Pozdrav svima.
Potrudio sam se da iscitam (skoro?) sve teme kako bih izbegao ponavljanje kod onih pitanja koja me interesuju a o kojima bih ovde voleo sto vise saznati. Ovo je prvo pitanje/dilema/nepoznanica u nizu onih koje bih u buducnosti postavio, pa se u napred izvinjavam ako li nesto od toga predstavlja opste poznate stvari ili je cak izlisno i slicno... - imajte u vidu da nisam upucen.
[nemam iskustva sa forumima pa se nadam da ovaj editor podrzava Gajevicu?..proba žšđć.. (: ]
Dakle, interesuje me komparacija jednotrupne izvedbe i katamarana (o trimaranima koji me posebno interesuju bih otvorio novu diskusiju) za brodove od 7 do 9(10)m po sledećim osnovama:
1. Stabilnost, upravljivost, ponašanje u plovidbi
2. Udobnost, tj. pitanja komfora
3. Stajaća visina, ili - kolika je optimalno najmanja dužina/veličina za katamaran da bi bio udoban za dva člana posade.
4. Brzina i stepen iskorišćenja, u smislu koji je ekonomičniji kada je energija vetra/goriva u pitanju
5. U kojoj meri je katamaran zahtevniji (=skuplji, nepraktičniji) po pitanju veza i pristajanja..
Pored odgovora na ponuđena pitanja dobrodošao je svaki drugi komentar/viđenje/mišljenje, ocene o prednostima i manama jednih i drugih - kako objektivnih tako i subjektivih.
Unapred hvala,
Branko