Author Topic: vanbrodski motor u kokpitu  (Read 66943 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline spich

• Barba
Re: vanbrodski motor u kokpitu
« Reply #10 on: July 10, 2013, 01:20:03 PM »
najluđa kombinacija je podizni saildrive sa unutrašnjim motorem na RC44. I naravno ščurina prošlogodišnja izvedba, vidio sam da je nešto mijenjao par dana prije fiumanke, nekako mi izgleda da je odustao, nisam uspio vidjeti ispod kutije i fena koji je puhao topli zrak unutra. Čovjek je stvarno legenda.

Offline Andraz

• Barba
« Reply #11 on: July 10, 2013, 05:26:15 PM »
Rješenje nije jednostvno ako želiš imati sistem koji radi za motore od 4-10 konja, koji ne ubije posadu kad radi s njim koji ne treba komande...
Na 27tici smo počeli s par drvenih mock-upa pa prototipom i tek onda s serijskim rješenjem. Kot jedrilice od 8m sve ide na mm pa ne može drugčije.
Ako stvar ne radi odlično onda je puno bolja varijanta na krmi.

Offline vivakompa1

• Timunjer
  • **
« Reply #12 on: July 10, 2013, 06:21:37 PM »
...i ja planiram na jesen nešto poduzeti po pitanju motora na krmenom zrcalu, jer mi je prečesto van vode, a to mu je najveća smrt...pa sam mislio u krmeni zdenac uvaliti motor, pa sad čitam pro i kontra...hm, svi nekako imate pravo...budući da sam mislio na jesen izgraditi i krmeni spojler jer mi se krma definitivno previše ukopava u more (doma imam iskustva sa traktorom i oranjem pa mi je malo bez veze orati dok jedrim-nekako teško za povezati ta dva sporta), mislio sam na novoizgrađenom spojleru napraviti rupu pa da mi motor ipak ostane tu gdje je, na krmenom zrcalu...ako bi prolazio kroz spojler u more mogao bih ga kao prvo i niže spustiti pa ne bi toliko izranjao po mareti, a kao drugo, spojler bi ga štitio i od zalijevanja mora eventualnog...tako mi se čini da ne bi morao trpati motor u krmene spremnike koji su mi veliki i super su za svašta, a opet bih ga dublje uronio i bolje zaštitio...plus sve dobre strane spojlera krmenog ali to nije tema...što ne znači da sada ne idem vidjeti ima li što o tome napisano, pa ako slučajno nema, evo dobre nove teme...

Offline estan

• Admiral
« Reply #13 on: July 11, 2013, 11:55:30 AM »
Motor, stariji Mercury 8 ks 2t, koji nije htio normalno raditi u zdencu moje jedrilice, koji se nalazi na prednjem dijelu kokpita i poklopljen je rešetkastim pokopcem, sasvim je normalno radio u zdencu na krmenom spojelru Rivetta. Tako je novi vlasnik bio sretan s tim motorom u zdencu, a meni je bio dobar samo vani na krmi. Stvar je u tome da je tu motor na više zraka i da ispušni plinovi idu odmah iza broda. S druge strane, motor je i dalje stalno uronjen u more, pogotovo što se radilo o motoru s daljinskim komandama koji nije tako praktično stalno skidati i stavljati. Na krmenom nosaču, ja sam ga bez problema podizao iznad mora.

Offline spich

• Barba
« Reply #14 on: July 11, 2013, 12:09:17 PM »
zar ispušni plinovi neidu kroz vodu ?
nisam vidio motor koji ima drugi princip. možda dok barka stoji, balončići izlaze u zdenac.
ali se brdo nečistoća i plinova veže za more.

Offline estan

• Admiral
« Reply #15 on: July 11, 2013, 12:19:31 PM »
Dio plinova izlazi kroz kontrolu hlađenja (tamo gdje motor piški). Mercury 8 ks ima još jednu nezgodnu stvar za rad u zdencu, a to je da na nozi ima još dvije rupice gdje ispušni plinovi izlaze vani, ali suhi (bez vode) i to, pogotovo kod malo starijeg motora, stvara puno dima u samom zdencu koji se vraća pod kapu motora i guši ga. Sa dignutom kapom i rešetkom iznad motora, tada bi motor radio dosta bolje, ali nije to to. Na Rivettu bila je priča dosta drugačija, jer zdenac kroz spojler nije tako debel (dubok) kao onaj kroz sredinu barke pa ti plinovi odlaze slobodno iza krme broda, a i motor nije pokriven niti okružen klupama u kokpitu.

Offline Ante_Ri

• Barba
« Reply #16 on: July 13, 2013, 07:35:52 PM »
Estane mozes li jos malo pojasniti sto tocno gusi taj motor u zdencu?
Ovi ispusni plinovi koji izlaze kroz te dvije rupice? Koliko motora to ima, te rupice na nozi?

