Author Topic: Jesmo li sigurni na moru?  (Read 36254 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mala od portala

• Administrator
  • Barba
  • Riječi lete, zapisano ostaje
Jesmo li sigurni na moru?
« on: August 15, 2017, 06:16:47 PM »

Iako postova u kojima se komentiraju kojekakve nesreće na Jadranu ima popriličan broj na ovom forumu, ipak bih potaknula raspravu o tome osjećamo li se sigurno na moru. Naime, već smo odavna svjesni, poučeni brojnim nesrećama na moru, da sigurnost više ne ovisi samo o nama, našem pomorskom iskustvu i našem poznavanju propisa, jer je na moru u isto vrijeme veliki broj onih koji za propise ne mare ili ih ne poznaju, a pomorsko im iskustvo nije na zavidnoj razini.

Dakle, kako biste procijenili stupanj sigurnosti na Jadranu (posebno u dva ljetna mjeseca), odnosno osjećate li se sigurno na moru i mislite li da lučke vlasti čine dovoljno po pitanju sigurnosti?
Čovjek mora napraviti ono što čovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Y40

• Guest
Re: Jesmo li sigurni na moru?
« Reply #1 on: August 15, 2017, 07:54:01 PM »
S obzirom, da nas je proslu subotu kod Sv. Ivana na pucini pred Rovinjem dok smo jedrili jedan idiot od italijana na brodu od ca 45ft skoro pregazio u punoj brzini od ca. 25-30 kt na manje od 100 m od obale ja se više uopce ne osjecam sigurnim.
U zadnje trenutku sam upalio motor jer nam je brzina na jedra bila mala (4 kt) i skrenuo za 90 stupnjeva. Budala nije skrenula sa kursa niti za stupanj. Fulao nas je za 20m. Ženi i meni se sledila krv u zilama. Grozan osjecaj.

Offline Damir s

• Admiral
« Reply #2 on: August 15, 2017, 08:17:34 PM »
Vjerujem ti zato je jedino ostaje da se pouzdas u sebe, dobro osmatras okolo i da si u stanju predvidjeti sto druga strana radi i da si brz u donosenju pravih odluka. Ne znam ja imam jednu kameru za na vjetrobransko staklo od auta monitati , mozda nabaviti jos jednu za barcicu (nisu skupe) a mogu pomoci kod dokazivanja ako se sto dogodi u toku plovodbe. I opet mislim da imati prsluk za spasavanje nije luksuz. Ali najbitnije je da se tebi i zeni nije nista dogodilo.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ćete dobro sjećanje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbjeći kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Offline jazmi

• Noštromo
« Reply #3 on: August 15, 2017, 08:43:55 PM »
Radi nekoliko prošlogodišnjih situacija sličnih ovoj koju je Y40 opisao se ne osjećam uvijek sigurno, a na to najviše utječe područje u kojem plovim i koliko je gust promet na moru. Ako ima puno barki ne mogu sve ja izbjegavati i umjesto svih misliti što mi stvara nelagodu jer kako se kaže: Znam ja koja budala vozi moju barku ali koja budala vozi onu drugu...

Ove godine je pored nas proglisirao gliser od desetak metara toliko nas zaljuljavši da nam je mali skoro pao u more. Srećom vidjeli smo što budala radi pa smo ga prije prvog vala pojurili uhvatiti malog, sve živo nam je popadalo u kuhinji... A on se zaustavio 50 m dalje valjda da bi pogledao može li se sidriti u toj uvali. Mi smo bili stotinjak metara od obale, a on je projurio između obale i nas. Kad je stao da pogleda obalu smo počeli psovati i kad smo vidjeli da nas čuje smo mu je...li mater na svim jezicima koje znamo. A on se kao nama čudi? I to ne mulac nego čovjek od 60ak godina.

Zbog takvih mi je žao da nemam zračnicu na barci.

Offline Mala od portala

• Administrator
  • Barba
  • Riječi lete, zapisano ostaje
« Reply #4 on: August 15, 2017, 09:03:41 PM »
Jazmi:

Ove godine je pored nas proglisirao gliser od desetak metara toliko nas zaljuljavši da nam je mali skoro pao u more.

Ovo se i nama dogodilo pred koju godinu na ulasku u luku Cres. Idiot na motornoj jahti je sa nekih 15-ak čvorova uletio u onaj uski prolaz na samom ulazu u Cres, koji nije širi od 150 m. Toliko smo se nagnuli kad nas je zaljuljao da smo jedva ostali na brodu. Idiot je vidio što je napravio, ali je mrtav hladan samo nastavio dalje i sakrio se negdje u marini. Tko bi ga više našao.

Nažalost, idiota ima svugdje. To me ponukalo da na portalu napišem tekst na ovu temu, jer ovakvih je situacija nažalost sve više. A i vidi se kroz gotovo svakodnevne objave o sudarima, nesrećama, nasukavanjima, ozljedama kupača i spašavanjima golih života po havariranim brodovima. Bojim se da smo prepušteni sami sebi i da od nadležnih nema puno pomoći. Ali bar ostaje sugestija o preventivi, iznesena u tekstu. Pa ako vam se da čitati, bacite oko:

http://www.nautica-portal.com/index.php/nautica-portal-com/vijesti/2131-gdje-grijesimo-lucke-uprave-marljivo-naplacuju-kazne-a-nesreca-je-sve-vise

U svakom sklučaju rasprava o ovome je dobro došla.
Čovjek mora napraviti ono što čovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Offline paagus

• Noštromo
« Reply #5 on: August 15, 2017, 09:57:54 PM »
Pred desetak dana šlepam prijateljevu gajetu sa motorom u kvaru, obadvije barke su duge po 8 metara, vezani smo bočno (anlajo) jedan uz drugoga i sa kojih 4 čvora idemo prema luci, kad nam kurs presječe pod 90 stupnjeva s desna gliserčina i prođe sa 20-tak čvorova kojih 20-30 metara ispred prove. Krenuo je iz obližnjeg kampa i iz mirovanja opleo po gasu i odlučio proći ispred nas. Pa iako je formalno on imao prednost
zar bi mu kruna s glave pala da  nam je prošao stotinjak metara po krmi ?  Ovako nas je doveo u neugodnu situaciju a njegov val je dobro prolio gajetu po provi.

