Author Topic: Najosnovnija oprema kuhinje  (Read 34835 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mala od portala

• Administrator
  • Barba
  • Riječi lete, zapisano ostaje
Najosnovnija oprema kuhinje
« on: December 09, 2012, 06:22:00 PM »

Nekoliko savjeta i vaše iskustvo o tome kakvo kuhalo je najpraktičnije na brodu, ali i kakvu hranu je najzgodnije pripremati. Koja se vrsta hrane (posebno svježe voće i povrće) najbolje čuva na brodu i na koji način će najdulje ostati svježa? Isplati li se stvarati zalihe?
Slična je tema već bila otvorena u drugoj rubrici, no ne bi bilo loše skupiti na jednom mjestu sva iskustva.
Čovjek mora napraviti ono što čovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Offline estan

• Admiral
Re: Najosnovnija oprema kuhinje
« Reply #1 on: December 10, 2012, 03:15:30 PM »
Najbolje je imati pravo brodsko ljuljajuće kuhalo, izrađeno od prokroma, s dva ili tri plinska plamenika i pećnicom, dvostruki sudoper i frižider od 50 l te dovoljnu radnu površinu za pripremu hrane. Međutim, za ovako nešto treba imati brod od bar 10 m. U manjim plovilima, previše  prostrana kuhinja , a pogotovo preveliko kuhalo oduzimaju prostor za druge sadržaje i čine brod, pogotovo jedrilicu više nekomotnim, nego komotnim plovilom za duži boravak. Šta bi bilo osnovno? Pa imati bilo kakvo upotrebljivo kuhalo, sve drugo se da riješiti ili improvizirati. Suđe se može prati i u moru. Ipak, bolje je imati bar mali sudoper. Znači, minimum za nekakvu udobnu đitu bi bio, kuhalo po mogućnosti s dva plamenika (može proći i s jednim) i nekakav bar mali sudoper, te površina za pripremu hrane, bar mala uz kuhalo, a za pomoć je tu stol u kabini ako ga ima. Kuhalo može biti na onoj bombici (plinskoj), na alkohol, petrolej, zavidano na plinskoj boci ili s odvojenom plinskom bocom. Sva rješenja su dobra, ovisno o plovilu. Kod vrlo malih jedrilica najbolje je ono na bombici ili malo špiritno kuhalo. Što brod postaje veći, treba više pažnje posvetiti kuhinji i njezinoj opremi i to nije stvar na kojoj bi se prvo štedjelo. Doduše, kuhalo ne mora uvijek biti pravo brodsko, može biti i obično s naknadno postavljenim držačima za teće (šerpe) i lonce, koji se mogu izraditi u sam svoj majstor verziji, ili, kako sam ja napravio, skinuti ih i prilagoditi sa starog neispravnog pravog brodskog kuhala. Frižider nije neophodan, ali je jako dobra i korisna stvar. Najbolji je onaj koji može radit na temperaturama od plus pet do minus dvadeset stupnjeva (s potenciometrom) te na vanjsku 220 V i brodsku 12 V struju. Ipak, takvi su dosta skupi, ali da se nekad nabaviti dobar polovni, samo za to treba imati i malo sreće. Inače, dosta hrane, da se čuvati u brodskim santinama, ispod vodene površine. Tu će vrlo dugo opstati, voće, povrće, naročito krumpir, jaja, mlijeko, jogurti i dosta toga drugog. Samo, nemojte zaboraviti nešto od toga, ako poslije sezone izvučete brod na suho. Kad jednog dana otvorite kabinu, moglo bi vam se desiti da padnete u nesvjest od smrada ili da vas iznenadi cvijeće (krumpirov cvijet) koje izbija ispod pajoli i kroz brodski namještaj. Također, dobra hrana za brod su razni sirevi, znaju se lijepo održati i kad se neko vrijeme zaborave u brodu. Meso i rubu kupovati (ili loviti) frišku, a samo ako imate vrlo snažne akumulatore ili možda brodski agregat, čuvati u frižideru koji ima mogućnost zamrzavanja. Ja na svojoj 6,75 m dugoj jedrilici imam frižider 30 l s mogućnošću podešavanja temperature od 5 do minus dvadeset stupnjeva, ali ga koristim samo u luci, jer baterija od 55 AH ne bi baš dugo izdržala pogoneći ga. Zato smrznem nekoliko boca s vodom prije polaska i one mi drže svježinu u frižideru nekoliko dana. Nakon toga, slažem hranu u santine, a ako se negdje privežem gdje imam struju, ponovno zamrznem frižider (napominjem da mi motor ne puni bateriju).

