Nautica Portal | Centralno mjesto nautičara

Sport => Jedrenje => Topic started by: tacodar on June 08, 2015, 11:14:41 AM

Title: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: tacodar on June 08, 2015, 11:14:41 AM
pozdrav,

neki dan ugledah jedrilicu kako piči (iza je Biševo na slici) i tek jučer kad sam krenuo pregledavat slike, vidim nešto mi je tu čudno s prednjim jedrom. Da li stvarno postoji ovakvo jedro da ga vjetar napuhuje na dvije strane ili je neka optička varka u igri? da sam barem bliže bio ili bolji fotić imao.


(http://i.imgur.com/E9ql5hN.jpg?1)

Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Leo on June 08, 2015, 11:22:28 AM
Mislim da je to "najobičniji" "malo veći" genaker.
A optička varka nastaje zbog sjene jedra a možda i dijela genakera, treba vidjeti smjer sunca i kad je snimljeno pa to razjasni sjene
Ovako odoka djeluje mi da je sunce u produžetku prednjeg štraja zapravo malo više prema jarbolu, pa ako je ovo po maeštralu onda bi moglo bit oko 11-12 sati.
Sjena gornjeg dijela genakera projicira se na donji dio s time da sjena vrha pada na provu. Kako je površina na koju se projicira zaobljena a i kut gledanja je takav da nema lomova sjene, ili barem vidnih lomova, sjena jedra presjeca trup pa izgleda da trup završava na tamnom dijelu a zapravo trup se nazire i dalje, naprijed.
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: vragec32 on June 08, 2015, 11:38:20 AM
Jedro je  :icon_scratch: ... veliko i bijelo!
Zgodna optička varkica (svjetla i sjena) :)
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: tacodar on June 08, 2015, 12:15:37 PM
samo za info, krivo sam rekao, ovo nije Biševo. prenisko je to za Biševo, a i po datumu i dobu dana na slici bih rekao da je dio Šolte snimljen na izlasku iz splitskih vrata prema jugu.
slikano je u 13.20h i brod s čudnim jedrom plovi prema nekom sjeveru - sjeveroistoku. dakle, sunce je taman negdje iza njega.
jasan mi je ovaj osvijetljeni unutarnji dio tog genakera bliži jarbolu, ali ovaj bijeli dio naprijed koji pada skroz do mora nikako ne mogu shvatit kako i zašto je tamo. :D
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: hrvoje on June 08, 2015, 12:35:00 PM
Najobicajnije genaker na bastunu nista posebno samo je malo veci  genaker u pitanju
Inace ova barka je u pitanju
https://www.facebook.com/pages/Full-Pelt-X-Sailing-Team/167093853322088?sk=photos_stream (https://www.facebook.com/pages/Full-Pelt-X-Sailing-Team/167093853322088?sk=photos_stream)
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: vragec32 on June 08, 2015, 12:37:47 PM
Taj bijeli osvjetljeni dio je prednji dio genakera na kojeg nije pala ni sjena gornjeg dijela genakera ni jedra s jabolom.
U donjem dijelu (ono što se čini kao trup ili neki otočić u daljini :) ), oko sredine genakera ti je "bačena" sjena vrha jarbola (s vrškom glavnog jedra i vrškom genakera),
nije sjena trupa niti se trup nazire kroz jedro (a niti otok). Dakle, genaker stoji najnormalnije i tako ga "vriti" u glavi i polako će ti "sjest" slika pravog stanja.
U svakom slučaju zgodna igra svjetla i sjena.
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Leo on June 08, 2015, 04:10:37 PM
Ono što se vidi kao sjena trupa ili otoka/špic , zapravo je sjena izbaćenog vršnog dijela..
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Strici on October 14, 2016, 12:28:58 PM
Je da je slika od prošle godine, ali je i dalje vrlo zanimljiva. Ne da se ja razumijem u blistere, (valjda genakere, to ono "deformirani" špinaker), ja sam ga imao, ali izbjegavao, falila mi je ruka. Mene rajcaju takva pitanje, iako nisam neki kapacitet za rješavanje, a onako od oka ja mislim da su jedriličari na jedrilici iskusni (zaključujem po brodu i vrsti velejedra, a zato mislim da su "eksperimentalno" zakrenuli blister za 120 udesno, tako da je vršni rogalj na desnom izbacivaču, livi rogalj na vrhu jarbola, a desni rogalj na livom izbacivaču. Pod rogalj smatram vrh jedra, a izbacivač ona štanga za izbaciti jedro.
Onaj tupi trokut na donjem porubu jedra bi bila sjena vrha glavnog jedra
Probat ću slikom pokazati što mislim:
(http://up.picr.de/27120416fj.jpg)
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Leo on October 14, 2016, 12:53:27 PM
zbog jednostavnosti evo sličice sa pojmovima genakera

