod nas kupiti a da odma upletu oko od nekih 8mm?
Usput i koji uzet za skotu 8mm?

Offline Damir s

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3270
 • Gender: Male
Re: Konopi
« Reply #15 on: June 14, 2017, 04:25:56 PM »
Pa sto nema nikoga na portalu da napise  Zummo koje konope moze koristiti i gdje ih nabaviti i po kojoj cijeni u Hrvatskoj? :crybaby2:
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ćete dobro sjećanje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbjeći kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3456
 • Gender: Male
Re: Konopi
« Reply #16 on: June 20, 2017, 10:37:18 PM »
Ja sam prije šest godina nabavio neki konop za gindac u Marina Pomorstvo u Splitu i za sada me super služi. Svi ostali su stari koliko i brod i oni još dobro služe. od čega je, koja je marka i slično, stvarno ne znam. Ja konop odabirem kada ga vidim i probam u ruci, a posavjetujem se i sa nekim rigerom, ako imam priliku, a u navedonom dućanu se svakako nađe osoba koja se u problematiku razumije. Kod odabira škota i škotina više se uzdam samo u osjećaj u ruci, jer nih lakše zamienim ako se počnu oštećivati ili ako ne budem zadovoljan njihovim ponašanjem.

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6904
 • Gender: Male
Re: Konopi
« Reply #17 on: April 07, 2018, 08:39:38 PM »
Ja poodavno i ne pratim konope. Koliko mi je trebalo sam znao, i nisam morao biti kupovinom vezan za Hrvatsku.
Također mislim da su se konopi tehnološki "razvili" još prije nekog vremena, a ako danas ima nekih specijalnijih (možda kevlar ili neki novi materijali?) oni za običnog jedriličara uopće nisu bitni.
Ukratko, ugrubo tri vrste konopa su nama zanimljive: za podigače, za škote i za privez.
Za podigače se ne smiju puno rastezati. Za škote se smiju više rastezati i moraju biti ugodniji za ruke, a za privez da se što manje habaju, to jest troše tamo gdje se stružu. A za sve to se kvalitetno može svatko informirati u internetu. :icon_scratch:
Veoma je važno da su konopi otporni na UV sunčane zrake, za tako će kao meni naprimjer konop škote služiti i više od 30 godina, a da je možda samo izgubio na boji, za koju se i ne sjećam kakva je prvotno bila.
A cijene na koje se možda previše gleda, mislim jeftiniji, najčešće govori da u usporedbi sa skupljim, jeftiniji ispadaju lošiji. :icon_scratch:
Ne znam kako je danas, ali prije su naši konopi izgledali solidno, kao uostalom i svi novi konopi. Ali kvaliteta, bar onih koje sam ponekad kupio, kvaliteta je dobrano zaostajala za onim boljih marki. Ne po čvrstoći, jer svi su oni za naše potrebe dovoljno čvrsti, nego neotporni na UV zrake, tako da se naprimjer nakon par godina iz konopa "dizala prašina" to kad je bio suh naravno. Tada je konop već odavno opasan za upotrebu.
Čini mi se da je nekad firma LIROS bila na glasu konopima slabije kvalitete nego  SKS(po sjećanju). Ali su bili jeftiniji. Vjerujem da danas nije tako?
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!