Mi smo malo domaćinstvo, udvoje i ne trošimo više od 7-8 litara maslinovig. U nedostatku dalmatinskog, ovdje u Austriji, probao sam i ja u marketima. Ima ga uglavnom jeftinog, ali i dosta skupljeg. Probao sam i najskuplje u četvrt litre bočici, neko sa svim verđinama i ekstrasima, koje pak mnoge takve etikete imaju i jeftina. Tako meni nije ni jedno odgovaralo; jednostavno ovdje nemaju pojma šta je dobro, i vjerojatno prema njemačkom ukusu se ono pravo; okus i miris ovdje rafinira i nema onog šta ja hoču, tako da jedva i osjetim neku razliku od običnog ulja. To ono šta sam ja probao, a probao samo nekoliko vrsta od mnogih.
A kod nas, ja nemam osječaj da me varaju; doduše u Dalmaciji ga kupujemo po 80 Kn, ali za posebne mušterije ima popusta, dosta

. A zašto nemam osječaj da me varaju. Zato jer znam ljude koji i održavaju i beru masline. Zato jer i sam imam maslinu u vrtu, i zato jer sam išao jedne godine brati zelene masline (ono da ih natučem i namočim u more, a za u zimu), pa ubravši ih par kila, odustao i zaključio da cca 8 kila za litru ulja je puno posla, a litra vina da kažemo 25 kuna se popije ponekad i u dan. A litra ulja traje puno dana duže. Pa onda vidim da se masline jedva i održavaju, nego se samo kad vrijeme dođe beru, tako da masline ovdje po meni i nisu kemijski tretirane, tako da su često sitnije i treba ih više od 8 kila za jednu litru.
Isto kad vidim kojom mukom i marom, kojim radom se one beru, po meni i nije ulje skupo (dok ova generacija berača prestane brati). To jedno, drugo je da kad jednom mlađi počnu nešto raditi, da kažemo gajiti masline, oni neče u taj posao sa tolikim radom, nego sa pametnom glavom, pa i više stabala maslina uz manje posla imati. E tada ako cijena ulja ne padne na evropsku, tada ču se osječati varanim.