Slane tehnike > Mornarske tehnike

POJAVE NA MORU

(1/19) > >>

Strici:
Nisam primijetio da u forumu postoji takav naslov, a s temama o pojavama na moru. A na moru ima toliko pojava i dešavanja, a mi smo nautičari koji smo često takve pojave vidjeli, primijetili, doživjeli (i preživjeli :laughing7:). I uglavnom ne ovdje spomenuli, zaboravili i uopće ne mislili o tome pisati. Mislim si a zašto i ne bi, pa to je često i zanimljivo.
Meni se nešto desilo odavno. Ja nisam zaboravio, mislio, ponekad se čudio, tek nedavno se prihvatio razjasniti, i naučio da sam tolike godine krivo mislio.
Pa se nisam mogao odlučiti gdje otvoriti novu temu. U "općenito", nekako ne paše, jer se direktno tiče mora, u "mornarske tehnike" ne isto, ali više nego u "općenito". Pa ako moderator odluči da ovdje ne paše, neka prebaci gdje bolje paše.
ps ovdje bi odlično pasala tema "usis među brodovima", pa bi možda bilo dobro nju ovamo prebaciti :icon_scratch:
Naime meni se ovo desilo. Slike nisu kvalitetne, ali se pojava jasno vidi:A na ovoj Wikipedionoj stranici se te nejasne slike mogu "uživo" vidjeti na labaratorijskom videu:

http://de.wikipedia.org/wiki/Wellenbrechen

estan:
Nije baš da razumijem, odnosno ne vidim nešto neobično pa predpostavljam kako sam nešto krivo shvatio.

Strici:
Pomalo Estane. Napravio sam slike, a nije mi se dalo pisati. Ali evo:
Još davno nam se desilo nešto što tada nas obojica u kaiću nismo kapirali, odnosno, zašto se to odjednom i neočekivano desilo.
U malom kaiću smo se vraćali iz ribolova u bližem području Jelse na Hvaru. Tada još mladi i "neustrašivi" nismo baš obadavali vremenska upozorenja i bili na moru, onda kad i ne bi trebalo; to ne službeno u radno vrijeme s osobljem (osim ako nas je iznenadno "uhvatilo"), nego nakon posla u slobodno vrijeme.
Uglavnom, vraćali smo se u Jelsu po popriličnom jugu, kaić je bio pogonjen Tomosakijem, a nama je to ustvari bila nešto kao zabava, izazov, ono; nama se ništa ne može desiti, (bolje reći mlad lud neoprezan). Tomosek je dobro radio, znam ja s njime, i dodavanjem i oduzimanjem gasa sam pazio da kad propeler izađe iz mora ne uhvati previše okretaja.
I onda nešto prije lukobrana:

Strici:
Tu negdje nas je odjednom „poklopio“ jedan val a oni su naravno dolazili po sa krme. Znao sam ja za „brehere“ ili se kod nas nazivaju lomljeni valovi(?); ali ni na kraju pameti da bi nas tamo mogao jednostavno preplaviti. Ne potopiti, jer je kaić bio uzgonskim komorama nepotopiv (?), ali nas je potpuno napunio morem. Tomos je momentalno stao, vesla, ulov, ma sve što je plivalo je otplavljeno, a mi toliko iznenađeni, prenaraženi, da smo zakratko bili kao paralizirani. Skapirao sam da se ne možemo sami pokrenuti i da će kaić pun mora odnjeti i razbiti molu na kojeg nas je otprilike nosilo. Tražiti sidro u više od pola metra mora u kaiću ili skočiti u more sa konopom i otplivati na molo desno od nas. Skočio sam u more sa konopom i nekako se domogao lukobrana, gdje nas je promatralo sijaset ljudi i dovukli kaić u zaštitu lukobrana.
A što se desilo. Ono na prvoj slici, a ja sam smatrao da je u moru neki visoki banak, koji je val slomio.

Strici:
A desetak godina kasnije sam upravo tim područjem „prešpartao“ svojom jedrilicom to područje i eholotom tražio taj „banak“.


(slika je postarija, slikano prije cca 27 godina)

Banak nisam našao, jer ga i nema, ali zato tek sada razjasnio što se desilo (znao da se to dešava, ali ne i vjerovao da se i kod tako relativno malih jugo valova to može desiti. Ustvari da se to i meni može desiti)
Od tada, svejedno na kojem sam brodu, volim sa sobom imati puno metara kvalitetnog i čvrstog konopa, nezamršenog, koji se lako odmota. To mi je ostalo kao geslo, a u nekoliko slučajeva, meni i drugima je jako pomoglo. :thumbsup:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version