(https://keyassets.timeincuk.net/inspirewp/live/wp-content/uploads/sites/20/2015/08/LRCRUISING_CHUTE_DETAIL.jpg)

i nekakav prijevod na hrvatski

head - vrh
tack - pramčani rogalj
clew - škotni rogalj

teško da se može genaker okrenuti, vjerovatno ne bi ni dohvatio od jarbola do prove odnosno djeliuje da ovaj brod ima špirun, a s druge strane bio bi predug prema krmi za efikasno trimanje
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Strici on October 14, 2016, 04:45:53 PM
Lijepo Leo, pregledna slika, ali me bodu ti Engleski izrazi. Koliko ne znam ili znam na engleskom, ja ih namjerno neću i ne želim koristiti. Ustvari kad napnem ovo malo "sivih" većinu bih znao (na engleskom). Nekad sam skoro sve znao i na talijanskom, odnosno našem talijanskom pomorskom izražavanju, ali ja sam se uvijek trudio ne govoriti na tim jezicima, koliko god da najviše cijenim englesko pomorstvo i skriveno zavidim Talijancima na pomorskom ukusu. Ja sve te izraze znam i na Njemačkom, ustvari koliko je ostalo, jer već godinama nemam "morskojezerskih" kontakata s ovdašnjim jedriličarima, a istini za volju njemački pomorački izrazi mi se najmanje sviđaju.

Toliko, dosta sam filozofirao. Pade mi zamisao. Meni nije teško, ustvari rado to i radim; na ovakvu sliku kao što si stavio, staviti umjesto stranih izraza naše. Napiši i ostale izraze na Hrvatskom, pa ću engleske zamijeniti našima. Samo su slike malo premale, ova koju si stavio ima 640 piksla.
Kad već o veličini slika, onaj (Tacodar) koji je otvorio temu, stavio je preveliku, a to je razlog da je tekst u širinu predugačak, pa se mora šiberom da bi se čitao pomicati.
Dakle u forum ne stavljati slike veće od 800 piksla, da bi forum normalno funkcionirao.
Ja imam program za ubacivanje koji nasreću sam smanji ako sam se zabunio.
ps. Nego Leo što mislim o mojoj zamisli da je genaker "zaokrenut"?
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Leo on October 14, 2016, 06:43:26 PM
teško, jer biili rogalj škote bio previsoko ili predaleko, a i rubovi nisu isti posebno je bitan upadni rub

