Author Topic: vanbrodski motor u kokpitu  (Read 66907 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline estan

• Admiral
Re: vanbrodski motor u kokpitu
« Reply #20 on: July 16, 2013, 10:17:51 AM »
Ulazilo bi ti dovoljno mora da ti pošteno smoči noge, a zapljuskivalo bi i motor odozdola. Ja sam uvijek tako vozio i s motorom nikad nije bilo problema (podnese on dosta zapljuskivanja), jedino su noge bile mokre.I sada, kad je zdenac poklopljen s posebno krojenim drvenim poklopcem isto po jakom moru malo promoči po kokpitu.

Offline jazmi

• Noštromo
« Reply #21 on: May 25, 2015, 09:41:08 PM »
Tema je stara ali je meni sad aktualna, a kako je baš ono što me zanima neću ovarati novu temu nego nastaviti ovdje.
Dakle, kupih jedrilicu sa zdencem/bunarom za motor i u njemu je bučna i smrdljiva yamaha 82t ali ona će najvjerojatnije tamo i ostati jer mi je t10 upisan u knjižicu od pasare.
Yamaha ima sa zadnje strane na nozi dvije rupice kroz koje dosta dimi... Guglao sam i ljudi su na razne načine rješavali taj problem ali mene zanima mogu li te dvije rupice kuda ide samo dim a ne i voda (ona ide s boka) zatvoriti, hoće li motor raditi samo s auspuhom u propeleru? Inače, ovako baš previše smrdi, ne smeta motoru jer je otovren s prednje strane ali smrdi za popi... Pa da odmah pitam i ostalo; da li bih, ako zatovirm te rupice mogao i od napred radi zvučne izolacije zatvoriti motor? Sa zadnje strane pri vrhu zrcala je otvor od cca 20 cm2 u bunar, a napravio bih i da je dio gdje ručka od gasa motora otvoren, kako bi se mogla pomicati gore dole. Recimo da bi bilo propuha... Hoće li tako zatvoren motor imati dosta zraka? Također, čitao sam da ljudi zvučno izoliraju bunare sa onim karimatima/ležaljkama za plažu i da to kao super radi... ?!

Offline estan

• Admiral
« Reply #22 on: May 26, 2015, 11:36:07 AM »
Ne znam kako bi motor radio da začepiš te dvije rupice. Ja sam ih imao na Mercury 8 ks 2t i upravo zato sam motor prebacio na krmu. Tada je postao manje bučan i manje smrdljiv, a kada sam kupio novi Tohatsu 9,8 2 t, koji te rupice nema i ne smrdi toliko u zdencu, ipak sam ga ostavio na krmi, jer tako uštedim izmjenu cink protektora 2 do 4 puta godišnje (ovisno o motoru i samim cinkovima) te mazanje antifalulingom za aluminij barem dva puta godišnje, a da ne govorimo da se cijeli motor bolje čuva kad je dignut na patentnom nosaču izvan mora.
Zatvoriti zdenac i zvučno izolirati, isto nisam siguran da bi motor dobro radio. Volio bih da ti netko ko je to probao kaže svoje iskustvo. Ovako, možda potrošiš novca i truda, a na kraju dobiješ totalni promašaj.

Offline jazmi

• Noštromo
« Reply #23 on: May 26, 2015, 09:16:26 PM »
Meni je na krmi, a tako će i ostati ovo ljeto dok ne vidim u kakvom je stanju yamaha i koliko se u nju mogu pouzdati tomos 4 (zapravo nije, u spremištu je ispod sica u kokpitu ali to je njegovo mjesto). Nikako mi nije namjera imati dva motora na jedrilici ali nemam iskustva s jedrima (nisam ni vrstan mehaničar), a jedriti ću s malim klincima pa ću ovu sezonu žrtvovati malo mjesta zog sigurnosti. Evo, sad vozeći jedrilicu u Krnički porat nam yamaha nije htjela upaliti, odn nije se htjela vratiti špaga da bi moglo povući opet i onda smo vozili na tomos obješen na krmi (mrtva bonaca je bila tada) ali to je dosta nepraktično i on je još bučniji, jako vibrira, a čini mi se da barka ide sporije, ok uz manju potrošnju.

