Author Topic: USLAST! Najbolji brodski recepti  (Read 146851 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Eventum

• Administrator
  • Komodor
  • Born to sail forced to work!
    • Nautica portal
Re: USLAST! Najbolji brodski recepti
« Reply #10 on: May 27, 2013, 07:22:18 AM »
UMAK OD RIBANIH TIKVICA I MEKANOG SIRA: 
Zažutiti na maslinovom ulju sjeckani crveni luk, češnjak i petrusimen.
Dodaju se izribane tikvice, a nakon toga 4 kocke mekanog sira (Buco, Zdenka ili slično).
Na koncu se doda vrhnje za kuhanje i kesica parmezana, papra i samo malo posoli...

Brzo i jednostavno...  :icon_thumleft:

Offline Mala od portala

• Administrator
  • Barba
  • Riječi lete, zapisano ostaje
« Reply #11 on: May 27, 2013, 10:42:33 AM »
FRITAJA NA MALI MILIJUN NAČINA:

Treba vam:
- maslinovo (ili obično) ulje
- dvije glavice luka (kapule)
- paradajz (pelat ili svježi, ako se stavlja svježi dobro ga je oguliti)
- povrće koje se nađe na brodu
- jaja

Savršeno jelo za brod, brzo, jednostavno, a koristite sve sastojke koje nađete po kojekakvim spremištima i hladnjacima. Gotovo doslovno za 15-ak minuta.

Na malo ulja isfrigati-izdinstati sitno narezani luk, na to baciti koji paradajz narezan na komade. Kad malo ispari, dodati povrće koje imate - tikvice izribane ili narezane na tanke ploškice, papriku narezanu na tanke trakice, grah iz konzerve (prethodno dobro ocijeđen), patlidžan (balancane) narezan na trakice (ako se stavlja balancana, obavezno je prije malo nasoliti i iscijediti da izgubi gorčinu). Pustiti da koju minutu krčka dok povrće ne omekša.
Posebno nalupati par jaja (ovisno o tome koliko je ljudi na košti), posoliti ih i malo popapriti pa izliti na izdinstano povrće. Smanjiti vatru na minimum i pustiti da se jaja lagano stisnu. Ako imate, na sve to možete naribati i malo sira ili baciti parmezan. Malo origana ili majčine dušice na samom kraju i navalit na klopu.

DODATAK: Fritaja može "proći" i bez luka, povrće se može dinstati samo na ulju, onda je jelo nešto laganije. A može i bez paradajza. Uglavnom, što god na nju stavite nećete pogriješiti.
« Last Edit: May 27, 2013, 01:06:06 PM by Mala od portala »
Čovjek mora napraviti ono što čovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Offline more

• Admiral flote
« Reply #12 on: May 27, 2013, 11:58:04 AM »
Moram pohvaliti autore. Tek čekam da odvežem cime i da otvorim kužinu. Čitajući ove recepte, vjerujem da će me i ove godine unučad promovirati za najboljeg kuhara "plemena"! Gaga, Tvoj recept brudeta je dalmatinski koji je za mene je prežitak. Istrijanski recept daje gušći brudet, možda netko zna kako se sprema? Već mi navire slina.

inovacija

Offline Eventum

• Administrator
  • Komodor
    • Nautica portal
« Reply #13 on: May 27, 2013, 07:42:13 PM »
Šareni makaruli sa kozicama

Potrebno je (za 4 osobe) 
tijesto za makarule
(0,5 kg brašna, sol, jedno jaje,
1 dcl maslinovog ulja)
1 dcl soka od cikle
1 dcl soka od mrkve
1 dcl soka od peršina
crnilo od sipe
20 komada repova kozica
1 žlica listića paškog sira
maslinovo ulje
sol i papar
umak od kozica (korjenasto povrće: mrkva, poriluk, kapula,
celer i 1 dcl bijelog vina)
majčina dušica, bosiljak
malo maslaca

Makarule zamijesite, napraviti tijesto te umjesto vode dodajte sok. Podijelite smjesu od brašna na četiri dijela i u svaki dodajte različiti sok, kako bi imali različitu boju makarula. Znači u prvi sok od cikle, pa u drugi dio sok od mrkve, dok u onaj treći umijesite sok od peršina kojemu ste volumen povećali dodavajem decilitra vode.

U četvrti dodajte crnilo od sipe koje razvodnite po potrebi. Tijesto pustite da prenoći u hladnjaku, te ga razvaljate, zatim zarolate na drveni ražnjić, pokušavajući igrom s bojama tijesta dobiti različite makarule. Na kraju imate šarenilo boja i okusa. Skuhajte ih u kipućoj posoljenoj vodi. I dodajte umaku od kozica.
Umak ćete spraviti tako da narezano korjenasto povrće (mrkva, kapula, poriluk, celer) dinstate na maslinovom ulju, dodate ljušture repova kozica te podlijete bijelim vinom. Kada ispari vino, dodate vodu, kuhate još malo te zatim reducirate umak na 2 dcl.

