Povje?anje srazmera?

Autor Baltazar, Lipanj 12, 2009, 08:38:57 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Baltazar

Poznavaoci brodova bok/zdravo,

Zanima me (na?elno i lai?ki) da li je mogu?e postoje?i plan broda
srazmerno pove?ati do neke vrednosti a da se pri tom ne naruši
kvalitet/smisao/...i sve što se da narušiti takvim ?inom?
Konkretno, da li brod (motorna jahtica) od 5m preko svega može
da se "pove?a" na recimo 7 ili 8m??

Zapravo, zanima me koliko je projekat broda u praksi rigidan u smislu
dimenzija, tj. koliko rezultat trpi usled takvih intervencija.

Hvala unapred.

Branko

traktor

Laicki, mnogo ce da trpi. Ali u rubrici stabilitet ,nacelno,  uopste nece da trpi, dapace sto ga vise povecavas biti ce stabilniji.

Dario

Citat: traktor  u Lipanj 12, 2009, 11:02:52 POSLIJEPODNE
uopste nece da trpi, dapace sto ga vise povecavas biti ce stabilniji.

ako se pod "povecavas" misli samo na produzenje onda je to lose jer dugacak a uzak brod nema dobar stabilitet naspram sirokog

traktor

nisam napisao produzis nego povecas a tako sam i mislio.  Dok sam to pisao u glavi mi je bila elanova pasara od 5 metara koja je 50 puta povecana bila duga 250 m, 90 m siroka i 25 m visoka ;D

Dario

nije jednak omjer širina/duzina kod manjih brodova i velikih..kod manjih brodova to iznosi cca 3:1 dok kod broda od 250 m to iznosi 10:1

traktor

To sto si napisao apsolutno stoji, kao sto stoji da je apsurd ono sto sam ja napisao. Tim apsurdom sam htjeo Baltazaru ukazati da to povecavanje (ili  smanjivanje)  u razmjeru nema smisla.
A stoji i tvrdnja  o stabilitetu ili mislis da je brod od 250m i  25 m sirine stabilniji od istog broda 90 m sirokog. Stabilnost sam spomenuo  da bi (opet) Baltazaru ukazao da mu pitanje nije u pravoj rubrici. Eto samo to.

Baltazar

.....da, razumem da pitanje i nije za navedenu rubriku ali
s obzirom na ponudjene teme ucinilo mi se da bi ovde bilo
najprikladnije postaviti ga... Izvinjavam se ako je to na bilo
koji nacin narusilo organizaciju sajta i moderatoru dajem po-
tpuno pravo da pitanje ukloni/premesti....

..Mislio sam na povecanje srazmere, tj. istovetno povecanje
svih velicina. ..naravno, i sam slutim da se na taj nacin na-
rusava "fizika" broda, zanimalo me je u kojoj meri... Razumem
da pitanje i nije od veceg interesa ostalima kao i da nije bas
suvislo/pametno/..., ipak, imao sam razlog da pitam inace ne
bih ga postavio kao temu. Zahvalan sam na svakom dobrona-
mernom odgovoru, i imao bih svo razumevanje i da odgovori
na ovo (i bilo koje drugo) pitanje izostanu.

GRINGO_ZD

Gle, ja sam ti malo dosadan (pitaj traktora 8-) )
Nisu u pitanju samo odnosi geometrijskih veli?ina, pogledaj u postu o stabilitetu broda
http://www.nautica-portal.com/forum/index.php?topic=1001.0
tamo se ve? razvila diskusija na istu temu, naime tamo je rije? o odnosu model - plovilo ala princip je isti.
Leo

vragec32

Ako govorimo o deplasmanskim brodovima, neka pitanja koja mi ovaj ?as padaju na pamet, a odgovori na njih vjerujem da dijelom vrijede i za tvoje postavljeno pitanje:
- Smanjimo li neki npr. 30/200m brod za 20x, na 1.5/10m, koliko bi on bio uporabljiv, gdje bi smjestili npr. salon, kabine ...?
Smiješna usporedba, sli?no kao i ona tvoja s pasarom širokom 90m, samo u obrnutom smijeru.
- Ako brod od 10 m kao i onaj od 200 m plove istim morima, logi?ki, mogu li biti iste forme proporcionalnih dimenzija?
- Od kolikog je utjecaja veli?ina (dužina i visina) valova na stabilnost i dimenzije broda?
- Da li uži a širi trup broda stvara manji otpor u moru? Gdje je "prava mjera" širine broda u odnosu na otpor i (bo?nu) stabilnost?
- Utje?e li i širina raznih kanala (Panamski, Sueski, Korintski ...) te raznih luka i pritaništa na max. širinu trupa?

traktor

vragec23, Are you talking to me?. Spominjes: "tvoje postavljeno pitanje"i vjerovatno mislis na Baltazara jer ja nisam postavio pitanje. Spominjes : "ona tvoja pasara siroka 90 m" i ta pasara je fakat "moja", pa ne znam kome repliciras. Ako ,slucajno mislis na mene, sve  sto si napisao stoji a narocito da je pasara siroka 90 m smjesna. Ne samo da je smjesna nego i apsurdna,  sto mi je i bio cilj kad je u pitanju: "Mislio sam na povecanje srazmere, tj. istovetno povecanjesvih velicina"