Imao sam Tomos 10 na jedrilici i držao ga u zdencu. Moj je bio s električnim paljenjem i daljinskim komandama. Nije smrdio, nije bučio, ali je bio težak ko vrag kada ga je trebalo unijeti i iznijeti s broda, dostupni rezervni dijelovi su se pokazali relativno niskog kvaliteta te je trošio jako puno goriva, a efikasnost je bila manja nego s Mercurijem 8 ks, a o Tohatsuu 9,8 da ne govorim. Imao je i jednu veliku prednost, najbolje je vozio barku krmom, jer nema ispuh kroz propeler. Na kraju su velika potrošnja i loša kvaliteta, prije svega prstenova, kojih više nema original, a oni koje sam nabavljao i ima ih za kupit trajali su prekratko. Doduše, za moju jedrilicu su njegava tri moguća propelera bila jednstavno sva tri promašena, što ne znači da bi bili i na tvojoj. S propelerom koji odgovara barci, možda bi motor manje trošio, a prsteni duže trajali, jer bi se motor manje patio, bilo previsokim đirima i jako malom brzinom kretanja, bilo puno boljom brzinom, ali naporom pri prihvaćanju gasa i naporom pri probijanju mora. Znam neke ljude kojima je Tomos 10 bio jako efikasan na jedrilici, npr. na Elanu Expres. Ja sam kontrolu vode izveo izvan kokpita s jednom armiranom plastičnom cijevi koja je vodila od izlaza na koji motor piški more do jednog od otvora za isjecanje vode iz kokpita, tako da more iz motora nije močilo kokpit. Kod mene je otvor za istjecanje vode iz kokpita sasvim na krmi i iznad vodene linije, a voda kroz njega istječe direkntno, a cijev je išla uz rub kokpita tako da nije smetala. Ne znam kako je kod tebe riješen odvod, ali vjerojatno ćeš trebati probušiti rupu na strani ili krmi broda kroz koju ćeš provesti tu cijev pa će to biti kao odvod rashladnog mora kod unutarnjeg motora. Nadam se da nisam previše iskomplicirao i da si shvatio detalje.