Očišćene repove kozica popržite na tavi s maslinovim uljem kojem dodate malo maslaca. Na kraju servirate s listićima sira i začinskog bilja. Repove kozica možete nanizati i na ražnjić.

Offline Eventum

• Administrator
  • Komodor
    • Nautica portal
« Reply #14 on: May 27, 2013, 07:45:04 PM »
Falša gregada

Potrebno je (za 4 osobe) 
1 kg kozica, neretvanskih ili običnih
1 kg brbavica
2 manje škarpine
4 veća krumpira
2 veće kapule
2 mrkve
3 režnja češnjaka
1 stručak peršina
2 jušne žlice kapara
1,5 dcl maslinovog ulja
1 dcl bijelog vina
sol
papar
1 litra vode

Očistite kozice i sačuvajte im oklope, također očistite škarpine te ih isfelitirajte (kost i glavu ostavite, ne bacajte). U dublju teću ulijte 0,5 dcl maslinovog ulja, zagrijte ga na vatri te dodajte ljuske kozica, kost i glavu od škarpine.

Propirjajte, pa dolijte litru vode. Kuhajte dok se ne reducira do pola, pa procijedite. Temeljac je gotov! Nasijecite na fete kapulu, mrkvu, očišćeni krumpir i luk.

U odgovarajućoj teći zagrijte ostatak ulja, pa dodajte kapulu. Pirjajte dok se ne ocakli, pa dodajte mrkvu, krumpir i luk. Pirjajte još par minuta dok krumpir ne pobijeli, pa dodajte soli i papra, te promiješajte.

Potom dolijte topli temeljac, no ostavite ga sa strane barem 2 dcl. Poklopite pa pustite da zavrije i kuhajte dok krumpir skoro skroz ne omekša. Začinite po želji, pa stavite kozice, filete ribe, te nakon 5 minuta dobro oprane brbavice. Poklopite i pojačajte vatru da se školjke otvore.

Otklopite teću, zalijte bijelim vinom, a ako volite jušnije, dolijte i ostatak ribljeg temeljca. Dodajte kapare i pospite kosanim peršinom. Pustite da odmori 5 minuta poklopljeno i tek potom servirajte.

Mali savjet
Ovakva jela, nakon što zavriju, nemojte nikada miješati, kako bi izbjegli raspadanje sastojaka. Treba teću lagano vrtjeti na ploči, kao da okrećete volan u automobilu, lijevo-desno.

Offline Strici

• Admiral flote
« Reply #15 on: May 27, 2013, 07:54:03 PM »
Ja pak nebi o kuhanju, jer vidim da se ovdje dobro kuha, pa nebi htio da i ja zasoljavam sa svojim "posebnostima".
No o salatama koje su i glavno jelo dosad nije niko. Jednostavno lako, izdašno i brzo gotovo.
Paradajzi, moš koje hočeš, u ljetu oni debeli mesnati (valjda od genskog sjemena :icon_biggrin:), a na kraj ljeta ja volim šljivare. Paprika, zelena naravno, krastavci; oni mali savinuti, luk, onaj crveni ako ga imate, a ako je ljut onda oprati, jer ljut previše odvuče ukus na svoje. Pa po želji i mogučnosti murtele, to se kaže i bosiljak, ekspenimentirati kome kako se sviđa, ja sam ubacivao i ružmarina, ali mi se nije sviđalo, i začina kako se kome sviđa. Ulje bi trebalo biti maslinovo, i to ono seljačko, teško, no i normalno je dobro; ali onda ja više papra. I kapare su odlične, ali ako ih sami berete, onda ne. Ja sam protiv branja kapara. Ja ih kupim i mogu vam reči da su bolje nego je riba iz uzgoja prema originalu. Evo za mjesec dana nas u Evropi, pa če biti i kapare iz uzgoja, velike i ukusne ko da su one jadne koje se jedva nekako održavaju na našim sitnim otočićima. :nono:
Ne jedem ekstravuršt, ili se to kaže drukčije(parizer, posebna?), ne, jer sam snimao i vidio kako se i od čega radi, no zažmirim i mislim samo na gušte, pa ga onda i jedem. Dakle njega narezati na pljoške; i opet po ukusu štedjeti ili ne. Ja ga stavim dosta. I nekog sira. Na male kockice, ali ga ja i naribam. Ementalera najčešće, ali opet koji kako voli. Uz njega sam probao i parmezan, ali nije bilo baš meni po ukusu. I peršina; celer mi ne paše, a probao sam i naribati mrkve. Nije loše, ali sam postao alergičan na sirovu mrkvu, pa sada ne.
Ja volim i češnjak, probajte ko voli.
I onda prave vinske kvasine. To octa za sjevernjake, ali ako možete nabaviti od susjeda kom se vino ukiselilo.  Ne preblag, ali ni prekisel. Ko vrlo jako kiselo vino.
I mi onda finoga bijelog kruha, to onog nezdravog, francuza. Drukčije ga i ne jedem, jer me supruga šopa samo sa onim crnim punim nekog sjemenja, tako kad malo pobumbim, počnem cvrkutati ka tica.
To su vam gušti, jednostavni i ne preskupi. A ona toča. Ako se niste prejeli, močite francuza u nju. Možda onda još žmur maslinovog ulja, i to vam je to. :thumbsup:
Ali ja pak uvjek sanjam o govedini. :notworthy:
« Last Edit: May 28, 2013, 07:37:44 AM by Strici »
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline Eventum

