Brodska oprema i sustavi > Brodski dizajn i samogradnja

Mali katamaran - samogradnja

(1/4) > >>

Sasa_V:
Neznam je li dobar pod forum ili je trebalo ici pod nasa plovila ali evo ga;
Radi se o katamaranu samogradnji koji je napravio moj frend, ing. strojarstva uz moju pomoc.

Prica je krenula prije jedno 3 godine s idejom da ce on napraviti nekakav brod (zanuimljivo je to da je decko iz Zagreba i nikad prije nije plovio na nikakvoj jedrilici). Nabavio je neke nacrte Hobie 16 (vise skice) i krenuo polagano graditi katamaran uz neke svoje preinake.
Buduci da ni jedan ni drugi nismo imali nikakvog iskustva u gradnji brodova (niti teoretskog), a niti vremena gradnja se otegnula.
U 6 mjesecu ove godine smo dogovorilida cemo katamaran upogoniti najkasnije za 3 mjeseca (jer nam je vec bilo dosta pustih prica :) ) i krenuli smo u aktivnu gradnju.
Do tada je bio napreavljen osnovni ostur trupova s oplatom (sve vodootporna sperploca debljine od 6-12 mm, spajanje šarafima i žicom uz ojačanje spojeva epoxiem).
Brod je izgledao ovako:Sasa_V:
Slijedilo je zatvaranje trupova, kitanje, farbanje i postava palubne opreme.Bilo je tu svakavih rješenja, sa materijalima koje smo imali (npr. nosači za kormila od aluminija, veeeelika graška :D, ali na greškama se ući)

Sasa_V:
Napokon je pocekom 9 mjeseca katamaran bio gotov.
Buduci da nismo imali jarbol i jedra posluzili smo se s onima od moje jedrilice (ukupna površina 7,5 m2, a trebali smo cca 12 m2), ali za probu ok.
Otisli smo na more i slijedile su test voznje :D

Nazalost, kao najslabija karika cijele konstrukcija pokazao se jarbol od moje jedrilice, koji je na vjetru od 20 čv, i pri brzini od cca 12-13 čv odlučio da on to više nemre i pokuao na dva dijela  >:(
Sve u svemu, katamaran se pokazao ok, osim sto ima malo preduboki gaz (zbog same konstrukcije) i premali razmaki izmedju trupova sto cemo ispraviti za iducu godinu. Maksimalna brzina koju smo postigli na jugu od 15-20 čv bila je oko 13 čv što nas je ugodno iznenadilo.  :)
U planu je izrada novog katamarana nešto kao Tornado 650, ali o tom po tom. Treba prvo dovršiti ovo što smo započeli :)

Dario:
odlicno  happy0034

hobbie cat ima ovako duboke trupove upravo zbog toga sto nema kobilice pa da bi se sprijecilo bocno zanosenje

ima po klubovima starih jarbola i opreme od 470 pa bi se moglo od toga nesto iskombinirati..jos stavit gore square top  :)

matoi:
WoooW!!!!!  ouz89      happy0034

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version