Offline mirjo

• Timunjer
  • **
« Reply #2 on: December 10, 2012, 05:11:15 PM »
pored standardnih stvari koje su navedene, od "dodatne" opreme kralj i kraljica su expres lonac i pumpa za morsku vodu
kuhati u navigaciji i imati neograničen izvor na špini - neprocjenjivo

Offline paagus

• Noštromo
« Reply #3 on: December 10, 2012, 09:38:48 PM »
pored standardnih stvari koje su navedene, od "dodatne" opreme kralj i kraljica su expres lonac i pumpa za morsku vodu
Kako složiti pumpu za morsku vodu u sudoperu, a ne napravit još jednu bužu na trupu ?  Već imam 4 ventila . . .  ???
Paagus

Offline Eventum

• Administrator
  • Komodor
  • Born to sail forced to work!
    • Nautica portal
« Reply #4 on: December 10, 2012, 09:54:26 PM »
paagus,
vjeruj, ova vrijedi još jednog bušenja
;)

Offline Mala od portala

• Administrator
  • Barba
  • Riječi lete, zapisano ostaje
« Reply #5 on: December 10, 2012, 09:58:02 PM »

Potpisujem, Mirjo, voda u sudoperu, i to u neograničenim količinama, makar i slana - je zakon!

A buža    :daydream:  bojim se da bez nje ne ide   anim64
Čovjek mora napraviti ono što čovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Offline Eventum

• Administrator
  • Komodor
    • Nautica portal
« Reply #6 on: December 10, 2012, 10:00:11 PM »
    rekli su iskusni da za 6 osoba na brodu treba imati:
    •   Veliki plitki lonac s poklopcem (F 24 ili čak F 26 x 10 cm) - što širi to bolji, ali je ipak njegova veličina određena veličinom brodskog štednjaka. Ovakav lonac je meni nezamjenjiva oprema, prije svega za kuhanje brudeta i gregada, a posebno za prženje. Pržiti ribu u tavi znači čišćenja cijelog prostora oko štednjaka. A ukoliko se riba prži u ovakvom loncu čišćenja je neusporedivo manje.
    •   Visoki lonac s poklopcem (F 22 x 20 cm) - i on je nezamjenjiv. Jedno od najčešćih jela koje se kuha na brodu je tjestenina s raznim umacima, a visoki lonac je idealan za kuhanje tjestenine, ali i za kuhanje krumpira, povrća, juhe itd.
    •   Niski lonac s poklopcem (F 22 x 10 cm) - idealan za umake, rižota, tingule, paprikaše i sl.
    •   Niski lonac s poklopcem (F 18 x 10 cm) - posuda za kuhanje čaja ili crne kave kada na brod dođe veće društvo sa susjednih brodova.
    •   Tava - što šira to bolja. Meni prije svega služi za pečenje palačinki, te pripremu različitih fritaja s jajima. Korisno je kada joj je promjer jednak promjeru najšireg lonca, tako da se može koristiti isti poklopac.
    •   Mala posuda za kuhanje kave i grijanje mlijeka s profiliranim odljevom zbog lakšeg izlijevanja.
    •   Plastični poklopci promjera prilagođenog promjeru lonaca (pogotovo onih manjih) kojima se lonac može skoro hermetički zatvoriti. U njima hrana koja je ostala od ručka može dočekati i večeru bez opasnosti da se za vrijeme plovidbe nađe u  različitim dijelovima broda. Suvremeno posuđe s termo dnom obično ima takve poklopce, ali se oni ponekad mogu i posebno kupiti. 

