Nema otpada i sme?a, sve je sirovina!!!

Autor Strici, Studeni 01, 2017, 12:42:36 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strici

Pogledao sam ovdje video,  http://nautica-portal.com/forum/index.php?topic=6539.50;topicseen  ovaj video:
https://www.youtube.com/watch?v=X7yr0fRJmjY
i kako god da se shvati; neugodno za gledanje. Ali se nažalost dešava i toga ?e biti sve više, ne samo kao na videu, potopljena, nego islužena, neprodata, prekobrojna, zastarjela, unesre?ena itd.
I kako danas nema sme?a, odnosno sav otpad je sirovina, pa zasad ne htjeti pitati u svemogu?em internetu, pitam ovdje, ima li netko kakvih iskustava što je ura?eno s raskomadanom jedrilicom, odnosno brodicom. Tu mislim od stakloplastike jer je to problemati?ni materijal, a potencijalno tisu?e tona "pred vratima".

Odavno sam gledao u Kremiku komadanje velike 16 metarske jedrilice, ne toliko stare, ali užasno ružne samogradnje, koju nakon smrti vlasnika nitko nije htio niti na poklon. Komadane uredno i "bezbolno" sa "fuxšvancom" to nekom vrstom velike ubodne pile, ali i ne pitao kuda to odvoze; ali obzirom da je to bilo prije otprilike 25 godina, mogu si misliti gdje je to i kad ?e jednom arheolozi razmišljati što su ti komadi neorganske materije (?) bili odnosno u 20 stolje?u zna?ili.
Ponavljam informaciju što se dešava sa odsluženom stakloplastikom stvarno mogu potražiti sam, ima li netko svojih iskustava?
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

estan

I mene to zanima. Svemu do?e kraj, a pogotovo ?e brzo pomodnim i ne baš kvalitetnim brodovima. Šta ?e biti s tolikim materijalom?

Strici

Što to pišeš do?i ?e kraj "pomodnim i ne baš kvalitetnim brodovima"?  Znam da voliš drvene; volim i ja, ali kad sam kupovao jedrilicu nije mi ni na kraj pameti bilo kupiti drvenu. Kako tko, ali ja se ne slažem s tvojim mišljenjem. Punkto obrade, gradnje, ?vrsto?e itd, zasada ih ima 70 godina starih, i još neki traju, ali im se dizajn promijenio.
A ?ini mi se nitko na forumu ne zna, ili mu se ne da o saniranju "reciklaži" pisati, iako se kre?e. Nisu samo brodovi, to je samo jedan, skoro da mali dio GFK  (stakloplasti?nog) otpada. Švedi su mislim najnapredniji, Nijemci ih slijede, za ostale nemam pojma, a o tome pak nema previše napisano, samo sanira se, reciklira, mislim da sam negdje ?uo po toni 150â,¬ i reciklira se 100%, a dobije se ugljen, kreda i aluminijski oksid.
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Damir s

Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Strici

:laughing7:
A pri?a se da mi nemamo humora. Imamo, ali je druk?iji od drugih :thumbsup:

mack

Na žalost, nije humor ve? realnost. Ili crni humor. Šume su nam pune gra?evinskog otpada.
Ni u/na moru nije bolje, vre?ice koje plivaju su samo mali dio onoga što završi na dnu.
A hrpa plastike službeno završava na odlagalištima umjesto da se vra?a u reciklažu.

Damir s

Pitam ja prosle godine u komunalnom poduzecu kod nas sto sa starim jestivim uljem, odgovor je bio "bacite u sumu" U kontejnere za papir starosjedioci bacaju kucni otpad jer ako bace u svoju kantu od smeca to placaju posebno (snasli se). Opcina satvila kameru da vidi tko to baca smece neselektirano a ovi lokalci ukrali kameru. Ma tko ce sa nama!
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

estan

Štrici, nisam mislio na drvene ili plasti?ne brodove. Pa i ja imam plasti?nu jedrilicu, samo ?vrsto i kvalitetno ra?enu. Tek joj je 40 godinica, a nadam se da ?e još barem toliko. O pomodnim i ne baš kvalitetnim brodovima sam govorio, bilo o gliserima, bilo o jedrilicama, koji su ra?eni od tanke plastike, sve samo s ciljem da se uštedi na težini, a ?esto i na troškovima proizvodnje, a sve pod geslom, to je dovoljna ?vrsto?a, samo što nitko ne kaže za koliko vremena izlaganja svim naporima plovidbe.

Strici

Moderatori bi trebali "posložiti" poneke teme.

Konkretno prije kratkog vremena netko je pitao; pisao o crnom tanku. To i sli?no što se ti?e ekologije bi trebalo prebaciti ovdje, jer ?emu imamo temu kad ju ne koristimo? To samo ovdje, ali i drugdje, a mislim da to i nije za njih veliki posao :icon_scratch:

Strici

Prije 10-desetak minuta nazvali me prijatelji iz Njema?ke, bivši jedrili?ari, desetlje?ima, pa morali prodati jahtu.
Sada svake godine ljetuju na Hvaru i to i po dva mjeseca u komadu. U Brusju, i tako tre?e ljeto.
Kažem ja njima, a znate li da Hvar, posebno i Brusje ima prosje?no najviše akademika u prosjeku prema stanovnicima na cijelom svijetu. Kaže meni Edit, tako se žena zove, možda i ljepota prirode uti?e na ljude da budu pametni; ali osim da su pametni i u?eni nisu bili u stanju po?istiti ili podsta?i da se sme?e i olupine u prirodi pokupe. Tako posramila me ni krivog ni dužnog. A ja znam dobro tu boljku na našim otocima, ali ipak da je to na Hvaru, veoma me ?udi.
Spominjala mi je i odlagalište otpada grada Hvara u blizini Brusja, da sada i o tome ne razglabam, ali možete si misliti što je pri?ala.
Ina?e su to veliki ljubitelji i pobornici Hrvatske i istinski joj prijatelji.