Nevera i kako je preživjeti

Autor Mala od portala, Prosinac 09, 2012, 06:14:26 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mala od portala

Ovo je sasvim sigurno zahvalna tema za sve moreplovce. Željno ?ekamo vaša iskustva u neverama. Kako su izgledale prve nevere koje ste prošli? Kakve ste sve opasne situacije proživjeli i preživjeli? Što pomaže u takvim situacijama i kako se ponašati u nevremenu? Par mudrih i korisnih savjeta neiskusnima â€" kako zadržati prisebnost u rizi?nim situacijama?

Sjetila sam se našeg “vatrenog krštenja” â€" žestokog sjeverozapadnjaka koji nas je zatekao u uvali Brgulje na Molatu. Na svu sre?u bili smo spremni, brod dobro privezan na bovi, a mi kao miševi zatvoreni u kabini, samo su nam nosevi virili vani kroz ulaz od kabine. Mogli smo se samo moliti svetome Niki kad je udarilo….. Nia poskakuje i divlja, sve se trese, konopi cvile i vrište, vani se nebo spustilo na zemlju, zasivilo, zacrnilo, vjetar urla kroz pripone od jarbola….ajme majko.

Muž je odnekud izvadio bocu Šibenske travarice  koju smo kupili još u Vodnjanu, nato?io svakome po bi?erin… samo smo se pogledali i strusili rakiju bez rije?i. Tad je travarica dobila i ime â€" Majka hrabrost. Od tada pa sve do danas boca Šibenske travarice nam je obavezni suputnik na brodu   anim64
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Strici

Sigurne ?e se mnogi javiti po ovoj temi, samo dok pro?itaju. Meni nekako se prsti razigrali, pa prije nego se uko?e, samo par rije?i. Doživio sam ih puno, na raznim brodovima. One u kolovozu gore na Jadranu, Mali Lošinj i ali i svugdje drugdje, one se mogu gotovo predosjetiti. Atmosfera je puna nekog naboja, Feritna antena na vrhu jarbola, kad ju dolje na palubi odšarafiš i onim srednjim pipcem malo draškaš po jarbolu, ?ak znadu skakati i iskre. Brod na sidru kratko prije nego grune se od lagano nastalog vjetra okrene krmom u smjeru odakle ?e opaliti, obi?no u zapad. Vrlo nezgodno, jer bi moglo i okrenuti zakopano sidro, a dali ?e se zakopati kad grune sa zapada je upitno. Ja sam na svojim brodicama uvijek nastojao da iz zapada otprilike budem zašti?en, nisam ni dobrom sidru vjerovao i odtere?ivao ga motorom vožnjom naprijed, po potrebi naravno.
Sa ve?im brodom bih najradije isplovio, i riješio tih najviše pola sata na "sigurnom", vožnjom motorom u vjetar, na užasavanje supruge koja je pokoji puta bila sa mnom. Sigurno da mi nije bilo svejedno, ali nisam jednostavno stigao se bojati, ili misliti na strah. Ali zato kad bi me nevera uhvatila u nekoj uskoj uvalici na sidru naravno, a okolo drugi brodovi. Uvijek sam tada žalio zašto nemam elektri?no sidreno vitlo, a kad mi je uspjelo di?i sidro na ruke i "sidrenu pumpu", opet sam zaboravio elektriku.
Osim u marinama, nevere sam proveo iza kormilarskog to?ka na otvorenom, a jednom mi je komad leda rasjekao dobrano usnu. Tako to ja malo nabrzinu, prije spavanja. Bit ?e nadam se puno raznih pri?a. :callme:

Tu idilu je po no?i prekinula nevera, ali ne bilo koja. Kolovoz 1986 uvala Rasotica.

A za no? sam se vezao otprilike ovako:

