Author Topic: M A S L I N O V O U L J E  (Read 59711 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Strici

• Admiral flote
Re: M A S L I N O V O U L J E
« Reply #20 on: October 06, 2014, 09:54:30 PM »
Ova slikaje več negdje jednom stavljena. Ali ne u vezi sa sljedečim slikama:
  Meni je pitomodivlje romantična, pa je opet stavljam.
Jedna duboka, skoro napuštena uvala. Ovamo su nekad doplovljavale brodice nakrcane ubranim maslinama. Nekad, možda i u vrijeme kad sam prvi puta došao u obližnje mjesto, iako navodno nije ni tada više radila.
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline Strici

• Admiral flote
« Reply #21 on: October 06, 2014, 09:59:28 PM »
Naime udesno od pozicije fotografiranja je ova zgrada, ovdje viđena sa prolazeče ceste:

Ono na drugoj strani se vidi otprilike odkuda sam uvalu fotografirao, i malo skoro kraja uvale.
« Last Edit: October 08, 2014, 11:38:31 AM by Strici »
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline Strici

• Admiral flote
« Reply #22 on: October 07, 2014, 07:13:35 PM »
Ovdje napuštena zgrada uljare, Koliko god nenjegovana ostala zdrave strukture :icon_scratch:. Kao i mnoge zapuštene narodne neiskorištenice :fucyc:

Ovdje detaljnije otvor za utovarivanje maslina. Torcidovci su ga iskoristili:

Offline more

• Admiral flote
« Reply #23 on: October 07, 2014, 10:29:26 PM »
Trošim nekih 30 litara ulja godišnje. Nabaljao sam ga ravno iz toša u Vodnjanu (cca 110kn), pa kod maslinara iz Punta (85kn), Brača te u prodavaonici Blato. Potom sam se zaletio u Trst nekoliko puta, da bi se na kraju zaustavio na flaširano ulje po 50kn u marketu. Ovo potonje ulje nije bolje od onih ranijih, ali nije ni toliko lošije koliko mu je cijena niža. Što me najviše nagnalo da napustim individualne proizvođače? Bio je osjećaj da me varaju. Nisam stekao niti kod jednog povjerenje, osim kod onog u Vodnjanu, ali mi je to njegovo ulje ravno iz toša bilo ipak preskupo (110kn).

Offline Strici

• Admiral flote
« Reply #24 on: October 08, 2014, 12:00:22 PM »
Mi smo malo domaćinstvo, udvoje i ne trošimo više od 7-8 litara maslinovig. U nedostatku dalmatinskog, ovdje u Austriji, probao sam i ja u marketima. Ima ga uglavnom jeftinog, ali i dosta skupljeg. Probao sam i najskuplje u četvrt litre bočici, neko sa svim verđinama i ekstrasima, koje pak mnoge takve etikete imaju i jeftina. Tako meni nije ni jedno odgovaralo; jednostavno ovdje nemaju pojma šta je dobro, i vjerojatno prema njemačkom ukusu se ono pravo; okus i miris ovdje rafinira i nema onog šta ja hoču, tako da jedva i osjetim neku razliku od običnog ulja. To ono šta sam ja probao, a probao samo nekoliko vrsta od mnogih.
A kod nas, ja nemam osječaj da me varaju; doduše u Dalmaciji ga kupujemo po 80 Kn, ali za posebne mušterije ima popusta, dosta :thumbsup:. A zašto nemam osječaj da me varaju. Zato jer znam ljude koji i održavaju i beru masline. Zato jer i sam imam maslinu u vrtu, i zato jer sam išao jedne godine brati zelene masline (ono da ih natučem i namočim u more, a za u zimu), pa ubravši ih par kila, odustao i zaključio da cca 8 kila za litru ulja je puno posla, a litra vina da kažemo 25 kuna se popije ponekad i u dan. A litra ulja traje puno dana duže. Pa onda vidim da se masline jedva i održavaju, nego se samo kad vrijeme dođe beru, tako da masline ovdje po meni i nisu kemijski tretirane, tako da su često sitnije i treba ih više od 8 kila za jednu litru.
Isto kad vidim kojom mukom i marom, kojim radom se one beru, po meni i nije ulje skupo (dok ova generacija berača prestane brati). To jedno, drugo je da kad jednom mlađi počnu nešto raditi, da kažemo gajiti masline, oni neče u taj posao sa tolikim radom, nego sa pametnom glavom, pa i više stabala maslina uz manje posla imati. E tada ako cijena ulja ne padne na evropsku, tada ču se osječati varanim.
« Last Edit: October 08, 2014, 12:04:18 PM by Strici »

Offline Strici

• Admiral flote
« Reply #25 on: October 08, 2014, 12:05:08 PM »
Nego da dalje nabacim par slika stare napuštene uljare:

Kako napuštena dobra često derutno izgledaju, unutra i nije takav kaos kakav sam očekivao :icon_scratch:

Offline estan

• Admiral
« Reply #26 on: October 08, 2014, 01:02:13 PM »
Uljara je pravo narodno blago, nažalost zapušteno.

Offline Strici

• Admiral flote
« Reply #27 on: October 09, 2014, 06:20:06 PM »