Author Topic: vanbrodski motor u kokpitu  (Read 66907 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline estan

• Admiral
Re: vanbrodski motor u kokpitu
« Reply #50 on: May 01, 2017, 03:38:07 PM »
Moje iskustvo je da motor slične snage slično i troši, bez obzira bio 4 t ili 2 t. Jedino na punom gasu vidi se razlika u korist 4 t, ali i manje je efikasan na visokim đirima od 2 t motora. 4t je bolji za vožnju malim gasom, tada je stvarno tiši i ne dimi. Na velikom gasu svaki se čuje. Prednost četvorotaktaša je da ne masti more kada radi na minimumu, dok dvotaktaš tada napravi lijepu masnu mrljicu, pogotovo kad je rad na minimumu malo duži, npr, dok se izvodi manevar pristajanja i dok vežete sve konope pa tek tada ugasite pentu.

Offline neptun

• Mornar
  • **
« Reply #51 on: May 02, 2017, 09:03:29 AM »
Sad se i ja mislim sta da radim.ovaj stari motor radi odlicno,al tako svake godine pomislim pa se posle jedem sto ga nisam promenio.inace ja uglavnom nikad ne plovim na vise od pola gasa,osim u slucaju neke frke i plovidbe direktno u jaci vetar.sutra cu da spustim jedrilicu u vodu pa cu jos malo razmisliti,a u medjuvremenu,ako naletim na neki motor koji je bas dobar,kupicu ga.stavio sam izolaciju pa cu videti dal ima efekta, motor ce sa svih strana biti izolovan.

Offline neptun

• Mornar
  • **
« Reply #52 on: May 02, 2017, 09:09:47 AM »
Ova izolacija je bas namenjena za motorni prostor,a dobro je sto ne pije vodu ni malo.samolepljiva je pa se lako montira,ali ako bih je sad skidao bila bi muka,lepak je bas jak.
A to zagadjenjem mi strasno smeta,pa i zbog toga mi treba 4t.

Offline estan

• Admiral
« Reply #53 on: May 02, 2017, 07:51:04 PM »
Ova izolacija je bas namenjena za motorni prostor,a dobro je sto ne pije vodu ni malo.samolepljiva je pa se lako montira,ali ako bih je sad skidao bila bi muka,lepak je bas jak.
A to zagadjenjem mi strasno smeta,pa i zbog toga mi treba 4t.

Ove Yamahe, kakava je tvoja su inače jako dobri motori, poznati po pozdanosti i štedljivosti. Zbog dima i mašćenja, ja sam isto razmišljao o 4 t motoru, ali ta velika masa i velike dimenzije su me odbile od toga. Također veliki okretni moment dvotaktaša, kad je to baš potrebno, također su mi vrlo bitni. Inače, 4t motor, koji mi se najviše dopao i s kojim sam na jednoj dugoj plovidbi malom jedrilicom, od Splita do Metkovića imao jako dobro iskustvo je Honda 8 ks (ista kubikaža postoji i kao 10 ks). Taj motor mi se po pozdanosti pokazao ravan dobrim dvotaktašima, kakav sada imaš u jedrilici, tj, pali iz prve i radi bez problema, ima dosta snage, osim što malo zaostaje na punom gasu, ali tada ipak i manje troši.

Offline neptun

• Mornar
  • **
« Reply #54 on: May 02, 2017, 10:51:21 PM »
Honda ne moze da stane i to je problem,a i ima 45 kg.
Inace nova kosta 350e manje od yamahe,a siguran sam da je odlicna.imam na nosacu za rezervu malu hondu 2 koju koristim kad je mirno i kad ne zurim,odlicno radi.to je ona starija sa vodenim hladjenjem.probacu kako stoje stvari sa bukom,sad kad sam stavio izolaciju,pa cu jos videti.a ova 2t yamaha je stvarno pouzdana,pali uvek iz prve,ima el start.i mogu sam da je izvadim iz jedrilice.

Offline garfield

• Timunjer
  • **
« Reply #55 on: May 03, 2017, 10:13:31 AM »
Pozdrav
 U Neptun 20 uz sitnu preradu sam uspio ugurat Tohatsu 8ks 4t. Motor je
težak 38 kg (najlakši u klasi). Prije njega sam imao Suzuki 2t od 8ks. Što se tiče
buke na višim (putnim) okretajima je Tohatsu 4t tiši od Suzukija 2t ali daleko od onog
što sam očekivao. Na nižim okretajima je znatno tiši i ugodniji Tohatsu 4t.
Što se tiče odabira između 2t ili 4t motor odabrao bi 4t. Osobno sam imao neugodnih
iskustva sa 2t motorom pa sam prešao na 4t i mogu reći da sam odahnuo po pitaju sigurnosti.

Offline neptun

• Mornar
  • **
« Reply #56 on: May 03, 2017, 03:06:27 PM »
Ako je taj suzuki bio bez auspuha kroz propeler,takav je za ugradnju u kokpit bas lose resenje.ja sam isao da vidim kako radi taj tohatsu 8 4t i nije mi se svideo,bas znog buke.bucniji je od yamahe ili honde. Mene su savetovali da ako uzimam tohatsu to bude 2t.posto oni takve i dalje prave i prodaju.
Ne znam dal je zdenac manji u neptunu 20 nego u 22, vetovatno ima razlike.
Jel bio problem u visini ili je udarao pozadi u plastiku,pa je morala sitna prepravka?

Offline garfield

• Timunjer
  • **
« Reply #57 on: May 03, 2017, 03:48:55 PM »
Otraga je udarao cca 15 mm pa sam morao maknuti duplu krmenu stijenku. Suzuki je imao ispuh kroz propeler i nakon sat vremena
vožnje sam bio umoran od buke. Tohatsu je tiši i ugodniji za razliku od Suzukija 2t.
E sad dali Tohatsu, Yamaha,Honda .... . Dosta sam se dvoumio. Definitivno je Tohatsu bučniji od konkurencije. Kad sam se informirao
najtiši je bio Suzuki 4t ali ujedno najteži i najveći a da ne govorimo o cijeni.
Kvaliteta motora je svima uglavnom ista.
Najbitnija stavka prilikom odabira mi je bio servis i naravno cijena motora.     

Offline neptun

• Mornar
  • **
« Reply #58 on: May 03, 2017, 04:10:45 PM »
Mozda je bilo bolje dasku na kojoj je motor pomeriti 2cm napred.moguce je staviti neku podlosku te debjine.moguce da je i zdenac isti kao kod mene.ja sam merio sve motore i jedino bi yamaha stala.posto sam postavio izolaciju,a verovatno cu i motor promeniti,bice to dovoljno da se plovi motorom,a da se buka podnosi.danas sam spustio jedrilicu u vodu malo sam probao,velika je razlika,nego pre stavljanja izolacije.

Offline garfield

• Timunjer
  • **
« Reply #59 on: May 03, 2017, 04:26:06 PM »
Micao sam i dasku. Noga motora mi je udarala u odrez dna. Poznat mi je Neptun 22. Ima veći zdenac