Ako netko ne shvaća situaciju, noć, jugo, možda i kišilo, žurba s obje strane, onda taj nije nikad plovio u tim uvjetima.
Na kapetaniji su možda trebali i optički osmatrati, ne i vidjeti (?) pogotovo ako drugi nema nikakvog svjetla.
Onaj na gumenjaku je pak morao koliko toliko vidjeti svjetla kapetanije (a da kapetanija nije bila pozicijski osvijetljena ne vjerujem), ali ne zaboravite uvjete, pola metra od mora visoko, 150 konja na krmi, pa koliko god da velika brzina ne paše po takvom moru, ono malo više od ler gasa sigurno nije plovio. Ne zaboravite da netko tko ima tako motoriziran brod, taj najčešće ne obadaje nikoga ni po mirnom moru, možda nema ni blage veze o izbjegavanju sudara na moru.
Kažem, moja pretpostavka da je bolje stojeći ugostitelj. Sjetite se i Horvatinčić je tako počeo. Sjetite se karaktera takvih koji su iz opanka uskočili u čizmu. Po meni svako ko ima tako jako motorizirani, ovdje poliuretanski gliser, taj manje ili više ima i siloviti karakter, koji se eto očituje i u 150 konja na 200 tinjak kila(?) teškom gumenjaku. Takvi su najčešće kupovali plovidbene ispite u gostionicama uz janjetinu.
A pretpostavljam ja je bio ugostitelj. Sveisto ako i nije, pokoj mu duši, a na duši su mu nađeni i ne nađeni vjerojatno već pokojnici.