Author Topic: Prekomjerno iskorištavanje mora  (Read 37949 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Online Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6770
 • Gender: Male
Re: Prekomjerno iskorištavanje mora
« Reply #30 on: October 28, 2013, 04:31:02 PM »
I među ovim teškim vijestima i ružnom slikama, konačno i ovo (to još polovinom rujna):

http://www.plavi-svijet.org/hr/news/2013/9/16/bojan-je-spasen/

Bojan bez harpuna!

Prije nešto manje od mjesec dana, 23.8.2013., izvijestili smo vas o opažanju dobrog dupina koji je u leđa, malo ispred leđne peraje, imao zabijen metalni harpun duljine preko 1m ispucan iz podvodne puške. Unatoč ozljedi, dobri dupin je tijekom opažanja plivao i zaranjao, no zbog vremenskih uvjeta prilikom prvog opažanja nismo mu se uspjeli približiti i bolje promotriti ozljedu. Dupina smo ponovo promatrali idući dan te smo detaljnijim pregledom fotografija i konzultacijama sa podvodnim ribolovcima utvrdili da je dupin najvjerojatnije pogođen harpunom iz pneumatske podvodne puške.

Dupin se prilikom drugog susreta 24.8.2013. ponašao normalno, dakle bez znakova iscrpljenosti. Tada smo procijenili da bi moguće hvatanje životinje kako bi joj odstranili harpun bio dodatni stres za životinju, a iz analiza slika koje smo napravili zaključili smo kako strijela nije uzrokovala značajniju ozljedu mišića već se njen najveći dio nalazi zabijen u vezivno i masno tkivo. Tada smo pretpostavili da će harpun ispasti sam od sebe.

Da vas podsjetimo - dupin o kojem govorimo je Bojan, jedan od  20 najrezidentnijih i najpoznatijih dupina Lošinja i Kvarnerića. Prvi put smo ga susreli i fotografirali još 2004. te smo ga na moru do danas susreli ukupno 58 puta. Budući da nikada nije bio fotografiran sa mladuncem, pretpostavljamo da se radi o mužjaku. Bojana smo posljednji put neozlijeđenog vidjeli 8.8.2013. u području između otoka Lošinja i Orjula.
Razlog za današnju objavu dobra je vijest. Naime, s obzirom da nismo primali nove informacije o Bojanovu opažanju, istraživači s Lošinjska krenuli su u potragu za Bojanom prema Silbi. Oko 13.45 sati istraživači su između Silbe i Velog Braka pronašli skupino od deset dupina u kojoj su bili Elmar, 0634, Sira, Mida, Dante, Lily, Šime, 0106, Thea i Bojan! Bojan se držao na rubu skupine no istraživači su se uspjeli približiti te su utvrdili kako je harpun koji je bio zabijen u leđa ispao. Na fotografijama koje su napravili jasno se vidi duboka i još otvorena rana na leđima u koju je bio zabijen harpun, no kao što smo i pretpostavili s obzirom da je Bojan bio u dobrom stanju, harpun je ispao.Iako smo se nadali pozitivnom ishodu, u ovakvim situacijama stvari nikad nisu u potpunosti sigurne te je bilo potrebno pratiti stanje životinje. Stoga se zahvaljujemo svim posjetiteljima naše FB stranice (http://www.facebook.com/blueworldinstitute) koji su širili informacije o potrebi praćenja pojavljivanja ove životinje te koji su svojim objavama i email porukama iskazivali svoj interes i zabrinutost za Bojanovo stanje.

Iako nismo u potpunosti sigurni kako se Bojan uspio riješiti harpuna, pretpostavljamo da se životinja zbog stalne iritacije ozlijeđenog mjesta harpuna pokušala riješiti skokovima i udarcima leđa o površinu što je u konačnici uzrokovalo pucanje vezivnog tkiva i ispadanje harpuna. Na sličan način dupini se rješavaju i parazita na tijelu.

Istraživači koji su danas pratili Bojana u skupini s drugim dupinima utvrdili su da je životinja dobro te da se ponaša sasvim normalno. Bojan nije pokazivao znakove izbjegavanja istraživačkog plovila, što bi možda mogli očekivati s obzirom na ozljedu koju je dobio. Također, tijekom dva sata koliko su istraživači proveli u blizini skupine dupina, Bojan i drugi dupini pratili su koćaricu no nisu se hranili već su se iza nje međusobno družili.