Općenito, većim gliserima čini veliko veselje kad mi prođu bočno punim gasom na manje od 50 metara i gledaju koga ima na brodu, a mi se onda valjamo ko tikva što je jako zabavno ako na barci imam prijatelje koji se na takvo što nisu navikli.  Svi znaju da je glisiranje na manje od 300 metara od obale je zabranjeno, ali bi trebali imati na umu da glisiranje na 50 i manje metara od druge barke, posebno ako je gliser prestiže nije za ljude na toj maloj barci niti malo ugodno.
« Last Edit: August 16, 2017, 03:13:34 AM by paagus »
Paagus

Offline dmeter

• Kontra-admiral
« Reply #6 on: August 15, 2017, 11:22:32 PM »
Svak ima smartphone, slikaj reg i prijavi https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.mppi.nis&hl=en

Offline daco

• Noštromo
« Reply #7 on: August 15, 2017, 11:41:51 PM »
Situacija je losa. Ovaj ponedjeljak, 20h, Senjska vrata, 15cv burin, mozda malo vise ,ja pokusavam izorcati vrata prema Baski. Sam. Nalazim se na 70m od ulaska u uvalu Bracol i jedrim prema obali. Stize veliki Sunseeker od kojih 40-45 stopa. Ravno na mene, puna brzina. Puntarske registracije, komercijalne. Ja i dalje tvrdo drzim kurs prema obali, a on pod 90° prema vozi meni ravno. Tocno sam ga osjetio da bi rado prosao izmedju mene i kraja. Zadnjih 30-40m, ja vec razmisljam koji su mi izlazi za mene samog i usput razmisljam o Seascapeu kojeg ce mi kupiti ako prezivim. 30m od mene mijenja kurs i prolazi mi po krmi. Na kormilu neka zenska bleji i vozi dalje. Ja opsujem sto mi padne na pamet i orcam dalje. Nis od Seascapea. Par dana prije se po buri nije znao vezati u Baski...sramota.

Kad su motornjaci u pitanju ja se osjecam iznimno nesigurno. Nekulturni su i opasni i nije generaliziranje. U akvatoriju Baske i okolice u podljednjih 15dana nije bilo prisutstva "vlasti" a i da jesu nikakva korist.

Jetovi na sve strane, gliseri na sve strane, pedaline, elektricne, razno razne pedaline. Nitko ali nitko ne postuje niti jedan propis.
5,5...6....6,5...7...8,9,9.5,10slikaaj!

Offline Damir s

• Admiral
« Reply #8 on: August 16, 2017, 08:31:02 AM »
Kod nas u Nizozemskoj je puno bolje jer svi se boje morske policije i kazne su rigorozne a i kultura voznje brodice na vodi je dobra.
To ti je ono daco sve mozes kupiti ali kulturu ne ona nkiada nije bila na prodaju :BangHead: :nono: :violent1:, tu nema pomoci. Svi oni skupe malo para ili dignu kredit oliti pokradeni novac od nas svih uloze u gliser, ski jet i zele biti vidjeni u svojoj okolici da oni imaju, onda pocineje predstava dok nekoga ne srede za citav zivot. Kada juris ispred plaze svi te primjete a to oni zele ali kako gliser da bi poceo glisirati mora se izdignuti u vodi znaci njegov vidokrug je smanjen ali on to ne zna ili ne zeli znati a TEBI na jedrilici isto tako zeli dokazati tko je gazda na moru jer on ima novaca. Sigurno da ih ima jer za napunit tank od 150 - 400l benzina sa kojim mozes voziti par sati i to svaki dan moras imati puno novaca.  Svaka predstava kosta, znam tipa ovdje kod nas ima Monterey 280 i u 7 godina koliko ga znam samo jednom ga je digao da ispliva jer onda samo gledas horor kako ti kazaljka pokazivaca goriva pada a on nema para za benzin, ali bitno je pokazivanje. A zna se napiti kao svinja i onda maltretira sve sa svojom voznjom i muzikom do daske dok ga policija ne uhvati. Isto tako vukao taj gliser sa svojim kombijem do kuce u Belgiji ali ga je policija zaustavila i dobro oderala jer sada ga vise on ne slepa nego uzme neki kamion.

Mislim da svi brodovi preko 8 m ili koji mogu postici  odredjenu  brzinu zakonski trebali biti opremljeni AIS transponderima jer onda ih se lakse identificira u prekrsaju a to ujedno znaci i vecu sigurnost za svih jer se lako lokalizira brodica i u slucaju nesrece ili kradje. Mislim da vlasnici carter brodova isto tako mogu pratiti svoje iznajmljeno plovilo u svakom trenutku.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ćete dobro sjećanje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbjeći kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Y40

• Guest
« Reply #9 on: August 16, 2017, 08:59:51 AM »
Svak ima smartphone, slikaj reg i prijavi https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.mppi.nis&hl=en
E moj dmetre, meni je bila zadnja stvar uzet u ruke telefon i slikat. Nemaš ti vremena za to kad ti grdosija dolazi po krmi in neznaš kamo skrenut - lijevo ili desno.