Nauti?ki VHF radio

Autor Tiha?, Svibanj 17, 2015, 05:56:53 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Tiha?

?esto me internetski pretraživa? dovede na ovaj forum, jer iako nema mnogo dnevnih aktivnosti, ima mnogo korisnih i zanimljivih poruka iz prošlosti, pa se ovime nadam dati svoj skromni doprinos. :-)

Ponešto znam o radio vezama i ure?ajima, iz skripte za pripremanje ispita za Voditelja brodice nisam mogao shvatiti kako je organizirana VHF služba za pomorce, pa sam prolistao knjigu "Radio služba za pomorce" i pro?itao uputu za jedan nauti?ki VHF ure?aj, te autoru skripte poslao ispravak koji slijedi.

--------
Kod dupleksnog kanala koriste se dvije razli?ite frekvencije. Brodske radijske postaje odašilju na nižoj frekvenciji i primaju na višoj frekvenciji, dok obalne radijske postaje rade obrnuto.

Na primjer, na kanalu 20:
Brodska radijska postaja odašilje na 157,000 MHz i prima na 161,600 MHz
Obalna  radijska postaja odašilje na 161,600 MHz i prima na 157,000 MHz.

Ukoliko oba radio ure?aja i pripadaju?i im antenski sustavi podržavaju istovremeni rad prijamnika i predajnika, mogu?e je govoriti istodobno, kao kod telefona. Uobi?ajeno je da se takve postaje ne ugra?uju na brodice, tako da se na brodicama i kod korištenja dupleksnog kanala koristi naizmjeni?ni rad, kao da se radi na simpleksnom kanalu.

Dvije brodske radijske postaje ne mogu uspostaviti me?usobnu vezu na dupleksnom kanalu, jer su im frekvencije prijamnika i predajnika razli?ite, osim u slu?aju kad je na tom kanalu postavljen repetitor, koji prima signal na jednoj  i istovremeno ga odašilje na drugoj frekvenciji.
--------

Slobodno me ispravite ako sam negdje zabrljao. ;-)
Bolje je biti bez ga?a na plaži, nego raditi u odijelu...

Tiha?

Jedna cveba:
Uklju?im na jedrilici radio stanicu, kao, znam ja o UKV ure?ajima dovoljno, lako ?u se sna?i, al' nikako shvatiti zašto stalno sama ska?e natrag na kanal 16. Nema druge, uzmem telefon, na internet, na?em upute, kad tamo, ICOM ima štos da se stanica vrati na 16-i kad se mikrofon zatakne u nosa?. :-)
Bolje je biti bez ga?a na plaži, nego raditi u odijelu...

jigaboo

Citat: Tiha?  u Lipanj 23, 2015, 11:41:06 POSLIJEPODNE
Jedna cveba:
Uklju?im na jedrilici radio stanicu, kao, znam ja o UKV ure?ajima dovoljno, lako ?u se sna?i, al' nikako shvatiti zašto stalno sama ska?e natrag na kanal 16. Nema druge, uzmem telefon, na internet, na?em upute, kad tamo, ICOM ima štos da se stanica vrati na 16-i kad se mikrofon zatakne u nosa?. :-)

pa kako nisi ukapiro da se automatski vraca na ch 16 zato jer je to kanal koji je za slucaj opasnosti i pogibelji na moru i koji se stalno slusa, a ako hoces nekoga zvati sa ch 16 a nije opasnost ili pogibelj onda samo na brzaka da mu reces na kojem se drugom kanalu trebate naci. pa se dogovorite, recimo, na ch 33 i onda prebacis i ti i on na ch33 i razgovarate do mile volje, kad ste zavrsili spustis "slusalicu" i radio se automatski vrati na ch16 ako postoji ta mogucnost ako ne, ti manuelno vratis na 16. I ta "umotvorina"  postoji ima vec poprilicno godina, ja sam na crabberu imo raymarine jos prije sedam godina da mi se "vraca" na ch 16 kad okacim .

vragec32

Neke imaju ali neke i nemaju tu "cvebu".
Moje je iskustvo da ih velika ve?ina nema.
U svakom slu?aju dobro je znati kao se automatski vra?a na 16. ch :)

poule

Da ne otvaram novu temu molio bi preporuku za radio stanicu za brod.
Roditelji mi povremeno idu zimi na višednevne izlete brodom (ribolov). Uglavnom se motaju po uvalama na južnoj strani Bra?a i Šolte ili na sjevernoj strana Hvara gdje ponekad nema signala za mobitel a kako su i oni i brod/motor ve? u godinama razmišljam da im za poklon kupim radio stanicu da imaju još jedan komunikacijski kanal za ne daj Bože potrebe.
Kolika bi trebala biti snaga radio stanice? Koju preporu?ujete?
Je li prijenosna radio stanica dovoljno jaka za te potrebe ili treba biti fiksna s posebnom antenom montiranom negdje na kabini?
Hvala!

hidrotherapy

Ja na brodu osim fiksne vhf stanice( Garmin 300i AIS) imam i ru?nu vhf stanicu Icom M23.
Sad je izašao novi model s oznakom Icom M25.
Stanica je vodonepropusna i pluta u slu?aju pada u more. Cijena je oko 125 - 135 funti.

Možeš kupiti i ru?nu s DSC, ali je skuplja i moraš je obavezno registrirati u HAKOM-u.
S ovom prvom se možeš provu?i i bez registracije i pla?anja godišnje naknade za uporabu frekvencije.

Icom M35 ima nešto ja?u snagu odašiljanja( 6w naprema 5w M25) i do?e oko 160 funti.

Naravno, fiksna stanica s antenom na vrhu jarbola ?e svakako imati bolji domet jer daljina dometa uvijek ovisi i o visini antene pošiljatelja i visini antene primatelja.

poule

Koliki je otprilike domet jedne takve ru?ne (ICOM M23) radio stanice kad si:
- na pu?ini bez prepreka
- kad si u uvali okužen sa tri strane nekakvim liticama?

dmeter

Citat: poule  u Listopad 31, 2016, 10:42:05 PRIJEPODNE
Koliki je otprilike domet jedne takve ru?ne (ICOM M23) radio stanice kad si:
- na pu?ini bez prepreka
- kad si u uvali okužen sa tri strane nekakvim liticama?
teoretski
- na pu?ini bez prepreka 4-6 milja
-kad si u uvali okužen sa tri strane nekakvim liticama? 5-6 milja prema otvorenom moru ako se vidi pu?ina ina?e 1 milja

https://quality2wayradios.com/store/Radio-Range-Distance

hidrotherapy

Što si ga zakomplicirao.

Formula za ra?unanje dometa vhf stanice je slijede?a:

poule

Hvala na pojašnjenju. :)

Nisam dobro pojasnio pitanje. Dakle, ne bi ih ja zvao tako da nije bitno koliko smo me?usobno udaljeni nego bi im dao stanicu da zovu pomo? na kanalu 16 u slu?aju nevolje te da slušaju vremensku prognozu i sl. obavijesti od lu?ke kapetanije, Split radija i sl.