Istraživači Instituta Plavi svijet i dalje će nastaviti pratiti stanje ozlijeđenog dupina, no nakon današnjeg opažanja i pregleda fotografija možemo pretpostaviti da će se Bojan veoma brzo u potpunosti oporaviti, a njegovo prijateljsko ponašanje, nadamo se, neće u budućnosti biti zloporabljeno. Više fotografija današnjeg opažanja možete potražiti na našoj FB stranici

Istovremeno, dobri dupin koji oko tijela već više od godinu dana ima zapletenu plastičnu strunu koja je urasla u tkivo te dupinu uzrokovala i uzrokuje ozbiljne patnje, i dalje je u području Pašmana (http://www.plavi-svijet.org/hr/news/2013/9/11/dupin-vec-godinu-dana-zapleten-u-plasticnu-strunu/) te očekuje zajedničku akciju kojom će se njegove muke završiti. Istraživači Instituta Plavi svijet koji provode istraživanje u sjevernoj Dalmaciji pokušat će i dalje pratiti kretanje ovog dupina nazvanog Košara po otočiću pored kojeg je zadnji puta opažen, no inicijativu za ozbiljniju akciju očekujemo od nadležnih institucija, prije svega Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Istraživači Instituta Plavi svijet imaju više desetaka godina iskustva istraživanja i rada s dupinima te brojne međunarodne kontakte i spremni su sudjelovati u zajedničkoj akciji spašavanja ove životinje.

Hvala Vam još jednom na podršci i interesu!

Više informacija o našem radu možete pronaći na našoj web stranici www.plavi‐svijet.org, FB stranici www.facebook.com/blueworldinstitute te na naš broj telefona 051 604666 i email info@plavi‐svijet.org
« Last Edit: October 28, 2013, 05:08:39 PM by Strici »
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Re: Prekomjerno iskorištavanje mora
« Reply #31 on: October 28, 2013, 09:35:31 PM »
Mislim da bi dupina ipak trebalo uhvatiti i operirati. Hvatanje jest dodatni stres, ali u ovom slučaju opravdan.

Online Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6770
 • Gender: Male
Re: Prekomjerno iskorištavanje mora
« Reply #32 on: August 09, 2014, 06:46:34 PM »
Tu spada i ona vijest kako neki turist tuče morskog "čovika". Ustvari sad kad se medvjedica pojavljuje i ne krije se, osim šta se neki i brinu za njenu sigurnost, pučanstvu i nije više ni zanimljiva, tako na vijest da je neki turist, ma koji turist, makedonac, dal blesav, pijan, lud, drogiram, ili šta je več, na jednoj plaži počeo rukama tuči medvjedicu koja je tamo mirno ležala (i to nije prvi slučaj, prodat čemo i guzicu za par eura; pijani turisti maltretirali medvjedicu, i nije im se ništa, osim eventualno par sto kuna kazne, dogodilo). I koliko se sječam, dobio neku sitnu novčanu kaznu i izgon iz HR na neko vrijeme. Ne samo za taj delikt, negi i za sve druge, ma treba derati, ne samo po đepu; zderao bi mu kožu, prokletniku, njemu i svima i samo sličnim. Čitam u novinama o "pogrebu" dupina. Poznati su mi dobro bombastični naslovi da bi se novine mogle bolje prodavati, ali kao i kod mnogočega se mora malo razmisliti. Dvojica su priplovili uginulom malom dupinu. Imao je veliki rez na trbuhu. I odmah su se tu stvorila dva odrasla, jedan ga je gurao od ljudi, dalje prema otvorenom moru, majka sigurno, pored nje je bio otac, vjerojatno, u blizini i cijelo jato. Šta če to reči. Majka ga je i mrtvog gurala dalje od ljudi, jer joj ljudi nisu donijeli ništa dobroga, u ovom slučaju joj je čovjek u moru vjerojatno rasporio dijete. Što dalje od ljudi, i dragim "beštijama" če biti bolje. A to se nadovezuje na gornju priču o harpunu u dupinovim leđima. :icon_scratch:
Samo dalje od ljudi, rekoh. A kuda dalje, kuda? Kad smo svuda i svagdje. Evo i Jankec piše kako se je proveo na godišnjem, ne zbog vremena, nego zbog ljudi. Previše nas je posvuda, a i svi bi htjeli svugdje biti. Čak i na Biševu, sa zapadne strane kod modre špilje nema više mira. Nigdje nema mira, a koliko god da taj nemir naplačujemo, nama ipak nikad nije i nemože biti dosta.
A najgore je to kad bi se htjelo imati novaca, a da se puno ne radi. Dobro rekoše neke stare sijede glave, simbolički; dok ne vidiš da se iz tvorničkog dimnjaka dim ne vije, dok ne čuješ radosnu pjesmu žetalaca u polju, nema napretka. Napisano donekle u simboličkoprenesenom smislu. :icon_scratch:
A za sve drage "beštije" u moru, samo da podsjetim. One imaju dom samo u moru. Mi ga imamo na kopnu; ali ga hočemo imati i svugdje na moru, svugdje  i uvjek, ali imati, ne ga samo posuđivati. A "beštije" imaju samo more :fish:
« Last Edit: August 09, 2014, 07:04:03 PM by Strici »
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Online Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6770
 • Gender: Male
Re: Prekomjerno iskorištavanje mora
« Reply #33 on: August 09, 2014, 07:11:49 PM »
Samo da objasnim riječ "beštije". Meni a vjerujem i svakom iole razmišljajučem ta riječ ne zvuči kao nešto lijepoga za životinje. A ta se riječ prije češće koristila, ali se koristi i danas, iako rjeđe, ali se koristi. I sama riječ koju sam i ja koristio pod navodnicima, posprdno koristio, posprdno onima koju ju još uvjek koriste (u jako srednjij Dalmaciji), da bi možda mogli, bar riječ promijeniti ako nemogu i način ponašanja prema njima, pa čemo nekako izdržati dok ne pomru, a mladi takve riječi ipak ne koriste :icon_scratch:
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline hidrotherapy

