Brodska oprema i sustavi > Brodski motori (propulzija)

Generator koji štedi gorivo i motor

(1/4) > >>

Mala od portala:
Evo teksta koji je objavljen i na portalu, pa bih htjela čuti i vaše mišljenje:

Koji vlasnik motornog broda ili pak jedrilice koja uz jedra koristi i vanbrodski ili klasični unutarbrodski motor bar jednom nije pomislio kako bi bilo divno da svoju „makinu“ može svesti u pristojne okvire potrošnje goriva, da joj može nekim čudom olakšati „posao“ kvalitetnijim sagorijevanjem unutar karburatora, smanjiti joj postotak gareži i olakšati podmazivanje klipova, a istovremeno joj povećati okretni moment i snagu.... ??? Jednom riječju, san i želja velike većine zaljubljenika u brodove je uglavnom vrlo slična:  izvući maksimum iz svojeg brodskog motora, a pritom mu produžiti vijek trajanja i smanjiti habanje.

Sve do sada te su se želje mnogima činile kao nerealan san koji nema veze sa stvarnošću. Kako, naime, očekivati od motora da daje više snage nego do sada, a da on u isto vrijeme traje duže, radi mirnije i pri tome još i troši manje goriva? Smiješno? Nije! Tehnologija ide naprijed i ono što se sve do jučer činilo nemogućim, danas je sasvim realno i ostvarivo. I to uz pomoć izuma dvojice mladih hrvatskih inženjera, koji su doslovce u vlastitom podrumu stvorili generator koji će promijeniti dosadašnji pogled na funkcioniranje benzinskih i dizelskih motora.

Petar Jončić i Dinko Jakušić, kako sami kažu, nisu smislili ništa novo, već su samo dodatno usavršili i poboljšali izum HHO generatora bugarsko-australskog stručnjaka dr. Yulla Browna iz 70-ih godina prošlog stoljeća, koji je već desetljećima u primjeni u cijelom svijetu. Nazvali su ga jednostavno „Genijator“.Sistem radi na principu elektrolize vode pri čemu se stvara smjesa kisika i vodika poznata pod nazivom HHO, a nerijetko i kao „plin praskavac“. Struja za elektrolizu se uzima iz alternatora samo dok motor radi, a količina proizvedene mješavine kisika i vodika relativno je mala u odnosu na količinu goriva, ali izuzetno pospješuje potpuno izgaranje benzina, plina ili dizela. Na taj način ostvaruju se uštede goriva od 15 do 60%. Zbog toga se uređaj u svijetu naziva „booster“ (pojačivač), dok je u EU njegov službeni naziv Hydrogen on demand.

Do sada se najčešće koristila tehnologija na principu suhih ćelija, koja može biti vrlo nestabilna ako nije dobro projektirana, zbog čega su se generatori znali previše zagrijavati i bio je potreban niz elektroničkih naprava i podešavanja kako bi u motoru radili stabilno. Jončić i Jakušić taj su problem uspjeli riješiti stvaranjem generatora vodika treće generacije koji je stabilan i bez naknadnih elektronskih dodataka i podešavanja, te je jedini takve vrste na svijetu.
HHO plin je smjesa vodika i kisika koja je nastala elektrolizom vode u generatoru vodika. Kisik je plin koji omogućava gorenje, dok je vodik eksplozivan plin koji razvija visoke temperature i njegove jednostavne molekule vrlo brzo izgaraju, pa sav vodik izgori prije nego što klip dođe do gornje mrtve točke (GMT) i tako sudjeluje u procesu razbijanja dugačkih molekula benzina ili dizela. Na taj način daleko veća količina goriva izgara u samom cilindru i obavlja koristan rad potiskivanja klipa prema dolje. Logično je da se upravo zbog toga može smanjiti dotok goriva u cilindar. Na taj način postižu se uštede goriva koje se kreću od 15 do 60 posto, što ovisi o konstrukciji i podešenosti pojedinog motora.
Za svakih 1000 ccm zapremnine motora potrebna je proizvodnja od 1/4 do 1/2 litre mješavine kisika i vodika u minuti. Dobre uštede se mogu postići s relativno malim generatorom vodika uz minimalan utrošak električne energije potrebne za elektrolizu. „Genijator“ se može ugraditi praktično na sve vrste motora s unutarnjim izgaranjem, dakle, na benzince, dizelaše i turbo dizele, kao i na benzince s ugrađenim plinom (LPG). Ostvarene uštede neće svuda biti jednake. Ako motor ima bolje izgaranje i veću efikasnost, uštede će biti manje.