Guglao sam još malo danas o tim rupicama auspuha i odlučio da ih  ne zatvaram nego ću na njih staviti cjevčice i spustiti u more pa vidjeti kako radi motor. Čitao sam razna iskustva, nekima radi, neki su morali staviti van iz vode radi pritiska...
Yamaha ne izgleda tako loše s obzirom koliko je bila u moru, nema puno algi, školjki... to je možda do nizozemskog mora, ne znam... ali da cink protektor će trebati promijeniti na kraju ljeta svakako. Prstene neću mijenjati ovo ljeto, možda najesen zadržim li je.

Offline estan

• Admiral
« Reply #24 on: June 01, 2015, 05:29:51 PM »
Ma to je dobar motor, dosta snage i ne troši puno za tu snagu. Mislim, da ako je lijev motora dobar, da je se svakako isplati zadržati i po potrebi srediti.

Offline jazmi

• Noštromo
« Reply #25 on: November 12, 2015, 12:02:13 PM »
Opet ja s motorima.
Yamaha ide ovaj tjedan van s jedrilice na kontrolu i razmatranje što dalje.
Što mislite: da je vratim nazad (nemam papire za nju) ali bih je možda mogao nekako legalizirati (imam ugovor od prodavatelja i povijest od kad je kupljena nova tamo u NL). Ili da smanjim traganje za papirima i na barku stavim i upišem Tomosa 10.
Koji od ta dva motora je bolji za jedrilicu = Yamahi je stavljen novi propeler i to nije malo koštalo, radi sada odlično, nakon što sam začepio rupice ne dimi u kokpit i zapravo je ok ali kao da ne tjera barku baš dobro čini mi se a i dosta troši, iako, ni desetka ne troši malo.
Jel tomos 10 jači 2 ks od te yamahe 8 ili je razlika samo u nazivu? Kuda Tomos 10 ispušta plinove? Na propelu ili iza kuda baca vodu, na pasari nikad nisam išao za tim... Za desetku imam papire pa bih makar problem upisanog motora u knjžicu rješio a time dobio i širu dozvoljenu zonu plovidbe.

Offline estan

• Admiral
« Reply #26 on: November 15, 2015, 05:13:31 PM »
Imao sam Tomos 10 na jedrilici i držao ga u zdencu. Moj je bio s električnim paljenjem i daljinskim komandama. Nije smrdio, nije bučio, ali je bio težak ko vrag kada ga je trebalo unijeti i iznijeti s broda, dostupni rezervni dijelovi su se pokazali relativno niskog kvaliteta te je trošio jako puno goriva, a efikasnost je bila manja nego s Mercurijem 8 ks, a o Tohatsuu 9,8 da ne govorim. Imao je i jednu veliku prednost, najbolje je vozio barku krmom, jer nema ispuh kroz propeler. Na kraju su velika potrošnja i loša kvaliteta, prije svega prstenova, kojih više nema original, a oni koje sam nabavljao i ima ih za kupit trajali su prekratko. Doduše, za moju jedrilicu su njegava tri moguća propelera bila jednstavno sva tri promašena, što ne znači da bi bili i na tvojoj. S propelerom koji odgovara barci, možda bi motor manje trošio, a prsteni duže trajali, jer bi se motor manje patio, bilo previsokim đirima i jako malom brzinom kretanja, bilo puno boljom brzinom, ali naporom pri prihvaćanju gasa i naporom pri probijanju mora. Znam neke ljude kojima je Tomos 10 bio jako efikasan na jedrilici, npr. na Elanu Expres. Ja sam kontrolu vode izveo izvan kokpita s jednom armiranom plastičnom cijevi koja je vodila od izlaza na koji motor piški more do jednog od otvora za isjecanje vode iz kokpita, tako da more iz motora nije močilo kokpit. Kod mene je otvor za istjecanje vode iz kokpita sasvim na krmi i iznad vodene linije, a voda kroz njega istječe direkntno, a cijev je išla uz rub kokpita tako da nije smetala. Ne znam kako je kod tebe riješen odvod, ali vjerojatno ćeš trebati probušiti rupu na strani ili krmi broda kroz koju ćeš provesti tu cijev pa će to biti kao odvod rashladnog mora kod unutarnjeg motora. Nadam se da nisam previše iskomplicirao i da si shvatio detalje.