meni ovo djeluje kao nekakva regatna jedrilica sa većim spirunom i gemakerom
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Strici on October 14, 2016, 07:30:03 PM
No fino; "cruising chute". Ako je ozbiljno što pišeš, ajde rastumači nam malo, jer se to teško prevodi, odnosno može se krivo razumjeti; odnosno prevesti, jer je to "elastičan" jezik i čak dobri poznavaoci, ako nisu u struci mogu pojam ne kapirati, a ti s obzirom na to da se razumiješ, pretpostavljam, rastumači nam, možda se pitanje o jedru i riješi.
A nakon što od tebe nije do sada ništa konstruktivnog napisano, skeptični smo, odnosno bar ja sam, da ti stvarno hoćeš nešto ovdje svrsishodnog reći.
I da se malo našalim; jel ruljiš jajca :laughing7:  :wave: :wave:
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Damir s on October 14, 2016, 08:31:19 PM
Jednostavno prevedeno spinaker, Napuhan je kao padobran (chute) zato ga i neki tako zovu. :BangHead:
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Leo on October 15, 2016, 03:59:21 PM
Sa stanovišta provaša olitiga bowmena a pomalo i trimera spinaker i genakerom se bitno razlikuju.
Po kroju, po načinu postavljanja, po manovrama, po školama i posebice po najboljem kutu korištenja.
Premjerna jedrenja (Orc i sl) preferiraju spinaker iz dva razloga, u ozbiljnom jedrenju po premjeru jedri se krmma gdje je spi efikasniji, a još bitnije zbog veće površine genakera (ide do palube) donosi veliku penalizaciju.
s druge strane sa genakerom je nešto lakše manevriranje (posebno pojalabanda) i može više "u vjetar"
To je bitno za brze jedrilice jer kad zaglisira prividni vjetar ode prema provi,
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Strici on October 15, 2016, 10:20:12 PM
Mislim da o finesama, malim razlikama se tu teško može ocijeniti. Kao što Leo kaže ; možda je neka modifikacija iskusnih jedriličara. Mislim da bi tu trebalo uzeti u obzir doba dana, što je napisano, (i godine), a to zbog sunca i sjena. Ja sam se znao igrati baš kako sam onako ofrlje napisao, zakretao sam rogljeve, odnosno jedro. Stavljam ponovno sliku, jer sam na prvoj zaboravio pored strelice napisati da smatram koji dio jedra pravi onu sjenu.
(http://up.picr.de/27133397fy.jpg)
A ovu drugu ustvari pokazati kako sam zakretao blister/genaker, pa mislim da je i taj jedriličar možda tako napravio.
Ali kad bi Vragec malo napeo vijuge, možda bi i znali nešto više
(http://up.picr.de/27133570vj.jpg)
[img]http://up.picr.de/27133398ip.jpg[/img
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Leo on October 15, 2016, 10:54:43 PM
Strici
vrlo jednostavni razlozi zašto to nije tako
1. svjetlo (sunce ) je po lijevom boku broda, dakle da je taj prednji /donji dio jedra presavinut teško da bi bio najsvjetliji već bi bio najtamniji.
2. nitijedan brod ovakvog tipa (a ovo je regatni a ne čarter) ne kaći genaker na provu nego na špirun/izbočnik ili kako ga god hoćeš zvati ali za toliki brod najmanje dva metra od prove a i više.
3. ponavljam ti da genaker nije simetrišan po nitijednoj stranici (kod spinakera imaš bočne stranice simetrične ali bitno dulje od donje stranice) zamisli genaker kao nabubren raznostranični trokut, pri čemu je duljina po prednjem /upadnom porubu bitno dulja od stražnjeg poruba a obje su dulje od donjeg poruba., na slici genaker ide od vrha jarbola do vrha špiruna i ima točnu duljinu.

Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: hrvoje on October 16, 2016, 09:42:12 PM
Da strici cita postove od ranije naso bi da sliak ove ista barke ima pun internret s genakerima itd
ali kako ne cita i izmislja toplu vodu evo da par slika pomogne
priznam da sam pre lijen uplaodad sada nakon 3 dana regate pa cu samo linkove staviti

http://www.ijedrenje.com/content_images/img_29533516189gjdfbhsycx.jpg (http://www.ijedrenje.com/content_images/img_29533516189gjdfbhsycx.jpg)

