USLAST! Najbolji brodski recepti

Autor Mala od portala, Svibanj 23, 2013, 12:19:05 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

level gaga

Sezona samo što nije po?ela ! Barke se refivaju. A jednostavni recepti za krstarenje, ?ekaju da ponovno ugledaju svjetlo dana .

Za 4 osobe

- 1 kg prilipaka
 - 20 dag riže
 - 2 žlice maslinova ulja
 - 1 dcl bijelog  suhog vina
 - 1 manji luk
 - 4 režnja ?ešnjaka
 - 1 žlica usitnjenog petrusimula
 - 4 dcl ribljeg temeljca

U te?i na lagano dopola zažutite narezani luk pa dodajte peršin i usitnjeni ?ešnjak. Malko propirjajte i dodajte oprane školjke. Držite na ja?oj vatri uz miješanje par minuta dok se meso nije odvojilo od ljuštura. Prazne ljušture možete izvaditi ili pak nastaviti kuhanje "na šporko". U oba slu?aja školjkama dodajte vino, riblji temeljac (ili 3 dcl mlake vode) i rižu. Samo malo smanjite vatru pa kuhajte uz miješanje. Kad je riža dopola gotova, dodajte vino te nastavite kuhati dok nije gotova. Služite toplo. Po guštu naribajte parmezana.

Slobodno pošto je tema zaboravljena, pridružite se. Možete u jelu, a možete receptima. ha,ha..... :laughing7:
Istra: Brod na moru, a sidro mu je ?i?arija

level gaga

Za 4 osobe:

- 1 kg sitne ribe (špari_i, moli?i, cipli?i, kanjci...) ili ve?i komadi (cipal, šarag, barbun...)
- 1 veliki luk
- 4-5 režnjeva ?ešnjaka
- 1-2 oguljena krumpira
- 1 svežnji? peršina
- sol i papar (pereon?ino)
- 1 dcl maslinova ulja
- 1 kamen iz mora ili šaka prilipaka i nanara
- jedna mrkva (ako ima)
- dva lista lovora

U hladnu vodu valja staviti o?iš?enu ribu, nešto skupljenih nanara i prilipaka,  povr?e koje na?ete na brodu (obavezan sastav je: ?ešnjak, luk, petrusimul, malko krumpira) te sol i papar. Pustite da uzavre pa malo smanjite vatru i  kuhajte još dvadesetak minuta, a onda juhu procijedite. Ribu o?istite, komadi?e mesa vratite u juhu te ju ponovo stavite na laganu vatru. Preostalo povr?e i ostatke ribe stavite u manju posudu, podlijte s malo juhe i pustite da još jednom prokuha, pasirajte što bolje možete pa procije?enu juhu - temeljac vratite u veliki lonac. Pustite da sve još jednom zavrije, a prije služenja dodajte par žlica maslinova ulja i sitno rezani peršin.
Na isti na?in možete kuhati juhu i kad imate ve?u ribu. Dio ljepših komada izvaditi ?ete i služiti odvojeno kao riblju lešadu, a manje komade iskoristiti za juhu.
Istra: Brod na moru, a sidro mu je ?i?arija

Strici

Možda samo za Estana; restani slanutak:

:thumbsup:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

Suhi grašak s usoljenom svinjetinom na ?ušpajz 

to je stari mornarski recept, ali ako neko ho?e probati neka mene posluša, pa po mome:
Isto bih potopio meso i grašak (grašak je tvrd ko kamen, pa se mora), ali bih prije kuhanja napravio ajprem; to zapršku, iz iskustva nema ?ušpajza bez zaprške, a to što su nekad kuhali kako sam napisao je njihova stvar, oni nisu imali namirnice pa tako morali, ili pak nisu znali šta je dobra spiza.
Dakle zaprškam (ajprem) a to je dinstati luk, ali ne samo kako se pri?a, da bude staklast. Treba više, da po?ne biti malo žu?kastosme?. Pa se stavi malo brašna, ja oštrog. Najviše malu kavenu žlicu, ili manje, možda na tu malu koli?inu mesa i graška i bolje, ?ušpajz ?e biti rje?i (ja volim pak guš?i). I kad brašno po?ne žutiti na sme?e, ubaciti ?ešnjak sa peršinom, prije fino isjeckano. E to se ne smije previše pržiti, 10-15 sekundi (naravno cijelo vrijeme miješati). I onda ubaciti u meso sa graškom i kuhati. Oprezno jer zbog ono malo brašna može zagorjeti. Ko voli može malo kasnije staviti konžerve, ne friških poma, baš konžerve, i to ne puno, jer uzme pravi okus i bude sve na paradajz. Kasnije prema gusto?i, a kako neko voli da je gusto, uliti vode, ali vru?e.
Usoljana svinjetina, a gdje je ima. Može i drugo meso, junetina naprimjer, ali se treba dulje kuhati, pa je prvo po?eti kuhati. Nisam probao, ali suha svinjska rebrica bi bilo sigurno lajvand. Ma i neke dobre kobasice koje ispuste malo „to?a“, ali ih ne prekuhati, jer vjerojatno suhi grašak treba dulje kuhanje, pa kobasice staviti malo kasnije, ili prije izvaditi, ako su se neujedna?eno prvo skuhale. Kuhar mora biti elasti?an i misliti ?uturom ono imati špulijus.
Ne treba se recepta držati ko pijan plota, ja stavim kumpira, i malo vegete, crvene paprike, ljute, ili ?ili paprike, ili onih majušnih vrlo ljutih, ali oprezno jer supruga ne?e jesti preljuto, što mene nije smetalo i namjerno sam skuhao lju?e :laughing7: :laughing7:. Na kraju krajeva, što i kako si skuhao tako ?eš i kusati.

A evo jako sli?no kako ja kuham. Jedino ovdje je mrkva, a ja ju baš i ne obadajen, ali zato umjesto mrkve stavim kumpire. Ali može i mrkva, ali ju naribam na sitni ribež, to onaj za parmezan, jer  ona daje svoj prilog ukusnosti: 

Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!