vanbrodski motor u kokpitu

Autor pija mali, Srpanj 08, 2013, 07:38:00 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

pija mali

Evo molim za savjet oko jedne dileme .Vidio sam na nekoliko jedrilica vanbrodske motore ugra?ene u kokpit u tzv. bazene .Inreresira me ponašanje jedrilice kod takvih pogona . koliko može bit udaljena propela od kormila i kako to utje?e na poriv odnosno upravljivost broda. znam da to jako usporava brod kod jedrenja ali ipak me zanima mogu?nost takvog poriva.  :dontknow:
Živim danas jer sutra nije izvjesno

spich

ista stvar kao kod saildrive pogona. prednost je što svi imaju mogu?nost podizanja i spremanja motora. Mislim da tako ima Elan 210, Seascape 27, Farr 25 ima malo prema krmi... Definitivno zgodno kod vožnje po valu, propela ne bježi van mora.

farr 25
Farr_25_Engine_Storage.mpg

elan 210

seascape 27
http://hajohirdeto.hu/hirdetes_kepek/110_157.jpg

saphire 27
http://www.saphireboats.com/gallery-details

Strici

Svakako je daleko bolje nego na na krmenom nosa?u. Nedostatak je što zauzima mjesto u kokpitu, a još je ve?i nedostatak jer ispušni plinovi truju one u kokpitu. Naime to je navodno dosta komplicirani problem, i kad bi to bilo riješeno onda bi bio odli?an na?in pogona. :icon_scratch:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

spich

Miskim da nije problem ispusni, jer je skaca i samo na gore mogu ici plinovi. Mislim da je problem da su ti plinovi teski pa se zadrzavaju u toj skaci, pa motor nema dovoljno kisika da radi idealno.

estan

Do?u ispušni plinovi i do nosa posade, pogotvo kad se stoji ili vozi krmom, a defitnitivno utje?u na rad motora. U zdencu motor dosta dobro radi dok je nov i ima apsolutno dobro izgaranje. Kad je malo stariji, iako još sasvim dobar za pogon na krmenom nosa?u, u zdencu se jako guši i nepravilno radi. Tako?er, motor se u zdenac i iz zdenca ne vadi uvijek baš jako lako (ako je malo ve?i) pa tada kupi travu i školjke odnosno traži pove?ano održavanje što košta (tako?er ?esto se mijenjanju cink protektori, dok na patentnom nosa?u kojim se motor spušta u more samo kad ej u pogonu, ti cinkovi kad je rije? o jedrilici mogu potrajati puno godina).
Ja imam zdenac na jedrilici ali ga ne koristim (osom možda zlu ne trebalo u nekoj iznimnom situaciji, npr. puno mrtvog mora bez vjetra). Kad je bonaca, dobro je motoru i na nosa?u (i udobnije za posadu jer je manja buka i nema smrada od ispušnih plinova), a kad puše koristim jedra. Što se manevra ti?e, timun bolje sluša kada je propela pente ispred njega nego kada je iza. S druge strane, penta na nosa?u se može okretati skupa s timunom pa dobijemo manevarske osobine bolje nego s najboljim thrusterom, samo što to traži malo više vještine skipera.

spich

Citat: estan  u Srpanj 09, 2013, 12:57:46 POSLIJEPODNE
Do?u ispušni plinovi i do nosa posade, pogotvo kad se stoji ili vozi krmom, a defitnitivno utje?u na rad motora. U zdencu motor dosta dobro radi dok je nov i ima apsolutno dobro izgaranje. Kad je malo stariji, iako još sasvim dobar za pogon na krmenom nosa?u, u zdencu se jako guši i nepravilno radi. Tako?er, motor se u zdenac i iz zdenca ne vadi uvijek baš jako lako (ako je malo ve?i) pa tada kupi travu i školjke odnosno traži pove?ano održavanje što košta (tako?er ?esto se mijenjanju cink protektori, dok na patentnom nosa?u kojim se motor spušta u more samo kad ej u pogonu, ti cinkovi kad je rije? o jedrilici mogu potrajati puno godina).
Ja imam zdenac na jedrilici ali ga ne koristim (osom možda zlu ne trebalo u nekoj iznimnom situaciji, npr. puno mrtvog mora bez vjetra). Kad je bonaca, dobro je motoru i na nosa?u (i udobnije za posadu jer je manja buka i nema smrada od ispušnih plinova), a kad puše koristim jedra. Što se manevra ti?e, timun bolje sluša kada je propela pente ispred njega nego kada je iza. S druge strane, penta na nosa?u se može okretati skupa s timunom pa dobijemo manevarske osobine bolje nego s najboljim thrusterom, samo što to traži malo više vještine skipera.