http://www.ijedrenje.com/content_images/img_362204988659fxkhjmvydz.jpg (http://www.ijedrenje.com/content_images/img_362204988659fxkhjmvydz.jpg)
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Damir s on October 16, 2016, 10:02:40 PM
Ma bitno je da se nesto desava na forumu, nije vazno sto! Mozemo i mlatiti praznu slamu ako treba.
Ne budite lijeni aktivirajte se forumasi nece vas nitko ugristi ako napisete nesto. Da nas je vise na forumu
bilo bi i vise kvalitetnijih diskusija koje bi uvjek nekome dobro dosle. Ovako lajemo jedan na drugoga iz dosade.
Mogu  sve diskusije samo ne vrijedajanje.
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Strici on October 16, 2016, 10:23:35 PM
Hrvoje, ja tako otprilike mislio. A zašto, ti nisi obnovio temu na koju nije bilo odgovora. Svi čute ko p...., ne kažu ništa, a kad se netko ipak kad tad javi e onda se ima što za reči.  Naravno da se topla voda nemora izmišljati, ali je nitko neče grijati :wave:
Na prvoj slici se lijepo vidi sjena, tu po sredini jedra, a na onoj zagonetnoj je sjena je na donjem liku, sunse visočije?
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Strici on October 16, 2016, 10:31:50 PM
Ma bitno je da se nesto desava na forumu, nije vazno sto! Mozemo i mlatiti praznu slamu ako treba.
Ne budite lijeni aktivirajte se forumasi nece vas nitko ugristi ako napisete nesto. Da nas je vise na forumu
bilo bi i vise kvalitetnijih diskusija koje bi uvjek nekome dobro dosle. Ovako lajemo jedan na drugoga iz dosade.
Mogu  sve diskusije samo ne vrijedajanje.

 Nešto vrlo svrsishodno napisano(http://up.picr.de/27147564eg.gif)
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: hrvoje on October 16, 2016, 10:43:25 PM
Hrvoje, ja tako otprilike mislio. A zašto, ti nisi obnovio temu na koju nije bilo odgovora. Svi čute ko p...., ne kažu ništa, a kad se netko ipak kad tad javi e onda se ima što za reči.  Naravno da se topla voda nemora izmišljati, ali je nitko neče grijati :wave:
Na prvoj slici se lijepo vidi sjena, tu po sredini jedra, a na onoj zagonetnoj je sjena je na donjem liku, sunse visočije?

igru sunca i sjena ce ti morati leo objasniti , ja su u te fotografske fore ne kuzim uopce,
I bio je odgovor
Odgovor na pocetno pitanje glasi OVO JE JEDAN OBICNI GENAKER ili ti Asymetric spinaker
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Leo on October 17, 2016, 12:32:17 PM
Mislim da problem nije u pisanju nego u tome što se teme spamaju i to žestoko, a to ljude odbija i od čitanja a pogotovo od bilokakvog komentiranja.
Dovoljno je pogledati većinu tema u kojima se nešto piše u zadnjih godinu i najčešće je više stranica sa sadržajem koji nema nikakve veze sa temom nego vezanih uz temu.
Po meni je to jedan od uzroka što ljudi manje učestvuju.
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Strici on October 17, 2016, 04:58:22 PM
Ali sveisto koliko god da su Leo i Vragec lijepo opisno objasnili da je to genaker, a Hrvoje, Damir i Seward sto posto to isto potvrdili, i ja shvatio da je donji rogalj na kosniku kako ja   kažem za špirun, da je sunce visoko i da jedri negdje prema sjeveru, koliko god da imam bujnu maštu, meni bi trebalo to malo više optički objasniti.
Inače nije da se ne bi moglo i tekstualno, ali sam ja više od pola života tako radio drugima; tojest vizualno, pa mi eto ostao mozak valjda prikraćen za više vizualno i stavljam povećanu potpuno nepromijenjenu sliku same jedrilice, pa možda da neko na slici pokaže što je što.
 
(http://up.picr.de/27152285xq.jpg)

A možda bi i nekim drugima bilo jasnije?

Inače s tim „zvučnim imenima“ o blisteru, odnosno genakeru, ja kažem i đenoi iz zeza deformiranom špinakeru, znam ja prije od večime svih vas (jer sam od mnogih i više od duplo „nažalost stariji“ samim boravkom u „maritivnom“ miljeu) pa sam toliko naučio koliko me je zanimalo, a nije me zanimalo previše, osim da su lijepa uglavnom šarena jedra, koja se teško mogu obuzdavati, pogotovo ako si na brodu sam, ili sa "vrećama", a jednog ljepog šarenoga sam i imao.
Uzgred. One dvije slike na koje je Hrvoje ukazao web stranicom:
(http://up.picr.de/27152263sz.jpg)

(http://up.picr.de/27152264yp.jpg)
Na prvoj je lijepa „igra sjena“, koja se možda može razumjeti :icon_scratch:.

Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: dmeter on October 17, 2016, 05:07:10 PM
Light wind sails: spinnakers versus gennakers
Spinnakers are of two sorts: symmetrical or asymmetrical spinnakers?
Spinnakers are of two sorts:

the familiar symmetrical spinnaker and
the asymmetrical spinnaker or gennaker or MPS (multi-purpose spinnaker) with luff and leech
SPINNAKERS (SYMMETRICAL)
The symmetrical spinnaker comes in three shapes:

allround, for courses between 90 and 160 degrees off the wind
flat (reacher), for courses between 65 and 120 degrees
full (runner), for courses between 130 and 180 degrees and for maximum speed downwind
It is widely known that spinnakers perform well downwind and at higher angles up to 60 degrees. A must for racers, spinnakers remain somewhat impopular among cruisers despite the fact that cruising boats, which are heavier, benefit from this sail most - especially in light winds.

How often does not a fresh breeze fade into a zephyr after a sunny day, just when the final miles of our trip remain to be travelled? Occasions like these can make sailing delightful. It is certainly regrettable that so often the engine awakens and the spinnaker is kept bagged. The reason for this is that symmetrical spinnakers have a reputation to be awkward to handle - 'a malevolent balloon'. But this argument no longer persuades, for a welcome introduction, the so-called spi-sock, simplifies handling considerably, in particular for short-handed crews. All that really remains to be done is to set the spinnaker pole.

GENNAKERS / MPS / BLISTER (ASYMMETRICAL)
Asymmetrical spinnakers began to be devised approximately twenty years ago. The idea was subsequently studied and popularised by numerous sailmakers, who attributed designations such as chute, blister, splister, ghoster and gennaker. At SailSelect we use the terms spinnaker and gennaker/ multi purpose spinnaker/MPS. Bearing in mind the variety available and the handling advantages that accompany useage of a sock, we believe that to go sailing with a spinnaker or gennaker is a wonderful experience noone needs let pass.

Gennakers, similarly, can be cut to three distinctive shapes and each of these is generally more versatile than any symmetrical spinnaker.

SYMMETRICAL SPINNAKERS
Radial Head Tri-radial Starcut

radiaal head spinnaker

tri-radiaal spinnakerstar cut spinnaker


kako ovi i kažu svaki jedrar je svoje jedro nazivao drugim imenima. u biti sve se to realno podjeli u samo 3 različita jedra
simetrični spinaker
asimetrični spinaker ili ti ga genaker.
parasail
završena prića
 

 

 

 

 

 

A-symmetrische spinnakers (gennakers)
radiaal head gennakertri-radiaal gennakerstar cut gennaker
 

 

 

 

 

 

A-symmetrische spinnakers (gennakers)
radiaal head gennakertri-radiaal gennakerstar cut gennaker
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Strici on October 17, 2016, 08:22:25 PM
No fino, informativno. Ali i kilavo dizanje ono na videofilmu s "čarapom". Ja bih se sramio postaviti takav video. No obzirom na ekipu nije bolje ni za očekivati.
Moj prijatelj je sam dizao bolje i brže kod tri puta jačeg vjetra, to s čarapom mislim. Tako evo i mog, ali vlastitog na mom bivšem Renownu. Nisam ga koristio često, ali ipak. Čak je u trbuhu i jedna sjena.

