Slane tehnike > Ponašanje na moru

Vezanje barke u marini

<< < (2/2)

Darko:
Ovo izgleda kao porat a ne marina.
Može se pojednostavnit vezivanje ako se na priveznim konopima naprave omče na miru koje se samo prebace preko bite na brodu tako da se cila stvar puno brže odradi. Može se napravit i dvi omče, jedna koja drži brod dalje od kraja kod dužeg ostavljanja, i druga koja se stavi privremeno za lakši ulazak u brod i prebacivanje stvari.
Kod ulaska u porat treba privezat na provi samo privjetrinsku stranu i odma trčat na krmu sa konopom od muringa u ruci prije nego brod zanese. Na kraju se u miru stavi i drugi privez po provi. Ovo vridi ako su proveni privezi odvojeni, a sa slika mi se čini da jesu jerbo prolaze kroz ogradicu. Još bolje ako se može vezivat kroz sredinu mimo ograde, barem privremeno da drže provu na mistu dok se brod ne osigura.
Možda se može još i bacit neka mala plutača kojom bi se moglo odma uvatit muring i zakačit na krmu i tako spriječit zanošenje. Ova varijanta ima nedostatak jer se može lako zaplest propelom za konop od plutače i ako je tisan porat mogli bi se i susidi bunit, al vidio sam da se i to radi.
Stvar je naravno i prakse, i možda treba nastojat ima još koji par ruku kad se isplovljava po vitru dok se ne stekne rutina.

Lp

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version