Slika nije iz tog sremena
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

estan

Ja, kad mi je vrijeme sumnjivo na neveru, uvijek nastojim prona?i dobro sidrište i brod usidriti i vezati kako bog zapovijeda. Nije mi žao potrošiti vrijeme na sve potrebne radnje. Što se ti?e nevere vani na moru, najviše me strah groma (na sre?u do sada me nikad nije pogodio). Ina?e pazim da je do?ekam s pravom površinom jedara, i da po brodu bude sklonjeno sve šta na palubi i kokpitu nije potrebno. Jednom sam se, doduše ne po neveri, ve? jugu ja?em nego sam mislio da ?e biti, prevario, i plovidbu nastavio s cijelom genovom i tendom na bumu iznad kokpita. Bilo je to tzv. bijelo jugo i sunce je zaista neugodno tuklo u naše glave, te sam, na radost ženskog dijela posade, a moju kasniju veliku žalost, tendu ostavio. Kad smo iz zaštite otoka Bra?a izišli na Bra?ki kanal, tada je tenda po?ela divlje laprdati, konopi se jako zategli, a pojedini stupi?i ograde izvla?iti se iz svojih ležišta. Odmah sam krenuo u njezino skidanje, ali to nije bio lak posao. Neke sam konop?i?e morao sje?i nožem, ali uz svu brzinu tenda, iako od vrlo kvalitenog materijala, se rasparala po dužini pa me je poslije popravak lijepo koštao. Sre?a, to je bila jedina šteta, osim jedne modrice ispod oka, gdje me konop?i? gadno opalio. Sva sre?a da koga nije zdimio lete?i stupi? od ograde. Od tada, ?im je malo sumnjivo, tenda odmah leti dolje, a i jedrenje s razapetom random i sasvim malo floka je ugodnije, nego natezanje škotine cijele genove na tako jakom vjetru. Ina?e, tendu sam ve?inom konopa usidrio za ?vrste dijelove, a samo par konop?i?a za ogradu, ali snaga vjetra je sve to tako jako nategla, da su dva stupi?a ipak izišla iz ležišta kad se tenda po?ela kidati. Ovo je moglo i?i i u dogodilo se baš meni, ali mislim da i ovdje pristaje.

Leo

Zadarski kanal polovica lipnja !!, transfer broda iz zadarske marine u Sukošan
Okrenuli smo "orgullje" s jugom koje je poja?avalo toliko da smo jedva išli naprijed.
S prvim naznakama da ?e okrenut na neveru Drago se preventivno udaljio od obale,
?im je zaškurilo na zapadu navukli smo kabanice i nakon minut je razvalila pulentada... slike teško da mogu opisati to kratko razdoblje u kojem je brod imao nagib kao da ima jedra i imao skoro 50% ve?u brzinu, sre?om da nam je kišla došla iza le?a bubnjalo je po le?ima kao da nas netko ga?a kamenjem , koji sat kasnije na regati bilo je normalno lijepo ljetno vrijeme

jazavac

Uh, zbilja izgleda opako na slikama. A kad tako izgleda na slici, u stvarnosti je još gore.
Imaš neko kužište ili navlaku za slikanje u mokrim uvijetima ili si išao na rizik da ti kiša  jilp8 foti?
Za dvadeset godina, biti ?eš više razo?aran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.â€" MARK TWAIN

Mala od portala

Slažem se s Jazom, more stvarno izgleda prijete?e. Super slike, Leo   anim19
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

estan

Stvarno, kako si postigao da ni jedne kapi nema na objektivu?

Leo

Ma nikakvo ku?ište ovo je (bio..) suri mali kompakti?, nego sam sikao NIZ vjetar jer nam je bilo u po desnog boka prema krmi,
Najbolji dokaz vam je Draganovo lice kad se pokušao samo okrenut prema meni i dobio hrpu vodenih iglica u lice ch55

A glede foti?a, a oni jadni?ci pate,  :angel02 najgore mi je bilo po onoj buri na Pagu - mogao sam zaradit na soli koju sam mu skinuo, zato i nemam neki hajte?, bilo bi mi ga žao, što jadni?ak preživi pogotovo na regatama  hilhz47

vragec32

Na zadnjoj fotografiji se u lijevoj ruci vidi spravica (GPS) koja je u takvim trenucima od neprocijenjive vrijednosti.
Dobro, možda ne u ovom konkretnom slu?aju jer se radi o dosta poznatom i "prostranom" akvatoriju,
ali to se može dogoditi i negdje gdje su gusto na?i?kani otoci i hridi, kada ti karta nije baš prakti?na,
jer u nekim trenucima ne vidiš dalje od 50-100m od broda.
Naježim se kad mi netko spomene da mu to isto radi telefon s navigacijom ili sli?ne igra?ke.
Sje?am se jednog dlanovnika s Jabuke 2005.
Trajao je i radio do Jabuka solidno, a za nazad je izdržao doslovno do tre?eg ve?eg vala.
Naravno, nikako ne mislim da GPS zamjenjuje (male) karte no u nekim je situacijama nenadje....
No o tome, da ne spamam (dalje), u nekoj drugoj temi (ako mi ostane što pametno za re?i :) ).

Mala od portala

Citat: vragec32  u Prosinac 10, 2012, 04:18:01 POSLIJEPODNE
Naravno, nikako ne mislim da GPS zamjenjuje (male) karte no u nekim je situacijama nenadje....
No o tome, da ne spamam (dalje), u nekoj drugoj temi (ako mi ostane što pametno za re?i :) ).

Samo naprijed, Vragec, o takvim temama uvijek se ima nešto pametno za re?i. Možda u temi o brodskoj opremi, tamo bi dobro došla takva iskustva.