 • Global Moderator
 • Komodor
 • *****
 • Posts: 1227
Re: Prekomjerno iskorištavanje mora
« Reply #34 on: August 09, 2014, 08:41:45 PM »
Ta kazna od 1.500 kn koju je šiptar dobio za maltretiranje medvjedice je najmanje mizerna. Pogotovo zato što je to prvi put da je nekome naplaćena kazna za njeno uznemiravanje. Barem za ovu našu pulsku. Mislim da bi bilo efektnije da su mu odrapili barem 10.000 kn za primjer drugima da im takvo nešto nikada više ne padne na pamet. Na taj bi način i vratili mali dio novca koji se troši na zaštitara, na panoe i sl. Ne smijemo zaboraviti da je ona prisutna gotovo svakodnevno na pulskim plažama od početka zime i da je uglavnom puležani poštuju.
Iskreno, mislio sam da će početkom ljeta i najezdom kupača na plaže ona otići negdje u osamu, kad vidi vraga, ona ne ide nigdje. Svakodnevno se sunča zajedno s ostalim "sunčašima" kao da je sama na svijetu. Koliko god to meni bilo drago, isto toliko strahujem da će se naći još neki kreten poput gore navedenog.
To što je on dobio izgon iz Hr, to nema veze s medvjedicom, već isključivo s tim što je boravio ilegalno. Da je on dobio izgon zbog medvjedice, to bi onda bila druga stvar.

Online Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6770
 • Gender: Male
Re: Prekomjerno iskorištavanje mora
« Reply #35 on: August 09, 2014, 09:07:26 PM »
Kažeš skloniti se na osamu!!!!!!!!!! Ma jesam li to dobro pročitao; osamu :fucyc:
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline hidrotherapy

 • Global Moderator
 • Komodor
 • *****
 • Posts: 1227
Re: Prekomjerno iskorištavanje mora
« Reply #36 on: August 10, 2014, 12:51:27 PM »
Kad sam mislio na osamu, nisam mislio na usamljenu plažu u okolici Pule jer takve u ljetnim mjesecima nema.
Prošle zime je boravila u malim špiljama koje se nalaze na Kamenjaku, Fraškeru i sl. Do njih se može doći jedino roneći i za njih mnogi građani Pule i turisti niti ne znaju da postoje jer nisu vidljive s mora već je potrebno zaroniti kroz tunel i izroniti u špiljici s mini šljunčanom plažom.

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Re: Prekomjerno iskorištavanje mora
« Reply #37 on: August 14, 2014, 03:39:36 PM »
Ovog ljeta sretao sam često dupine, a bogami i prošle zime i proljeća. Sreća je da ih nitko nije maltretirao pa ni ribari koji su zbog njih ponekad ostali bez ulova. Kako su se ponovno pojavljivali na istim lokacijama, zaključujem da se nitko nije prema njima loše odnosio ni u trenucima kad ja tome nisam svjedočio. A, divljaka ima i to koji ugrožavaju dupine, medvjedice, ali i ljude. Dovoljno je samo spomenuti glisiranja uz same plaže i slično, a propela uzgožava svakoga, bio on dupin, medvjedica ili čovjek.

Offline hidrotherapy

 • Global Moderator
 • Komodor
 • *****
 • Posts: 1227
Re: Prekomjerno iskorištavanje mora
« Reply #38 on: August 30, 2014, 12:58:21 PM »
Uginula je pulska medvjedica. Jedino pozitivno u toj priči je što je uginula od starosti, a ne od ruke nekog divljaka.

http://regionalexpress.hr/site/more/uginula-sredozemna-medvjedica/
 

Online Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6770
 • Gender: Male
Re: Prekomjerno iskorištavanje mora
« Reply #39 on: December 14, 2017, 06:16:43 PM »
Da tema ne padne u zaborav, svake godine je sve aktualnije., ne samo sa dupinima.

...Bježi Bojane, bježi. I ne budi naivan. Nemoj čovjeku vjerovati, on je drugom vuk. No kuda ćeš jadan bježati kad su oni svuda. Sveisto nemoj nijednom vjerovati. Čovjek je čovjeku vuk, a za za životinje i ne spominjemo šta je. Ali kad ga vidiš, samo na otstojanje...
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!