Cink protektor za zaštitu propelera

Autor jazmi, Prosinac 13, 2016, 10:24:19 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

jazmi

Vidio sam da ve? ima tema sa sli?nim problemom ali je iz 2010. godine...
Uglavnom, pred godinu i pol kupio sam novi propeler za yamahu 2t 8 ks i danas kad sam izvadio motor sam primijetio da su ga na?ele galvanske struje. Na motoru, odmah iznad propelera je prošlo ljeto stavljen novi cink protektor i to je jedino mjesto gdje vidim da se može staviti. No, meni jede baš propeler i to na dijelu gdje se (ne znam zašto) ogulila boja.

https://goo.gl/photos/xoS6NVFisptRv3d89
(slika je prevelika da je oka?im na forum a mobitel je sam uploada na google photos pa mi je tako najlakše oka?iti, ispri?avam se ako je problem za gledati - ako se uop?e vidi...)

Koliko pamtim prošlo ljeto propeler još nije bio "na?et", je li mogu ?e da sam krivo montirao cink protektor na kavitacijsku plo?u? Kupio sam baš za taj motor i dodiruje plo?u ali, naravno, ne i propeler.
Na samom propeleru, matici, osovini nema mjesta za staviti cink protektor, a volio bih nekako sprije?iti njegovo propadanje.
Motor je u bunaru na barci tako da je prakti?ki cijele godine u moru.
Ideje?

Damir s

A dali ti je cink protektor pojeden? Jer ako je on kao novi onda on ne radi, zato se on stavlja da jede njega a ne motor.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Ante_Ri

Ukoliko mu cink protektor nije pojeden kako ce otkriti zasto nije?
Montiran gdje treba i na isto mjesto gdje je bio prosli.

daco

Ja sam imao tamo do 2004 turisti?ki brodi?. Imao sam 2 cink-a. Jedan na propeli, Dugi na listu od kormila koje je bilo metalno. Htio bi re?i da možda ovisi i osamom cink protektoru da li je pojeden ili nije. Znalo mi je biti pojedeno unutar 1 godine, onda je poslije idu?i (novi)  je par sezona izgledao kao nov. Pitanje je što se je drugo pojelo umjesto njega i kakve su kvalitete zamjenski cinkovi.
5,5...6....6,5...7...8,9,9.5,10slikaaj!

Damir s

Prije montaze novoga cink protekrora treba podlogu na kojoj je stari dobro ocistititako da je prijelaz  struje sa motora na cink protektor kontakt dobar jer ako je los jede sve osim njega. To se vidi obicno kada je kasno!
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo

Ante_Ri

Ocistiti kao odmastiti ili kao skinuti eventualnu boju ili sto vec da nalegne na metal motora?
Na novim vanbrodskim motorima (cistima, iz ducana) cink je zavidan za motor na peti koja je ofarbana.

Damir s

Bivsi vlanik od mog LUCKYa dao mi je dobar savjet uvijek kad stavis novi cink protektor stisni koliko mozes a onda uzmi dva cekica, jedan koristi kao kontra i lupis sa drugim po cink protektoru i onda dostisnes vidu ili maticu, to narocito je vazno za cink na osovini propelera.

jazmi

Sad sam skinuo cink protektor i ne znam da li je pojeden, izgleda kao nov ili se posvuda jednakomjerno smanjio. :)
No, ?ini mi se da se iz ove slike vidi da je makar dijelom bio u kontaktu s motorom:

https://goo.gl/photos/x4mVGy36u2Gvbate6

Staviti ?u ga ponovno i natu?i ?eki?em ali i sad je bio dobro stegnut i oblikom i na oko je izgledalo kao da je "sjeo".

Strici

Bilo bi zanimljivo doznati koliko u tom "štamparskom olovu" ima cinka :laughing7:
Tu?i je bolje se po prstima neko taj komad ponovno stavljati na staro mjesto :laughing7:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

hidrotherapy

Na slici se vidi da zink nešto odradjuje, ali sude?i po slici vanbrodskog motora o?ito ne dovoljno.
Mogu?e je i da zink protektor nema odgovaraju?i sastav, odnosno da je manjkave kvalitete.