Škola jedrenja za neznalice > Jedrenje za početnike

Nautički VHF radio

(1/5) > >>

Tihač:
Često me internetski pretraživač dovede na ovaj forum, jer iako nema mnogo dnevnih aktivnosti, ima mnogo korisnih i zanimljivih poruka iz prošlosti, pa se ovime nadam dati svoj skromni doprinos. :-)

Ponešto znam o radio vezama i uređajima, iz skripte za pripremanje ispita za Voditelja brodice nisam mogao shvatiti kako je organizirana VHF služba za pomorce, pa sam prolistao knjigu "Radio služba za pomorce" i pročitao uputu za jedan nautički VHF uređaj, te autoru skripte poslao ispravak koji slijedi.

--------
Kod dupleksnog kanala koriste se dvije različite frekvencije. Brodske radijske postaje odašilju na nižoj frekvenciji i primaju na višoj frekvenciji, dok obalne radijske postaje rade obrnuto.

Na primjer, na kanalu 20:
Brodska radijska postaja odašilje na 157,000 MHz i prima na 161,600 MHz
Obalna  radijska postaja odašilje na 161,600 MHz i prima na 157,000 MHz.

Ukoliko oba radio uređaja i pripadajući im antenski sustavi podržavaju istovremeni rad prijamnika i predajnika, moguće je govoriti istodobno, kao kod telefona. Uobičajeno je da se takve postaje ne ugrađuju na brodice, tako da se na brodicama i kod korištenja dupleksnog kanala koristi naizmjenični rad, kao da se radi na simpleksnom kanalu.

Dvije brodske radijske postaje ne mogu uspostaviti međusobnu vezu na dupleksnom kanalu, jer su im frekvencije prijamnika i predajnika različite, osim u slučaju kad je na tom kanalu postavljen repetitor, koji prima signal na jednoj  i istovremeno ga odašilje na drugoj frekvenciji.
--------

Slobodno me ispravite ako sam negdje zabrljao. ;-)

Tihač:
Jedna cveba:
Uključim na jedrilici radio stanicu, kao, znam ja o UKV uređajima dovoljno, lako ću se snaći, al' nikako shvatiti zašto stalno sama skače natrag na kanal 16. Nema druge, uzmem telefon, na internet, nađem upute, kad tamo, ICOM ima štos da se stanica vrati na 16-i kad se mikrofon zatakne u nosač. :-)

jigaboo:

--- Quote from: Tihač on June 23, 2015, 11:41:06 PM ---Jedna cveba:
Uključim na jedrilici radio stanicu, kao, znam ja o UKV uređajima dovoljno, lako ću se snaći, al' nikako shvatiti zašto stalno sama skače natrag na kanal 16. Nema druge, uzmem telefon, na internet, nađem upute, kad tamo, ICOM ima štos da se stanica vrati na 16-i kad se mikrofon zatakne u nosač. :-)

--- End quote ---

pa kako nisi ukapiro da se automatski vraca na ch 16 zato jer je to kanal koji je za slucaj opasnosti i pogibelji na moru i koji se stalno slusa, a ako hoces nekoga zvati sa ch 16 a nije opasnost ili pogibelj onda samo na brzaka da mu reces na kojem se drugom kanalu trebate naci. pa se dogovorite, recimo, na ch 33 i onda prebacis i ti i on na ch33 i razgovarate do mile volje, kad ste zavrsili spustis "slusalicu" i radio se automatski vrati na ch16 ako postoji ta mogucnost ako ne, ti manuelno vratis na 16. I ta "umotvorina"  postoji ima vec poprilicno godina, ja sam na crabberu imo raymarine jos prije sedam godina da mi se "vraca" na ch 16 kad okacim .

vragec32:
Neke imaju ali neke i nemaju tu "cvebu".
Moje je iskustvo da ih velika većina nema.
U svakom slučaju dobro je znati kao se automatski vraća na 16. ch :)

poule:
Da ne otvaram novu temu molio bi preporuku za radio stanicu za brod.
Roditelji mi povremeno idu zimi na višednevne izlete brodom (ribolov). Uglavnom se motaju po uvalama na južnoj strani Brača i Šolte ili na sjevernoj strana Hvara gdje ponekad nema signala za mobitel a kako su i oni i brod/motor već u godinama razmišljam da im za poklon kupim radio stanicu da imaju još jedan komunikacijski kanal za ne daj Bože potrebe.
Kolika bi trebala biti snaga radio stanice? Koju preporučujete?
Je li prijenosna radio stanica dovoljno jaka za te potrebe ili treba biti fiksna s posebnom antenom montiranom negdje na kabini?
Hvala!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version