Author Topic: Utjecaj veličine i položaja perajice  (Read 3892 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Online pelig

 • Barba
 • *****
 • Posts: 907
Utjecaj veličine i položaja perajice
« on: October 09, 2009, 08:47:00 AM »
Ovdje već dugo nije otvorena nova tema! :angel02

Dakle postoje neka općenita pravila za izbor perajice u ovisnosti o veličini jedra. Položajem iste utječemo na pojavu spin-outa, upravljivost početak glisiranja,... Pridržavate li se vi tih pravila i kako to kod vas funkcionira? Naročito me zanima kako sprečavate preveliko pojanje daske?

Offline Dario

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3121
 • Gender: Male
Re: Utjecaj veličine i položaja perajice
« Reply #1 on: October 09, 2009, 06:14:42 PM »
ja imam samo onu perajicu koju sam dobio uz dasku tako da ne mogu uspoređivati ali sam citao o utjedacju perajica

ako moze to netko tu ponoviti, bio bih mu zahvalan  happy0034

Offline Adi

 • Kadet
 • *
 • Posts: 39
 • Gender: Male
  • U središtu oluje
Re: Utjecaj veličine i položaja perajice
« Reply #2 on: December 29, 2009, 11:36:08 AM »
Većina rekreativaca će se držati perajice koju su dobili uz dasku - što daje najoptimalnije rezultate. Međutim, perajica je zapravo jedan od najvažnijih dijelova opreme i za bilo kakav ozbiljniji pristup bit će potrebno uz određenu dasku imati barem dvije, ako ne i tri perajice koje se mijenjaju zavisno od veličine jedra (načelno, veće jedro, veća perajica), uvjeta (recimo, uznemireno more - veća i mekša perajica) i stila vožnje. Naravno, kao što postoje freestyle, freeride, wave, slalom ili race daske, tako isto postoje i takve perajice, različitih veličina i karakteristika. Znači, vrsta perajice ide uz vrstu daske.

Za rekretaivnu uporabu na prosječnoj freeride daski, perajica koja je došla s njom zadovoljava optimum uvjeta. Recimo 120 litarna daska bi mogla doći s perajicom duljine 38 cm i bit će dobra za jedra od recimo 6,5 do 7,5 m2. Za manja ili veća jedra trebalo bi nabaviti odgovarajuću prerajicu. Recimo 34 cm za jedro od 5,5 m2, ili pak 42 cm za jedro od 8,0 m2. Za veće jedro od toga, trebala bi i veća daska, za manje manja daska, itd.

I sve to još zavisi od težine wsurfera te njegovog načina vožnje. Dobro je, ako se ikako može, isprobati razne veličine perajica na istim uvjetima s istim jedrima. Odmah možete uočiti razliku u ponašanju daske, osjećaju lakoće i uživanju u jedrenju. Osobno nisam zastupnik pravila u tome, nego isprobavanja i individualnog prilagođavanja.

Što se tiče položaja perajice... na većini suvremeninh dasaka taj položaj je fiksan. Dakle, nema mnogo razmišljanja o tome. Pomicanje perajice naprijed natrag još se koristi kod wave dasaka koje imaju takozvani USbox sistem. Međutim, najnoviji prodor dvostrukih pa i četverostrukih perajica u wave daske, mislim da čak i tu dilemu otklanja.

Uobičajene freeride rekreativne daske dolaze s PowerBox sistemom pričvršćivanja perajica i tu nema razmišljanja - tamo je gdje je. Isto vrijedi i za TuttleBox koji se koristi kod profesionalnih Speed, Slalom i Race dasaka - nema podešavanja položaja perajice.

Uglavnom, pitanje perajica je cijela nauka i o tome bi se moglo još štošta reći - radi se o stalnom predmetu diskusije, ali i stalnog istraživanja kod proizvođača i njihovih razvojnih timova.