Dalekozor

Autor Vanja, Kolovoz 04, 2021, 06:00:19 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Vanja

Želja mi je kupiti dalekozor pa da ?ujem kakva su iskustva ostalih forumaša.

Na kruzeru na mostu koristimo Steiner Navigator Pro 7X50 i stvarno je odli?an ali cijena je "malo" previsoka za ono što bi meni trebalo...

Koji dalekozor imate na vašem plovilu i gdje ste ga nabavili?

Strici

Ja sam ih imao nekoliko i Štajnera, odnosno bio je od moje supruge. Ali moj je bio Zeiss 7x50. Ustvari ta dva imam negdje još uvijek, iz nostalgije naime.
Koliko god razvikan i kvalitetan Steiner meni nije bio simpati?an. Uglavnom sam koristio Zeiss, ali opet iz nostalgije, jer sam ga koristio dok sam aktivno plovio, a skupo platio jer sam izjavio da mi je pao u more, pa mislio ono lupit ?e mi neku simboli?nu cijenu i ja „dobio“ fini „kano?al“. :laughing7:
Tada su mi „lupili“ skoro cijelu mjese?nu pla?u, ali sam nabavio dalekozor za cijeli život. :thumbsup:
Ina?e je taj dalekozor napravljen negdje odmah poslije drugog svjetskog rata, a na brodu bio godinama neupotrebljen kao rezerva ako zatreba, a koristili smo isto pomorske dalekozore 7x50 Angenioux (neke duga?ke).
Kolikogod da je Zeiss pojam, okulari moga koji su lijepljeni slojevima stakla su dobili zra?ne mjehure, pa mi je neki privatnik u Zagrebu dobro naplatio ta pove?ala popraviti :fucyc:.
Dakle ni razvikane  „marke“ marke nisu garant (bile?) kvalitete, ili je to kod meine slu?ajno, ili je danas bolje?.
Steiner mi je nekako nespretan (7x42), pa naoštri na jedno oko, pa onda i drugo; nije mi bio po volji.
"Svarofski" ne?u ni spominjati, a ovi jeftini; ma vidi se dobro izgledaju dobro i služe svrsi, ali kad držiš na o?ima sve se klima jer su prelagani :icon_scratch:.
Oni koji se razumiju gledaju i na opti?ku kvalitetu, to uglavnom po oštrini na okruglim rubovima vidnog polja itd.
Ja se na to smijem; kao to im je važno kao ono svi neki stru?njaci.  :laughing7:
Ti pak gledaj da dobro vidiš i obrati pažnju na robusnost, ono malo gumirani pa da se kota?i fino mekano vrte i ne razbacuj se previše novcem, nego ako kad zatreba kupiš novi. Više ne koštaju ni blizu kao nekad.
Da to valjda znaš. 7x50 je pomora?ki „kano?al“. Oni ja?i sigurno da više približe, ali se i slika jako „drma“ pa ho?e  i „zaboljeti glava“ od nemirne slike mislim. :laughing7:
A negdje u „Moje brodice“ sam mislim stavio slike mojih kano?ala“
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!