Brodska oprema i sustavi > Brodski motori (propulzija)

vanbrodski motor u kokpitu

<< < (16/16)

estan:
Ne znam je li tiši od yamahe, jer je nikad nisam probao u zdencu, a na krmi mi se čini onako slično, samo davno je to bilo i na nekom gumenjaku, tako da nisam siguran. Inače, Tohatsu je puno tiši od Mercury 2 t, 8 ks, ili Johnson Sea Horsea 15 ks, koje sam imao prilike isprobati zadnjih godina (prvi sam imao par godina). Troši od 1,2 do 4,5 l goriva na sat, ovisi o režimu rada, ali oko 2,5 l je prosjek za 9,8, dok 8 ks troši nešto manje, ali ipak preporučam 9,8, jer ima više snage kad zatreba, a štednja se postiže manjim odvrtanjem gasa. Također, treba imati na umu, da sam Tohatsu 8 ks imao na manjoj i lakšoj jedrilici pa se ta mala razlika u prosječnoj potrošnji može i tome pripisati.
Motor kreše uvijek iz prve, a tako je bilo i sa onim od 8 ks. I nakon dugog jedrenja i obilnog preljevanja mora preko motora, kresne kao mina. Ima puno okretnog momenta i izvrsno izgura koroz prolaze s jakim korentom (strujom). Trajnost motora je također dobra. Prvi, od 8 ks sam imao 5 godina, a ovog sada imam već 8 g. i oba su uvijek radila bez problema i nikad me nisu ostavili na cjedilu. Inače, za problem s malom Hondom, nabavi separator vode. U gorivu uvijek ima bar malo vode i ona na malim motorima s malom potrošnjom (čitaj uskim diznama) stvara puno problema. Na Hondi od 8 ili 10 ks tih problema bi bilo manje, s tim da im je i potrošnja, bar ona prosječna kao i kod mog dvotaktaša, dok je ona na punom gasu ipak nešto manja.

neptun:
Hvala za informacije.za sad ostaje yamaha 2t.ovako izolovana i ispravna izgleda nije lose resenje.ne gusi se ni kad je jedrilica u mestu,a poklopac stavljen na zbenac.verovatno zato sto su gasovi izvedeni napolje.
Cini mi se da je ova moja yamaha slicna tohatsu 8, po svemu.

estan:
Slična kubikaža, prijenos i propela, jednostavno to je za predpostaviti da su motori po svemu jako slični.

insomnia:
ima netko moderni 4t od 20ks , 2 cilindra u bazenu? dosta su mirni i tihi i vjerujem da bi to dobro funkcioniralo

kolike su vam dimenzije rupe?

neptun:
pa ne znam za koliku jedrilicu je potreban toliki motor? kod mene nema mesta. tj ima ali mora da se nesto prepravlja. yamaha 8 ili 9.9  4t mogu da stanu i to je najvece sto bi se moglo ugurati.
ja sam odustao od promene 2t motora. najvise zbog tezine, samo sam za na krmu kupio mali suzuki 2,5 i on cesto po bonaci gura jedrilicu bez problema.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version