No ušteda goriva nije jedina dobrobit kod ugradnje ovog generatora. Zbog potpunog izgaranja goriva, značajno se smanjuje emisija štetnih ispušnih plinova i čestica. Zbog potpunog izgaranja goriva ne dolazi do stvaranja naslaga čađe i ugljikovih spojeva u cilindru i na klipu motora koji se ispiru u ulje motora, zbog čega ulje traje duže, a motor je puno čistiji, mirnije radi i manje se zagrijava. Prilikom rada uz pomoć „Genijatora“ sam motor počinje izbacivati sve nataložene naslage koje su se dotad skupljale u njemu i njegovom ispuhu te je nerijetko vidljivo da motor u prvim tjednima rada „u novom režimu“ izbacuje čađu kroz ispuh, što znači da se sam pročišćava. To, naravno, produljuje vijek trajanja motora i interval potrebne izmjene eulja. Ubacivanjem smjese kisika i vodika u cilindar dolazi i do promjene korisnosti motora. Posljedica toga je da se povećava okretni moment i snaga motora uz manji utrošak goriva, dok se istovremeno smanjuju troškovi održavanja motora.

Iako je generator vodika originalno smišljen za poboljšanje rada motora u cestovnim vozilima, pokazao se kao izvrstan i u brodskim motorima, posebno onima na dizel pogon, u kojima je moguće ostvariti još veće uštede nego u automobilima. Naime, motori koji pretežno rade u niskohodnom režimu, kao što su pogonski strojevi brodova, autobusa, kamiona i radnih strojeva ovaj sistem čine još učinkovitijim. Na primjeru ugradnje dvostrukog sistema generatora vodika na brodski dizel motor Volvo 2 x 2400 ccm uočljivo je da je uz potrošnju od svega jednog decilitra vode na 10 sati rada broj okretaja motora povećan za 200 o/min, a u isto je vrijeme potrošnja goriva smanjena između 30 i 35 posto.

Ako vas je novi izum mladih hrvatskih inovatora zainteresirao, napominjemo da je „Genijator“ moguće ugraditi i na vaš brodski motor, bez obzira radi li se o benzinskom ili dizel motoru. Želite li dobiti više informacija o toj mogućnosti, posjetite:

http://genijator.com/nautica/


Nautica Portal

Mala od portala:

Nema komentara ni primjedbi?  :dontknow:  Baš nitko?

Strici:
Jer se po nekim temama često javljam, pa jer ovdje niko da što zucne, a Mala Kuka, ja bi samo predložio da se o toj temi prije malo uputi ljude, a da bi mogli štogod reči. Mislim da sam relativno dosta tehnički napredan, ali o tome dosad nisam čuo ama baš ništa. Pa potražio u svemočnom internetu i ostao zatečen onime što o tome piše. Pa jer ionako Imam previše hobija i interesa, meni fali bar još 24 sata dnevno, te nemam vremena to proučavati, time nemam šta da kažem jer neznam. A to ne znači da vremenom neču štogod pročitati, i imati mišljenje, jer sam previše radoznao. Zasad toliko, usput samo vrlo malo za druge navesti:

yull brown gas generator
http://www.browns-gas.de/index.php?topic=id_3

patak:
Ja sam prema ovakvim spravama skeptičan. Prema zakonima fizike, ako vrijedi zakon o očuvanju energije ovaj uređaj, u najboljem slučaju, ne bi smetao. U realnom svijetu ipak mislim da smeta: kemijska energija goriva izgara i pretvara se u kinetičku energiju + otpadna toplina; kinetičku energiju djelomično trošimo da bi proizveli električnu energiju za elektrolizu vode i ponovo kemijsku energiju koja ponovo izgara da bi ponovo dobili kinetičku energiju + otpadna toplina. Puno komplikacija za ne napraviti ništa. Ako želimo povećati iskoristivost motora s unutrašnjim izgaranjem treba iskorištavati onu otpadnu toplinu. Točka. Ne vidim kako ovaj uređaj to radi. Možda može kod nekih starih motora, koji ne rade kako treba, poboljšati perfformanse, ali to bi napravio i ozbiljan servis.
Smatram da ovakvi uređaji nemaju smisla.

traktor:
Ja sam stekao dojam da je dobitak u boljem sagorijevanju i čišćem "špakeru i dimnjaku".  Po nekoj logici je u smjesi više kisika pa bi izgaranje organskog goriva bilo potpunije. S druge strane pojavljuje se voda( koje ima i od oksidacije ugljikovodika), doduše u obliku jako zagrijane pare i tu bi valjda trebala biti komponenta čišćenja. Mislim da patak primjećuje i razglaba samo energetski dio priče a onda je pitanje da li se oslobodi više energije kad se spoje vodik i kisik ili kad se spoje ugljik i kisik. E tu sam već tanak. Koliko znam svemirske rakete piče na tekući vodik i kisik a ne na kerozin :icon_scratch:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version