      (http://up.picr.de/27155136qd.jpg)

Nego dragi prijatelji, ja pokazao svoj vlastiti, čak i sa sjenom :laughing7:, a gdje su to vaši, kad se tako dobro u blustere razumijete  :icon_scratch:
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: hrvoje on October 17, 2016, 08:51:14 PM
neki su zauzeti s jedrenjem a neki slikanjem pa sada .......
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Leo on October 17, 2016, 08:56:37 PM
pa bar fotki na forumu ima..  :angel7:

a da si umirite dušu Hrvoe vam je stavio a ako vam nije dosta uguglajte Full pelt .. i genaker je bijele boje, nikakvi tonovi a pogotovo ne takvog kroja sva ta jedra imaju raijalni kroj zbog naprezanja.
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Strici on October 17, 2016, 09:39:24 PM
Hrvoje, nesmiješ biti zavidan; možda da pripomenem, ja sam prije bio na moru, zanimanjem, prije vjerojatno obzirom na tvoje godine, nego ti se tata rodio. Ja vjerujem da ti dobro jedriš i regataješ, ja to nisam radio, nisam htio, ali bi u sve te godine i kamen omekšao, pa i ja naučio, a imam i pomorsku školu. Nisam na forumu zbog regatavanja, i klonim se tog dijela foruma, ali tu i tamo dođemo u kontakt. I onda počne "pikanje". Ma j... t. regata, meni je pomorstvo i more razlog zašto sam ovdje, a ne da se prepucavam i slušam savjete koji me tako i tako ne zanimaju. A to s jedrom ja pokušavam potaći da članovi popričaju, obrazlože, razmijene mišljenja, da se razumijemo i podnosimo, a ako neko nešto i pita, ne treba se misliti da taj nema blage veze. Ono malo se moramo svi više uvažavati. Ovdje gore su Leo i Damir jako dobro napisali. Nadam se da nije mislio na mene, ili jako na mene.
A ako malo pogledaš po forumu, moraš vidjeti da sam ponešto i napisao. Uglavnom je to za "razbibrigu", ali ipak ima i nešto mog pomorskog znanja, kojeg bih rado prenio drugima. Nažalost ima malo interesa. Sveisto ja to rado radim, i drago mi je čuti kad neko zna i voli pomorstvo, a ako to tvrdi, na neki način i pokazati. Pisati može svako, pokazati hoće i mogu samo poneki.
Onako usput; možeš li sam napraviti prelet s tromom jedrilicom za par sekundi? To i neke druge stvari ja sam pokazao i na videu, (slučajno sam bio sniman) druge stvari slikama. Eto zato ja slikama, što kažem ako mogu i pokažem.(http://up.picr.de/27156649ke.jpg)
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Strici on October 17, 2016, 09:48:04 PM
E tu se s tobom slažem Sewarde. I meni nisu gušti juriti po moru, nego guštati. Ja znam jedriti satima s čvorom lagano. Ali umjesto motora i veslati, ne samo u bajbotiću. :occasion14:
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: hrvoje on October 17, 2016, 09:52:40 PM
Hrvoje, nesmiješ biti zavidan; možda da pripomenem, ja sam prije bio na moru, zanimanjem, prije vjerojatno obzirom na tvoje godine, nego ti se tata rodio. Ja vjerujem da ti dobro jedriš i regataješ, ja to nisam radio, nisam htio, ali bi u sve te godine i kamen omekšao, pa i ja naučio, a imam i pomorsku školu. Nisam na forumu zbog regatavanja, i klonim se tog dijela foruma, ali tu i tamo dođemo u kontakt. I onda počne "pikanje". Ma j... t. regata, meni je pomorstvo i more razlog zašto sam ovdje, a ne da se prepucavam i slušam savjete koji me tako i tako ne zanimaju. A to s jedrom ja pokušavam potaći da članovi popričaju, obrazlože, razmijene mišljenja, da se razumijemo i podnosimo, a ako neko nešto i pita, ne treba se misliti da taj nema blage veze. Ono malo se moramo svi više uvažavati. Ovdje gore su Leo i Damir jako dobro napisali. Nadam se da nije mislio na mene, ili jako na mene.
A ako malo pogledaš po forumu, moraš vidjeti da sam ponešto i napisao. Uglavnom je to za "razbibrigu", ali ipak ima i nešto mog pomorskog znanja, kojeg bih rado prenio drugima. Nažalost ima malo interesa. Sveisto ja to rado radim, i drago mi je čuti kad neko zna i voli pomorstvo, a ako to tvrdi, na neki način i pokazati. Pisati može svako, pokazati hoće i mogu samo poneki.
Onako usput; možeš li sam napraviti prelet s tromom jedrilicom za par sekundi? To i neke druge stvari ja sam pokazao i na videu, (slučajno sam bio sniman) druge stvari slikama. Eto zato ja slikama, što kažem ako mogu i pokažem.(http://up.picr.de/27156649ke.jpg)

