Slane tehnike > Ponašanje na moru

Jesmo li sigurni na moru?

(1/15) > >>

Mala od portala:

Iako postova u kojima se komentiraju kojekakve nesreće na Jadranu ima popriličan broj na ovom forumu, ipak bih potaknula raspravu o tome osjećamo li se sigurno na moru. Naime, već smo odavna svjesni, poučeni brojnim nesrećama na moru, da sigurnost više ne ovisi samo o nama, našem pomorskom iskustvu i našem poznavanju propisa, jer je na moru u isto vrijeme veliki broj onih koji za propise ne mare ili ih ne poznaju, a pomorsko im iskustvo nije na zavidnoj razini.

Dakle, kako biste procijenili stupanj sigurnosti na Jadranu (posebno u dva ljetna mjeseca), odnosno osjećate li se sigurno na moru i mislite li da lučke vlasti čine dovoljno po pitanju sigurnosti?

Y40:
S obzirom, da nas je proslu subotu kod Sv. Ivana na pucini pred Rovinjem dok smo jedrili jedan idiot od italijana na brodu od ca 45ft skoro pregazio u punoj brzini od ca. 25-30 kt na manje od 100 m od obale ja se više uopce ne osjecam sigurnim.
U zadnje trenutku sam upalio motor jer nam je brzina na jedra bila mala (4 kt) i skrenuo za 90 stupnjeva. Budala nije skrenula sa kursa niti za stupanj. Fulao nas je za 20m. Ženi i meni se sledila krv u zilama. Grozan osjecaj.

Damir s:
Vjerujem ti zato je jedino ostaje da se pouzdas u sebe, dobro osmatras okolo i da si u stanju predvidjeti sto druga strana radi i da si brz u donosenju pravih odluka. Ne znam ja imam jednu kameru za na vjetrobransko staklo od auta monitati , mozda nabaviti jos jednu za barcicu (nisu skupe) a mogu pomoci kod dokazivanja ako se sto dogodi u toku plovodbe. I opet mislim da imati prsluk za spasavanje nije luksuz. Ali najbitnije je da se tebi i zeni nije nista dogodilo.

jazmi:
Radi nekoliko prošlogodišnjih situacija sličnih ovoj koju je Y40 opisao se ne osjećam uvijek sigurno, a na to najviše utječe područje u kojem plovim i koliko je gust promet na moru. Ako ima puno barki ne mogu sve ja izbjegavati i umjesto svih misliti što mi stvara nelagodu jer kako se kaže: Znam ja koja budala vozi moju barku ali koja budala vozi onu drugu...

Ove godine je pored nas proglisirao gliser od desetak metara toliko nas zaljuljavši da nam je mali skoro pao u more. Srećom vidjeli smo što budala radi pa smo ga prije prvog vala pojurili uhvatiti malog, sve živo nam je popadalo u kuhinji... A on se zaustavio 50 m dalje valjda da bi pogledao može li se sidriti u toj uvali. Mi smo bili stotinjak metara od obale, a on je projurio između obale i nas. Kad je stao da pogleda obalu smo počeli psovati i kad smo vidjeli da nas čuje smo mu je...li mater na svim jezicima koje znamo. A on se kao nama čudi? I to ne mulac nego čovjek od 60ak godina.

Zbog takvih mi je žao da nemam zračnicu na barci.


Mala od portala:
Jazmi:

Ove godine je pored nas proglisirao gliser od desetak metara toliko nas zaljuljavši da nam je mali skoro pao u more.


Ovo se i nama dogodilo pred koju godinu na ulasku u luku Cres. Idiot na motornoj jahti je sa nekih 15-ak čvorova uletio u onaj uski prolaz na samom ulazu u Cres, koji nije širi od 150 m. Toliko smo se nagnuli kad nas je zaljuljao da smo jedva ostali na brodu. Idiot je vidio što je napravio, ali je mrtav hladan samo nastavio dalje i sakrio se negdje u marini. Tko bi ga više našao.

Nažalost, idiota ima svugdje. To me ponukalo da na portalu napišem tekst na ovu temu, jer ovakvih je situacija nažalost sve više. A i vidi se kroz gotovo svakodnevne objave o sudarima, nesrećama, nasukavanjima, ozljedama kupača i spašavanjima golih života po havariranim brodovima. Bojim se da smo prepušteni sami sebi i da od nadležnih nema puno pomoći. Ali bar ostaje sugestija o preventivi, iznesena u tekstu. Pa ako vam se da čitati, bacite oko:

http://www.nautica-portal.com/index.php/nautica-portal-com/vijesti/2131-gdje-grijesimo-lucke-uprave-marljivo-naplacuju-kazne-a-nesreca-je-sve-vise

U svakom sklučaju rasprava o ovome je dobro došla.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version