Škola jedrenja za neznalice > Brodska kuhinja

USLAST! Najbolji brodski recepti

<< < (2/21) > >>

level gaga:
 Brudet:   
1 kg različite vrste ribe
     •    2 glavice luka
     •    5 češnjeva češnjaka
     •    400 g pelati rajčice
     •    1 grančica ružmarina
     •    200 ml bijelog vina
     •    maslinovo ulje
     •    sol i papar

 Sve namirnice u lonac - i to je to! Brudet s vremena na vrijeme samo lagano protrese. Za prilog je najbolje poslužiti palentu.
Priprema:

Ribe očistimo. U lonac istovremeno stavimo maslinovo ulje (1 dl ili više), sjeckani luk, češnjak, grančicu ružmarina, sol, papar, pelati rajčicu i očišćenu ribu. Sve zajedno podlijemo bijelim vinom i još sa toliko hladne vode da prekrije sastojke. Kada brudet zavrije ostavimo ga da polagano kuha dok umak na pola ne reducira.

traktor:
Ovaj prijedlog sam već jedanput stavio na forum ali  smatram da je ideja izvrsna pa ću se ponovit. Radi se o polpetama ili hamburgeru od ribe. Nekada nismo imali frizer a ribe se lovilo. Mesa nije bilo jer smo danima obitavali u pustim valicama  'izvan civilizacije'. Tada smo trošili puno više sati i energije po kili ribe nego sada a pošto smo imali vremena na pretek lovili smo je cijeli dan svim alatima osim mreže i vrše. Danas iako je ribe manje lakše je uvatin jer ne trošim vrijeme kad se ribi neda. Nakon toliko godina znam je kao i svoju ženu :icon_rabbit:. Spremali smo je na 4 uobičajena načina: gradele, frigana, brudet i lešo.  Na sva četiri načina riba brzo dosadi a naročito ako je par puta za redom jedeš kuhanu. Tad bi dali kraljevstvo za komad mesa. Jedanput smo kratko prokuhali sve što je ostalo, sat vremena čistili od kosti, pomješali s malo češnjaka, petrsina, stučenim suhim kruhom (ili krušnim mrvicama) i maslinovim uljem. To se dobro izmješa da se mogu formirati tanje polpete. Standardno u grubo brašno i u  vrelo ulje, kratko da se stvori zlatna kora a unutrašnjost bude sočna. Evo, to je to. Jednostavno spremiti i još jednostavnije svako malo zameziti  uz čašu crnog na dužoj ruti ljetnih maestrala.

more:
Prava tema za nas koji krstarimo!

stibra:
U nedostatku mesa, kako je Strici već naveo, od ribe se može napraviti odličan rižot. Malo ribu potopiti u vruću vodu da je lakše očistiti od kostiju ili pak filetirati precizno ribu. Očišćene komadiće ili filete baciti na maslinovo ulje, malo zapeći, dodati malo povrća i rižu, podliti vodom i vinom i krčkati dok voda ne ispari, tj. riža se ne skuha (10-tak minuta).

trifida1:
Na Trifidi se njeguje paganska tradicija-gutljaj za isplovljenje u čast Eola i Posejdona i isto u povratku,na vez...  :icon_salut: eh,a u međuvremenu,neovisno o dobu godine,jedrenje ne prolazi bez o!čaja...  :icon_thumright: sastojci se,naravno ,doziraju ovisno o sastavu i stanju posade,klimatskim uvjetima i inim  okolnostima,ali u principu,temelj je slijedeći:
-na vazdaprisutnom plinskom kuhalu(kamping-kartuša) zakuha se 1,5l vode u padeli od 2-2,5l zapremine;6 vrećica čaja od mente i 4 vrećice čaja od šipka potopimo u zakuhanu vodu(sad već 1,4l),maknemo padelu sa vatre,poklopimo i OBAVEZNO ostavimo min.10min.da travice puste svoje-prošetati vrećice 5-6 puta je poželjno,ali nakon toga obavezno poklopiti posudu;za to vrijeme,properemo i  izrežemo 2 limuna na ploške,pripremimo cca 30 dKg šećera i vrećicu limunske kiseline...vratimo padelu na laganu vatru,stavimo 4-5 velikih žlica šećera i lagano mješamo cca 1min.;kada se šećer rastopi,dodajemo limunsku kiselinu(cca 1/3 vrećice) uz lagano mješanje.izžmikati vrećice čaja i odstraniti ih iz padele,i uz lagano mješanje kušati čaj te odrediti zadovoljavajući omjer slatkoće i kiselosti;odstraniti s vatre,dodati limun i 1/2 l ruma uz lagano mješanje cca 1min.;poklopiti i ostaviti par minuta...  ^-^ ovo je ,,medium,,verzija Trifidnog čaja za punoljetne osobe do ambijentalne temperature do 27 stupnjeva Celzijusa...  :hello2:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version