Bas radi ovakvog sranja ti ljudi vise ne pisu po forumu i nezele sudjelovati u njemu
Ja na vase price o pomorstvu i slicnome ne komentiram nikada, niti ne zelim , ovdje je covjek pitao sta je tocno ovo jedro koje je na prvoj slici na sta je dobio veoma jednostavan odgovor od vise ljudi ne samo mene ali ti spamas s svojim glupostima o sjenama i slicno...................... :BangHead: :BangHead: :BangHead: :BangHead: :BangHead:
a i pokazao sam o kojem je brodu rijeci i sve tako da nebi bilo ovakvih gluposti koje ti stavljas koje ljude moguce zbunjuju jer nemaju veze sa stvarnoscu

Vezano uz tvoje godine i slicno samo cu ti jedno rec
Dali time sta si stariji i imas iskustva u voznji mislsi da imas vise znanja i da sio bolji vozac od recimo nekog klinca koji vozi F1 ??!?!?!?!?!??! NISI NITI CES IKADA BITI BOLJI OD NJEGA
E pa ista stvar ti je s jedrenjem ali znam da se tebi to bas i ne svidja
Inace ima puno boljih od mene od kojih se ispalti uciti takod a se ne zamaram da stavljam filmice i slicno sebe , ako nekoga nesto zanima i to pita rado cu mu posalti link ili ga uputiti koga da pita da bi nesto naucio

Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Damir s on October 17, 2016, 10:37:15 PM
Ja koristim svoju genovu, genaker ili asimetricni spinaker 150% ali pravi  spinaker jos nisam izvadio iz saka, jer ga jedino po ovom vjetru kod nas mogu skupljati kao krpice (trakice). Sa ovim sto imam od jedara montirano ja idem 5-8 milja i to mi je dovoljno za moje guste.
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: vragec32 on November 14, 2016, 01:25:43 PM
Onda odmah prodaj taj svoj novi nekorišteni spinaker nekome kome treba,
usrećit ćeš i sebe i toga komu ćeš ga prodati, naravno po manjoj cijeni nego je nov.
Što će ti ako ga ne koristiš niti ga namjeravaš koristiti.
Za te novce koje dobiješ za spinaker kupiš si nešto tebi korisno.
Bolje je i "zapit" te novce nego navlačit tu vreću po brodu a koja ničemu ne služi.
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Damir s on November 14, 2016, 03:39:34 PM
Ja vragec 32 ali kako planiram ici dolje iduce godine na Jadranu zna biti bonace pa mi mozda zatreba. Vreca mi za sada ne smeta a u budcnosti cemo vidjeti.Uvijek je lako prodati nesto sto ti ne treba.
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: vragec32 on November 14, 2016, 06:05:30 PM
Bila je to pomalo i šala.
Naravno, ako ga misliš koristiti da nećeš ...
no, s druge strane, ako imaš i genaker a nisi nabrijan na neke max brzine koje bi se mogle postići
s brodom u svim uvjetima pa i u krmu, možda ... :)
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Damir s on November 14, 2016, 07:36:26 PM
Ma nema veze, razumijem ja i ne ljutim se, ovdje kod nas puse konstantno i to dobro tako da stvarno u ovih 3 godine nikada nisam niti pomislio da spinaker izvucem iz vrece, ali zato mi sorm flok stoji na krmi uvijek spreman za upoterbu u slucaju nuzde, nedaj boze potrebe. Evo vidi kakvo je vrijeme za jedrenje tamo (idealno) http://www.ziltmeteo.nl/windguru.html (http://www.ziltmeteo.nl/windguru.html) a ja ti se skicem po Fuzinama i bio par dana sa drustvom u Kutjevu na krstenju i isprobao skoro  sva lokalna vina polazak u obilazak je bio sa trga GRASEVINE  http://www.kutjevacki-vinari.hr/ (http://www.kutjevacki-vinari.hr/)
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: bsimun on May 12, 2017, 12:56:38 PM
Pozdrav, prije par godina sam dobio jedno jedro i neki dan smo ga odlučili raspakirati, ali ne znamo o kojem se jedru radi.
Da li se to može vidjeti iz ovih fotografija?

Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: hrvoje on May 12, 2017, 04:54:17 PM
Glavno jedro
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: traktor on May 12, 2017, 09:59:52 PM
Šimune, što ti nije jasno? Glavno jedro ( Main sail) s četiri krata. 
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: bsimun on May 13, 2017, 08:59:28 AM
He he, nije mi puno toga jasno pošto se ne razumijem. Stari je to dobio za prebijanje nekog duga...da ne ulazim u detalje. Mislili smo to staviti na prodaju da ne stoji bezveze pošto nama ne treba. Zbog toga sam htio neke detaljnije informacije da ga mogu staviti na oglas.
Da li ta dimenzija jedra odgovara nekoj dimenziji jedrilice ili kako to ide?
Je li to čemu...koliko bih mogao tražiti za jedro?
Inače jedro izgleda odlično...sa moje amaterske procjene. :)
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Damir s on May 13, 2017, 09:32:45 AM
Pa pitaj nekoga iskusnog jedrilicara ili nekoga ko popravlja jedra da strucno pogleda jedro i da ti okvirno odredi cjijenu koju bi dobio za njega a mozda i da ti ga proda uz kakvu naknadu u procentima. Jedro ti je od 1993 Po meni kako na slici stoji druga letva slomljena a u kakvom su stanju konci? Ja sam jednotakvo 12.5 visine  i 4.20 sirine od 2005 dobio badava jer susjed nije imao kamo spremiti a drugi traze neki novac za takvo jedro. Tebi  ne vrijedi nista a drugome moze dobro doci, pa mozes objaviti na forumu ili njuskalu da ga prodajes i odredi neku minimalnu cijenu (aukciju) a mozda dobijes vise ako ima zainteresiranih za njega.
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: dmeter on May 13, 2017, 09:41:43 AM
He he, nije mi puno toga jasno pošto se ne razumijem. Stari je to dobio za prebijanje nekog duga...da ne ulazim u detalje. Mislili smo to staviti na prodaju da ne stoji bezveze pošto nama ne treba. Zbog toga sam htio neke detaljnije informacije da ga mogu staviti na oglas.
Da li ta dimenzija jedra odgovara nekoj dimenziji jedrilice ili kako to ide?
Je li to čemu...koliko bih mogao tražiti za jedro?
Inače jedro izgleda odlično...sa moje amaterske procjene. :)
izmjeriš jedro tvoje je main sail druga slika od vrha
http://www.usedsails.com/index.htm?measuring.htm~right (http://www.usedsails.com/index.htm?measuring.htm~right)
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: pero on May 13, 2017, 08:14:14 PM
Je li to čemu...koliko bih mogao tražiti za jedro?
Ja sam jednotakvo 12.5 visine  i 4.20 sirine od 2005 dobio badava
Evo  napisano ti  :thumbsup:
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Strici on May 13, 2017, 10:02:20 PM


[/quote]
Ja sam jednotakvo 12.5 visine  i 4.20 sirine od 2005 dobio badava
Zato špinaker Damir i ne misli prodati :laughing7:
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: Damir s on May 13, 2017, 10:07:20 PM
A i njega sam dobio za badave od prijasnjeg vlasnika nakon 2 mjseca kao i pecicu za grijanje (sparhet) mali na dizel (KABOLA) 5Kw
Title: Re: Kakvo je ovo jedro?!
Post by: bsimun on May 13, 2017, 10:57:16 PM
Hvala na odgovorima, odnjet ću ga nekome na procjenu.
Pozdrav!