• Administrator
  • Komodor
    • Nautica portal
« Reply #16 on: May 27, 2013, 08:04:03 PM »
Pa evo onda salate... možda prilično neobične
 :)

SALATA OD RIŽE
U već skuhanu rižu dodaju se nasjeckane rajčice, krastavci na kockice, tvrdo kuhano jaje, možda malo sira također isjeckanog na kockice i sada, ovisno o tome tko što voli, komadići kuhanog mesa, pečene piletine ili tunjevine u komadićima, i sve skupa začiniti maslinovim uljem, posoliti, popariti, te dodati malo origana.

Offline level gaga

• Kontra-admiral
« Reply #17 on: May 27, 2013, 09:20:31 PM »
@MORE, ovaj recept sam napisao jer je najednostavniji za pripremu u malom brodskom prostoru. Praktički nemaš ni suđa za prati. No napisat ču ti i recept na Istarski način. No puno više sudi se šporka i zahtijevniji je za pripremu(a skoro pripisuje ribu u teči).  :icon_scratch:

Razlika je u ukusu , gustoći i imenu. U Istri se kaže BRODET.
« Last Edit: May 27, 2013, 09:46:50 PM by level gaga »
Istra: Brod na moru, a sidro mu je Ćićarija

Offline level gaga

• Kontra-admiral
« Reply #18 on: May 28, 2013, 12:08:24 AM »
Istarski (jedan od načina)
Ribu očistiti,narezati na veće komade, uvaljati u brašno i popržiti s obje strane na zagrijanom ulju. Izvaditi i staviti na topli tanjur. Na istom ulju popržiti isjeckanu kapulu, česan i peršin. Dodati očišćene i na kolutiće narezane sipe. Pirjati povremeno dolijevajući toplu vodu. Dodati oguljene i narezane pomidore ili rastopljeni koncentrat. Posoliti, popapriti, začiniti lovorom i mažuranom. Kad je sipa mekana, vratiti ribu, preliti vinom i pirjati dok se šugo ne zgusne. Skinuti s vatre i poslužiti uz palentu,moreš i uz pljukance. (još bolje kad unutra ima raki i grancipora)
Uz to se pije Istarska MALVAZIJA (u većim količinama). :thumbsup:
« Last Edit: May 28, 2013, 01:04:24 AM by level gaga »
Istra: Brod na moru, a sidro mu je Ćićarija

Offline stibra

• Viceadmiral
  • 5o5
    • Sailing Blog
« Reply #19 on: May 28, 2013, 02:09:15 PM »
Kako je na brodu najlakše uloviti neku plavu ribu tipa luca, palamide, trupa, ili pak lokarde, evo 3 omiljena ultra jednostavna recepta za ograničene brodske kuhinje i u nedostatku roštilja:

1. Plavoj ribi pustiti krv odmah dok je živa, staviti je u kantu da se dobro iscijedi krv. Nakon 10 minuta je očistiti i ohladiti u frižideru. Narezati na fete ili pak filetirati i baciti na maslinovo ulje, peći samo minutu na jednoj i minutu na drugoj strani, da unutra ostane sočna. Posoliti na kraju lagano i dodati grančicu svježeg ružmarina i par kapi maslinovog ulja.

2. Plava riba postupak kao i u prvoj vertziji, ali ovaj put narezati na velike komade i baciti u kipuću vodu sa paprom u zrnu, malo soli i lovora. Kuhati ovisno o veličini komada od 5-10 minuta. Ohladiti malo, očistiti kožu i kosti, te istrgati meso na manje komadiće i staviti u zdjelu ili teglu. Dodati ogromne količine sitno, jako sitno nasjeckanog crvenog luka i malo češnjaka, zaliti sa domaćom kvasionom i puno maslinovog ulja. Omiljena salata koja može stajati na brodu nekoliko dana u teglici.

3. sushimi, pogotovo ako se radi o palamidi :) ovdje su kombinacije neiscrpne, osim klasičnih japanskih stilova sa rižom, zašto ne probati sa filetom ribe na komadu papirke, ploški skuhanog krumpira, korici svježe ispečenog kruha, servirano u izdubljenoj polovici krastavca, omotani filet u list jako mlade blitve, filet na kocki polutvrdog kozjeg sira, itd.