Nove olimpijske klase

Autor pelig, Prosinac 22, 2020, 07:11:30 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

pelig

Gledam popis olimpijskih klasa za Pariz 2024 i ne mogu se na?uditi; Od "starih" klasa ostali su samo laseri, 49er-i i Nacra 17. Ostalo su sve ukinuli. Ali su zato uveli foil surf, kiteboard, 470mix i ve? prije spominjani odobalni mješoviti dvojac.
Sve u svemu, ta ?udna organizacija, koja svakih desetak godina mijenja ime, a poslijednje je valjda World sailing, ako ga nisu opet promijenili, ne drži baš ništa do tradicije; Skoro da nemaju više niti jednu klasi?nu jedrilicu. Sve neka plovila koja pokušavaju letjeti, što je atraktivno, ali to baš i nisu plovila, ve? više hidroplani. Pa onda to inzistiranje na mješanim parovima, po meni jako usiljeno. Ako žeele ravnopravnost, mogli su ostaviti da spol posade bude po volji. Ovako, ne bi me za?udilo da za OI 2028 godine uvedu još par klasa za koje ?e biti uvjet da je posada iz LGBTIQ+itd orijentacije.

pelig

Na prvenstvu svijeta u IQ foilu Palma ?argo je zauzela 13 mjesto. Zamalo joj je izmakao medal race, ali jako lijep rezultat.

Maestral

Ne bih se baš složio sa tvojim argumentom tradicije, na žalost stare se klase jedre samo još u klubovima i to ne u baš velikim brojevima, ove nove su masovnije i popularne medju mladima svugdje u svijetu. Zemlja se vrti i sa njom nove ideje i novi sportovi. To treba prihvatiti kao fakat!

pelig

A ne znam, koliku masovnost su postigle te novije klase? Elliot 6? Yngling? Nacra 17? Navodno da je jedna nabavljena u Hrvatskoj? Ali naravno ne radi masovnog jedrenja ve? pokušaja sudjelovanja na olimpijadi. Pa sad ako su te klase popularnije od npr. šljuke ili stele, onda je IYRU (ili ISAF?) (ili World Sailing?) ko bi ga znao kako li se sada zovu, napravio pravi potez kad ih je uvrstio na olimpijadu umjesto nepopularnih holandeza, Tornada i sl.