Škola jedrenja za neznalice > Brodska kuhinja

Najosnovnija oprema kuhinje

(1/3) > >>

Mala od portala:


Nekoliko savjeta i vaše iskustvo o tome kakvo kuhalo je najpraktičnije na brodu, ali i kakvu hranu je najzgodnije pripremati. Koja se vrsta hrane (posebno svježe voće i povrće) najbolje čuva na brodu i na koji način će najdulje ostati svježa? Isplati li se stvarati zalihe?
Slična je tema već bila otvorena u drugoj rubrici, no ne bi bilo loše skupiti na jednom mjestu sva iskustva.

estan:
Najbolje je imati pravo brodsko ljuljajuće kuhalo, izrađeno od prokroma, s dva ili tri plinska plamenika i pećnicom, dvostruki sudoper i frižider od 50 l te dovoljnu radnu površinu za pripremu hrane. Međutim, za ovako nešto treba imati brod od bar 10 m. U manjim plovilima, previše  prostrana kuhinja , a pogotovo preveliko kuhalo oduzimaju prostor za druge sadržaje i čine brod, pogotovo jedrilicu više nekomotnim, nego komotnim plovilom za duži boravak. Šta bi bilo osnovno? Pa imati bilo kakvo upotrebljivo kuhalo, sve drugo se da riješiti ili improvizirati. Suđe se može prati i u moru. Ipak, bolje je imati bar mali sudoper. Znači, minimum za nekakvu udobnu đitu bi bio, kuhalo po mogućnosti s dva plamenika (može proći i s jednim) i nekakav bar mali sudoper, te površina za pripremu hrane, bar mala uz kuhalo, a za pomoć je tu stol u kabini ako ga ima. Kuhalo može biti na onoj bombici (plinskoj), na alkohol, petrolej, zavidano na plinskoj boci ili s odvojenom plinskom bocom. Sva rješenja su dobra, ovisno o plovilu. Kod vrlo malih jedrilica najbolje je ono na bombici ili malo špiritno kuhalo. Što brod postaje veći, treba više pažnje posvetiti kuhinji i njezinoj opremi i to nije stvar na kojoj bi se prvo štedjelo. Doduše, kuhalo ne mora uvijek biti pravo brodsko, može biti i obično s naknadno postavljenim držačima za teće (šerpe) i lonce, koji se mogu izraditi u sam svoj majstor verziji, ili, kako sam ja napravio, skinuti ih i prilagoditi sa starog neispravnog pravog brodskog kuhala. Frižider nije neophodan, ali je jako dobra i korisna stvar. Najbolji je onaj koji može radit na temperaturama od plus pet do minus dvadeset stupnjeva (s potenciometrom) te na vanjsku 220 V i brodsku 12 V struju. Ipak, takvi su dosta skupi, ali da se nekad nabaviti dobar polovni, samo za to treba imati i malo sreće. Inače, dosta hrane, da se čuvati u brodskim santinama, ispod vodene površine. Tu će vrlo dugo opstati, voće, povrće, naročito krumpir, jaja, mlijeko, jogurti i dosta toga drugog. Samo, nemojte zaboraviti nešto od toga, ako poslije sezone izvučete brod na suho. Kad jednog dana otvorite kabinu, moglo bi vam se desiti da padnete u nesvjest od smrada ili da vas iznenadi cvijeće (krumpirov cvijet) koje izbija ispod pajoli i kroz brodski namještaj. Također, dobra hrana za brod su razni sirevi, znaju se lijepo održati i kad se neko vrijeme zaborave u brodu. Meso i rubu kupovati (ili loviti) frišku, a samo ako imate vrlo snažne akumulatore ili možda brodski agregat, čuvati u frižideru koji ima mogućnost zamrzavanja. Ja na svojoj 6,75 m dugoj jedrilici imam frižider 30 l s mogućnošću podešavanja temperature od 5 do minus dvadeset stupnjeva, ali ga koristim samo u luci, jer baterija od 55 AH ne bi baš dugo izdržala pogoneći ga. Zato smrznem nekoliko boca s vodom prije polaska i one mi drže svježinu u frižideru nekoliko dana. Nakon toga, slažem hranu u santine, a ako se negdje privežem gdje imam struju, ponovno zamrznem frižider (napominjem da mi motor ne puni bateriju).

mirjo:
pored standardnih stvari koje su navedene, od "dodatne" opreme kralj i kraljica su expres lonac i pumpa za morsku vodu
kuhati u navigaciji i imati neograničen izvor na špini - neprocjenjivo

paagus:

--- Quote from: mirjo on December 10, 2012, 05:11:15 PM ---pored standardnih stvari koje su navedene, od "dodatne" opreme kralj i kraljica su expres lonac i pumpa za morsku vodu
kuhati u navigaciji i imati neograničen izvor na špini - neprocjenjivo
--- End quote ---
Kako složiti pumpu za morsku vodu u sudoperu, a ne napravit još jednu bužu na trupu ?  Već imam 4 ventila . . .  ???

Eventum:
paagus,
vjeruj, ova vrijedi još jednog bušenja
;)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version