Hanse e-motion rudder

Autor hidrotherapy, Listopad 30, 2016, 08:56:56 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

hidrotherapy

Nedavno je Hanse predstavio novi oblik propulzije na modelu 315.
Radi se o elektromotoru s preklopnom propelom postavljenim na list kormila.
Sistem je ra?en u suradnji s Torqeedom i Jefom.
Prednost ovog sistema su puno bolja upravljivost i smanjenje radijusa okretanja jedrilice. Na ovaj na?in se brod ponaša kao da ima Z nogu ili vanbrodski motor sa ve?im otklonom. Pove?avši kut zakretanja kormila na 100 stupnjeva, brod se okre?e na mjestu oko svoje osi, što ga ?ini puno upravljivijim u marinama i sku?enim prostorima.
Slijede?e prednosti su:
- nedostatak sail drivea
- ušteda cca 100 kg
- nema buke jer je pogon elektri?ni
- nema dima
- manji otpor pri jedrenju
- nema bušenja trupa za sail drive
- jednostavno održavanje
Sistem se pogoni pomo?u 2 ili 4 litijske baterije. Proizvo?a? na ovom brodu obe?ava max brzinu od 6 ?v, dok pri brzini od 4,5 ?v daje domet od 30 Nm ili 6,5 sati plovidbe.
Za punjenje baterija kažu da je potrebno 3 sata priklju?en u marini.

To je što se ti?e prednosti.
Postavlja se pitanje, što ako smo više dana na moru? Gdje ?emo onda puniti te litijske baterije.
Ugradnjom solarnih panela možemo nadopunjavati( djelomi?no ili potpuno) servisne baterije, ali sumnjam da ?emo imati viška struje za punjenje i litijskih.
Ako je domet 6,5 sati dok su baterije nove, koliki ?e biti domet za 2-3 godine?
Naravno, možemo kupiti nove, ali s obzirom na cijenu litijskih baterija to baš i nije neka dobra opcija.

Nekako mi se ?ini da je ovo dobar sistem za one nauti?are koji svaku ve?er spavaju isklju?ivo u marini, a ne za "divljake" poput mene.
Naime, nemalo puta mi se znalo desiti da mi nakon 7 dana, jedina marina u koju sam uplovio, bude ona na povratku iz koje sam i isplovio.
Dakle, meni ta autonomija od 6,5 sati nikako nebi bila dovoljna.
Isto tako ova max brzina od 6 ?v je po bonaci i bez vala. Kolika je pri 25-30 ?v vjetra i 1,5 m vala u provu?
Sa snagom od 4 kw( ekvivalent diesel motoru od 8 ks) sumnjam da ?e biti ista.

https://m.youtube.com/watch?v=8oEDUdEDdnw

Strici

Nema šta, elektro pogon, ali i sve ostalo elektro na brodu je iz dana u dan modernije i bolje. Samo od silnih bolljih novotarija vrijeme izgubili izmisliti ono što je najvažnije riješiti da bi se "elektro" pogon mogao upotrijebiti onoliko koliko je taj odli?an, izmisliti prave akumulatore. :laughing7:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

Da nadopunim ovo napisano od Hidri?a. Nije ništa novo (to ugra?eno u kormilu i za bolji manevar), ali je sigurno modernije i time vjerojatno u?inkovitije, i ve? primjenjeno na jedrilicama:

https://youtu.be/4aQjQsLHh7g

http://www.pbo.co.uk/news/torqeedo-hanse-yachts-launch-rudder-drive-44667
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

traktor

" Nije ništa novo (to ugra?eno u kormilu i za bolji manevar)"......

Je, nešto je novo jer bez pod motora ugradnja ne?eg sli?nog na bazi oto motora/transmisije   u kormilo je prakti?ki nezamisliva. LiIon baterije se furaju na 20 godina. Da je i 10 godina duže je od vijeka pod motora. Trajnost LiIon baterije nije ovdje problem.
Dok se ne riješi proizvodnja  struje na brodu nekakvim futuristi?kim tehnologijama,  za sada su cc 1000 Wp  panelki uz regeneraciju s tim pod motorom u kormilu jedina opcija ako želimo izigravati ekološke ?istunce.  Evetualna kombinacija tog serijskog hibridnog sustava i dizel generatora bila bi isto prihvatljiva prelazna opcija. Nije to?no da ovo nije nešto novo. Uz sve mane pokretno/ elektr?nih djelova koje nosi ova inovacija,  potreba za ugradnjom bow trustera postaje u najmanju ruku upitna. 

Strici

Pa Traktore kako za koga, kak se zeme. Za ve?inu jest, ali ja tu ne spadam. U?io sam prije pedesetak godina o takvom elektromotrpropeleru u kormilu. Dakle kako sam napisao, nije ništa novoga, osim što je na štandu današnje tehnike, a o drugome i nisam pisao. U forumu jesam, neznam gdje, ali i ovdje:

http://nautica-portal.com/forum/index.php?topic=6711.msg79516#msg79516   (i još negdje?)

što je modernije nego sam ja u školi u?io.

Trudim da kad nešto napišem, onda sam to vidio ili eto kad ve? o toj genijalnoj zamisli u?io, ali u stvarnosti nisam vidio.

traktor

Je Strici. Priznajem. Nisam znao da su se pred 50 godina koristili pod motori na kormilu jedrilica.  :dontknow:

Nadam se da nisi fotomontirao taj ogromni propeler na elektromotor sumljive snage i momenta za jeden, pretpostavljam, radni brod ili remorker. Ustvari jedino takav propeler ima logike ali onda je pitanje zašto nisu na tom mjestu stavili jaki azipod. Ne znam koliko kormilo ima smisla u toj konstelaciji.

Strici

Da ovdje previše ne solim, evo stavljam samo jednu sliku kojom se može dalje tražiti,

a u "Kormila i pokretljivost broda" ?u nabaciti par slika zbrda zdola na?enih u memotiji mog kompa.

dmeter

Citat: traktor  u Prosinac 14, 2017, 10:52:08 PRIJEPODNE
Je Strici. Priznajem. Nisam znao da su se pred 50 godina koristili pod motori na kormilu jedrilica.  :dontknow:

Nadam se da nisi fotomontirao taj ogromni propeler na elektromotor sumljive snage i momenta za jeden, pretpostavljam, radni brod ili remorker. Ustvari jedino takav propeler ima logike ali onda je pitanje zašto nisu na tom mjestu stavili jaki azipod. Ne znam koliko kormilo ima smisla u toj konstelaciji.
Prvi elektri?ni ?amac  Moritz von Jacobi  1839
Najve?i napredak je postignut 1939-1943 njema?ki U boats

traktor

Strici, ove me tvoje slikice podsje?aju na slikice hreka u prvim danima kada je sve izgledalo 'prekreativno'  što je ustvari i bilo. Tek kad se stvari uz dosta truda, vremena i 'tehni?ke' logike poslože stvar postaje prihvatljivija. Ovako je to science fiction, slikice nažalost ne mogu biti zamjena za sol.

traktor

" tako kako sam tamo napisao na Hanse 315 jedrilici nije ništa novoga"

Pa Strici "kako za koga, kak se zeme. Za ve?inu jest," i ja tu spadam.

Ako idemo po tvojoj logici ništa na svijetu nije novo. U po?etku bijaše majmun a sve ostalo su majmunarije.

Pojavi se post tipa koji pokušava  (re)animirati forum i onda ga poklopi nostalgi?ar koji mu kaže da se mani posla jer da su novotarije davno izmišljene.