Brodska oprema i sustavi > Brodski motori (propulzija)

Hanse e-motion rudder

(1/4) > >>

hidrotherapy:
Nedavno je Hanse predstavio novi oblik propulzije na modelu 315.
Radi se o elektromotoru s preklopnom propelom postavljenim na list kormila.
Sistem je rađen u suradnji s Torqeedom i Jefom.
Prednost ovog sistema su puno bolja upravljivost i smanjenje radijusa okretanja jedrilice. Na ovaj način se brod ponaša kao da ima Z nogu ili vanbrodski motor sa većim otklonom. Povećavši kut zakretanja kormila na 100 stupnjeva, brod se okreće na mjestu oko svoje osi, što ga čini puno upravljivijim u marinama i skučenim prostorima.
Slijedeće prednosti su:
- nedostatak sail drivea
- ušteda cca 100 kg
- nema buke jer je pogon električni
- nema dima
- manji otpor pri jedrenju
- nema bušenja trupa za sail drive
- jednostavno održavanje
Sistem se pogoni pomoću 2 ili 4 litijske baterije. Proizvođač na ovom brodu obećava max brzinu od 6 čv, dok pri brzini od 4,5 čv daje domet od 30 Nm ili 6,5 sati plovidbe.
Za punjenje baterija kažu da je potrebno 3 sata priključen u marini.

To je što se tiče prednosti.
Postavlja se pitanje, što ako smo više dana na moru? Gdje ćemo onda puniti te litijske baterije.
Ugradnjom solarnih panela možemo nadopunjavati( djelomično ili potpuno) servisne baterije, ali sumnjam da ćemo imati viška struje za punjenje i litijskih.
Ako je domet 6,5 sati dok su baterije nove, koliki će biti domet za 2-3 godine?
Naravno, možemo kupiti nove, ali s obzirom na cijenu litijskih baterija to baš i nije neka dobra opcija.

Nekako mi se čini da je ovo dobar sistem za one nautičare koji svaku večer spavaju isključivo u marini, a ne za "divljake" poput mene.
Naime, nemalo puta mi se znalo desiti da mi nakon 7 dana, jedina marina u koju sam uplovio, bude ona na povratku iz koje sam i isplovio.
Dakle, meni ta autonomija od 6,5 sati nikako nebi bila dovoljna.
Isto tako ova max brzina od 6 čv je po bonaci i bez vala. Kolika je pri 25-30 čv vjetra i 1,5 m vala u provu?
Sa snagom od 4 kw( ekvivalent diesel motoru od 8 ks) sumnjam da će biti ista.

Strici:
Nema šta, elektro pogon, ali i sve ostalo elektro na brodu je iz dana u dan modernije i bolje. Samo od silnih bolljih novotarija vrijeme izgubili izmisliti ono što je najvažnije riješiti da bi se "elektro" pogon mogao upotrijebiti onoliko koliko je taj odličan, izmisliti prave akumulatore. :laughing7:

Strici:
Da nadopunim ovo napisano od Hidriča. Nije ništa novo (to ugrađeno u kormilu i za bolji manevar), ali je sigurno modernije i time vjerojatno učinkovitije, i več primjenjeno na jedrilicama:http://www.pbo.co.uk/news/torqeedo-hanse-yachts-launch-rudder-drive-44667

traktor:
" Nije ništa novo (to ugrađeno u kormilu i za bolji manevar)"......

Je, nešto je novo jer bez pod motora ugradnja nečeg sličnog na bazi oto motora/transmisije   u kormilo je praktički nezamisliva. LiIon baterije se furaju na 20 godina. Da je i 10 godina duže je od vijeka pod motora. Trajnost LiIon baterije nije ovdje problem.
Dok se ne riješi proizvodnja  struje na brodu nekakvim futurističkim tehnologijama,  za sada su cc 1000 Wp  panelki uz regeneraciju s tim pod motorom u kormilu jedina opcija ako želimo izigravati ekološke čistunce.  Evetualna kombinacija tog serijskog hibridnog sustava i dizel generatora bila bi isto prihvatljiva prelazna opcija. Nije točno da ovo nije nešto novo. Uz sve mane pokretno/ elektrčnih djelova koje nosi ova inovacija,  potreba za ugradnjom bow trustera postaje u najmanju ruku upitna. 

Strici:
Pa Traktore kako za koga, kak se zeme. Za večinu jest, ali ja tu ne spadam. Učio sam prije pedesetak godina o takvom elektromotrpropeleru u kormilu. Dakle kako sam napisao, nije ništa novoga, osim što je na štandu današnje tehnike, a o drugome i nisam pisao. U forumu jesam, neznam gdje, ali i ovdje:

http://nautica-portal.com/forum/index.php?topic=6711.msg79516#msg79516   (i još negdje?)

   što je modernije nego sam ja u školi učio.

Trudim da kad nešto napišem, onda sam to vidio ili eto kad več o toj genijalnoj zamisli učio, ali u stvarnosti nisam vidio.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version