Što se mog broda tiče to je od lonaca (skoro) sve. Na brodu nemam pećnice pa mi padele ne trebaju, a ako pećnica postoji onda je nužna i
    •   Tepsija, padela, škrovada ili po Hrvatskom pravopisu Babić-Finka-Moguš plitica za pečenje čija veličina treba biti prilagođena veličini pećnice. Koristan je sistem dvije plitice različite dubine od kojih jedna može služiti kao poklopac drugoj.

Offline Eventum

• Administrator
  • Komodor
    • Nautica portal
« Reply #7 on: December 10, 2012, 10:02:12 PM »
a od sitnog pribora:

•   Cjediljka za cijeđenje tjestenine, promjera dovoljno velikog da tjestenina ne pobjegne preko rubova.  Moj izbor je plastična, težina joj je puno manja, a i lakše ju je održavati.
•   Daska za meso, ili bolje dvije daske za meso, jedna veća drvena (dobro je da je iz jednog komada drva) pogodna za rezanje mesa,  tučenje mesa i čišćenje ribe, druga manja, može biti drvena ili teflonska, za sjeckanje povrća.
•   Bat za tučenje mesa, drveni ili aluminijski.
•   Noževi, najmanje tri prvoklasne kvalitete, jedan veći, šireg sječiva pogodan za sjeckanje, jedan manji uskog sječiva za rezanje mesa i čišćenje ribe i jedan veliki nazubljeni za rezanje kruha.
•   Nož za ljuštenje krumpira, meni nezamjenjiv. Krumpir je jedno od povrća koje se na brodu dobro čuva, pa je zbog toga često sastavni dio brodskog jelovnika, a specijalni nož za ljuštenje dosta ubrzava čišćenje.
•   Kuhače, drvene ili plastične najmanje dvije. 
•   Kutlača (šeflja), velika žlica za grabljenje juhe.
•   Otvarač za konzerve. Najbolje s kotačićem bilo kojeg proizvođača, ionako obično svi zahrđaju već nakon dvije sezone.
•   Vadičep, nešto bez čega brod ne može biti. I on obično zahrđa već nakon jedne sezone pa je svejedno kakav je, glavno da lako vadi čepove i otvara boce piva.
•   Posude za šećer, kavu, čaj, sol, papar i ostale začine. Sve bi trebale imati poklopac koji hermetički zatvara, s jedne strane zbog toga da začini ne gube miris, a s druge strane i zbog toga da ne lete po brodu kada on počne plesati na valovima.

Offline Eventum

• Administrator
  • Komodor
    • Nautica portal
« Reply #8 on: December 10, 2012, 10:07:59 PM »
Na koncu, iz vlastitog iskustva svakako bih dodao meni bitne dvije plastične posude s poklopcem, dimenzija širine polovice hladnjaka, i visine, kada se stave jedna na drugu, da dosegnu skoro vrh hladnjaka. U jednoj od njih čuvam otvorene, a ne pojedene do kraja npr. majonezu, vrhnje, neki narezak, sir i sl., a u drugoj (donjoj) namirnice koje moraju biti u hladnjaku, ali se neće često ili uskoro koristiti. Druga strana hladnjaka tada ostavlja prostor za hlađenje osvježavajućih pića, piva, bijelog vina i sl. Sve je uredno i ništa se pretjeraano ne ruši po hladnjaku.

Offline Darko

• Noštromo
« Reply #9 on: December 10, 2012, 10:23:33 PM »
ni masterchef se nebi posramio!