hvala na informaciji.

sjetih se melgesa 32, on ima neki patentirani sistem
http://www.socasailboats.com/CRO_System/body_cro_system.html

Strici

Ma radi se o gumenoj man?eti, koju saildrivi imaju, i moraju imati. Vanbrodski u škafu je nema, možda kakvu razrezanu gumu, pored koje prolaze ispušni plonovi. To dal ?e motor povu?i malo od ispušnih uop?e za rad motora nije bitno. Tih ispušnih plinova do?e u kokpit vrlo malo, pa su jako razre?eni. Sveisto to nije zdravo; motoru je pak sasvim svejedno :laughing7:
No sve se dadne sa malo truda lako urediti. Zato jedrili?ari imaju glavu i nešto u glavi; time nisam mislio na zube :laughing7:
Tako je vanbrodski u škafu jedno vrlo dobro rješenje, bolje i sigurnije nego vanbrodski na krmi; osim ako...
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

pija mali

Veoma interesantno i odli?na rješenja.ali evo baš me interesira dali postoji neko pouzdano rješenje brtvenja pomo?u kakve gumene manžete. da bude apsolutno nepropusno :dontknow: apeliram na gosp. stricija da malo promozga ili iz bogate arhive izvu?e nešto. radi se o motoruyamaha 9.9.   na položaju gdje bi eventualno došao škaf brod ima 40 cm gaza tako mislim da je to malo previšemora unutar škafa :dontknow: propela bi bila oko metar ispred kormila. ovo je za mene malo hebena mozgalica jermi fali iskustva, :BangHead:
Živim danas jer sutra nije izvjesno

Strici

Pija pustimo gospodu da se gospodaju, a šta se ti?e mozganja mi se upravo sada i neda, ali je man?eta jednostavno karakteristika saildriv pogona (ili bi se to naški možda moglo re?i "90to kutni pogon"?) i oni je moraju imati, s time da se takva "peta", propela  ili kako ho?eš nazvati ne može vaditi odnosno uvla?iti da se sprije?i otpor kod jedrenja. Kod AB u škafu, ako je pravilno napravljeno se motor kod jedrenja diže i peta sa propelerom ne ko?i kod jedrenja. Kod motoranja sa AB u škafu se ne kormilari sa AB, nego kormilom, a opet kažem ako se je napravilo kako treba, onda su i kuplung komande, te gas, daljinske i motor može ?itavo vrijeme biti poklopljen poklopcem koji dihta, pa nema smrdljivih opasnih plinova, a zrak mu dovede i smrad odvede pametno ugra?en ventilacijski sistem. :icon_scratch:

estan

Moram re?i da motor koji je stariji i ima malo slabije prstene jako se guši u zdencu, ako je zdenac u prenjem dijelu kokpita, a puno smrdi i posadi. U potpuno poklopljenom zdencu vjerojatno ne bi nikako radio. Dobar motor, bio dvotaktni ili ?etverotaktni radi u zdencu bez problema i može ga se i poklopiti kako je Štrici opisao. Efekat na pogon je kao i kod saildrivea na udutrašnjem motoru. Ovo sve znam iz ?iste prakse jer sam isprobao razli?ite motore u zdencu moje jedrilice. Osobno, na kraju sam se odlu?io držati motor vani na nosa?u iz razloga koje sam ranije opisao (manje buke i vibracija, niži troškovi održavanja motora, ne treba mi motor s daljinskim komandama što olakšava njegovo skidanje i servis).