Offline jazmi

• Noštromo
« Reply #27 on: March 05, 2016, 12:41:57 AM »
Recimo da je za ovo ljeto odlučeno da yamaha ostaje na jedrilici a tomos 10 će na konzerviranje jer pasara ide na suho.
Ono što me zanima je kako zatvoriti, hermetički ako je moguće, petu yamahe da mi ni kad radi u leru ili u rikverc ne dimi u kokpit i da smanjim strujanje mora u bunaru i time možda malo ubrzam jedrilicu pod jedrima. Vidio sam neka rješenja od stakloplastike ali ja nisam vješt s time i mislim da to ne može biti hermetički. Gdje bi se mogla nabaviti guma, debela dovoljno da drži formu, te da je nekako silikonom (ili kako drukčije?) fiksiram na razini mora da potpuno zatvorim zdenac. Ne bih htio vidama fiksirati da ne bušim barku na razini gdje je more jako blizu, a i radi micanja motora...
Izolirao sam zdenac, poklopac i stranice, karimatom za plažu i to je drastično smanjilo buku, ali naravno da bih htio zatvoriti (pomično) i prednju stranu. Hoće li se tako gušiti motor ako prethodno zabrtvim gumom petu prema moru pa ne budu ni malo ulazili ispušni plinovi? Bilo, bi, kako sam već pisao propuha kroz zdenac kroz rupu na zrcalu i od napred gdje je ručica gsa i gdje je sajla za plaiti pentu.
ti cink protektori, koliko to često mijenjati? motor mi je cijelu zimu u moru jer mi je jedrilica daleko i sav je zarastao u alge. da li je dovoljno samo ga očistiti i staviti novi cink-protektor za sezonu?

Offline estan

• Admiral
« Reply #28 on: March 05, 2016, 03:49:14 PM »
Što se zatvaranja tiče, zaista ti ne mogu ništa sa sigurnosti reći, ali pretpostavljam, da ako ima dovod zraka i odvod ispuštnih plinova da bi penta trebala raditi ok, zapravo, ako nema povrata ispuštnih plinova do usisa motora, radila bi vjerojatno bolje nego sada.
Ja sam cinkove mijenjao tri puta godinje na mercury 5 4 t, a Mercury 8 nije bio dugo u zdencu, jer sam zbog onih rupica i dima vrlo brzo izbacio motor na krmu. Tomos 10 je bio druga priča, jer je njegov cin, onaj ispod propele, jako masivan i može par godina bez mijenjanja.

Offline jazmi

• Noštromo
« Reply #29 on: November 04, 2016, 10:49:16 PM »
Yamaha je izdržala, bila je žedna ovo ljeto ali me opet pokolebala u namjeri da kupim drugi motor. No, možda bi trebao drugi propeler. Nakon što sam ga prošle godine promijenio kao da je barka sporija odnosno kao da treba više okretaja motora da ide istom brzinom i kao da ne reagira odmah na dodavanje gasa odnosno prilikom kretanja. S obzirom da sam ovu propelu dosta skupo platio i nije me volja kupovati drugu ako ne znam kakav će biti učinak moram to još malo proguglati. Čini mi se da bi za našu barku bila bolja ona za teške brodice. Sada je neka original yamahina srednja...?!
Glede motora u bunaru, prije ljeta sam kupio spužvu 4 cm debelu i zalijepio je na poklopac bunara, a ostatak sam izrezao na mjeru i njime zatvarao otvor prema napred tako da je samo ručka za gas ostajala viriti vani. Time se značajno smanjila buka (posebno visoki tonovi), a nikakvog gušenja motora nije bilo. No, vjerojatno bi se gušio u leru ali za manovre i tako mičem tu spužvu. Nije lijepo i previše praktično ali funkcionira. Za sljedeće ljeto planiram i samu kapu motora iznutra izolirati od buke onim "gumenim pločama" koje se lijepe na određena mjesta u autima da smanje vibracije i buku.
Zna li netko gdje to kupiti?