Ako sam dobro shvatio radi se o motoru koji ima vodeno hladjenje.
Znam da Tomosi nisu dobri za zdenac jer imaju zracno hladjenje, treba ih drzati na krmi.
Mislio sam da ce svaki motor sa vodenim hladjenjem dobro raditi u zdencu, neovisno je li star ili nov.

Offline estan

• Admiral
« Reply #17 on: July 15, 2013, 02:01:48 PM »
Taj motor ima vodeno hlađenje, ali na sredini noge ima dvije rupice kroz koje izlaze ispušni plinovi bez vode. To stvara obalak dima u samom zdencu i ako motor malo više dimi sasvim ga zaguši. Ja sam stavljao 1 posto mješavinu koliko je propisana, a ipak je dim jako gušio pentu. Četverotaktni Mercury od 5 ks radio je u istom zdencu bez problema, osim kad je brod bio u mjestu ili pri jako maloj brzinu. Tada se ponekad znao ugasiti. Tomos 10 radio je u zdencu jako dobro, s tim da sam mu kontrolu vode proveo izvan broda.To je jedno bio i najtiši motor za vrijeme rada u zdencu te najmirniji. Tomos 4 radi u zdencu ko zmaj, sam stvara puno buke i vibracija te se nakon dugog rada malo previše zagrije. Tohatsu 9.8 2t radi u zdencu besprijekorno, bio novi ili stari (probao moj potpuno novi i jedan ko da je iz rata izišao). Još sam probao i Tomos 4,8 koji je u zdencu radio također odlično, ali nisam ga vozio dovoljno dugo da bi se puno ugrijao, ali tu je stvar vjerojatno ista kao i s Tomosom 4. Niti jedan od motora nije imao onakve rupice na sredini noge kao Mercury 8 ks 2t.

Offline Strici

• Admiral flote
« Reply #18 on: July 15, 2013, 10:21:09 PM »
One dvije rupice gdje šprica voda i ispušni plinovi su ustvari kontrala da vodena pumpa radi. Napraviš narez i uviješ vijke i ne šprica više. Jedino nema kontrole da voda hladi motor; no to nema večina motora.
Kad se več radi bunar, onda se neka ugradi donekle dobar motor. Te stare karapane (Osim Tomosa 4 :toothy9:) što spominjete trebaju jednom na otpad :laughing7:
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline DOBOLA

• Administrator
  • Timunjer
« Reply #19 on: July 16, 2013, 08:27:42 AM »
Taj motor ima vodeno hlađenje, ali na sredini noge ima dvije rupice kroz koje izlaze ispušni plinovi bez vode. To stvara obalak dima u samom zdencu i ako motor malo više dimi sasvim ga zaguši. Ja sam stavljao 1 posto mješavinu koliko je propisana, a ipak je dim jako gušio pentu. Četverotaktni Mercury od 5 ks radio je u istom zdencu bez problema, osim kad je brod bio u mjestu ili pri jako maloj brzinu. Tada se ponekad znao ugasiti. Tomos 10 radio je u zdencu jako dobro, s tim da sam mu kontrolu vode proveo izvan broda.To je jedno bio i najtiši motor za vrijeme rada u zdencu te najmirniji. Tomos 4 radi u zdencu ko zmaj, sam stvara puno buke i vibracija te se nakon dugog rada malo previše zagrije. Tohatsu 9.8 2t radi u zdencu besprijekorno, bio novi ili stari (probao moj potpuno novi i jedan ko da je iz rata izišao). Još sam probao i Tomos 4,8 koji je u zdencu radio također odlično, ali nisam ga vozio dovoljno dugo da bi se puno ugrijao, ali tu je stvar vjerojatno ista kao i s Tomosom 4. Niti jedan od motora nije imao onakve rupice na sredini noge kao Mercury 8 ks 2t.

Estane, vidim da imaš iskustva sa raznim motorima u zdencu pa me zanima koliko je bitno zatvaranje prostora između noge motora i oplate broda (jedrilice). Kod mene je to "majstor" složio pomoću gumenog prstena za nogu (Yamaha) i dodatnih ploča oko noge koje se vijcima pričvrste na oplatu (dno). To izgleda kao da je hermetički zatvoreno, što naravno nije niti bi trebalo biti. No problem nastaje kod vađenja motora radi većeg servisa kad se sve to mora skinuti, naravno prethodno se brod mora staviti na "suho". Razmišljam da te ploče i gumu skinem i da probam bez. Plaši me jedino koliko bi mora više ulazilo u zdenac, kakva su tvoja iskustva?
Ružne stvari  nisu najgore što nam se mogu dogoditi u žovotu. Najgora stvar koja nam se može dogoditi je da se ne dogodi ništa.