uvoz barke iz UK

Autor matoi, Prosinac 03, 2008, 12:34:45 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

matoi

Evo nekih sje?anja:

- Pretpostavljao sam da su svi na zapadu izuzetno civilizirani, profesionalni i odgovorni. To nije tako. Isti su kao i mi - ima sjajnih ljudi al ima i groznog šlamperaja i neodgovornosti. Konkretna pouka: ne pla?aj do kraja dok nisi stvar provjerio svojim o?ima i rukama, svaki detalj. (btw. problem nije bila kvaliteta izrade ve? nepoštivanje dogovorenih rokova, i postavljanje nekih dodatnih elemenata)

- Ako je stvar proizvedena u EU (a to se dokazuje EUR1 certifikatom koji izdaje proizvo?a? i mora sti?i zajedno uz barku i ra?un), oslobo?eni smo carine. To je lijepo, ali s druge strane kad ja budem kralj ove države gotovo je s tim piz...arijama. Kao da nemamo dovoljno nezaposlenih i škverova u raspadu. OK, izuzet ?u Seascape  ;)

- Na ra?unu mora prikolica biti izdvojena od barke, najbolje bi bilo da su dva odvojena ra?una. To je zato jer cestovna vozila imaju druga?iju proceduru carinjenja. Ja sam tu imao problem jer sam kupio barku i prikolicu kao paket s popustom izložbenog primjerka i to me koštalo dva dana kampiranja na carinarnici. Carinici nažalost nisu u stanju razgovarati duže od 40 sekundi a da im ne zvoni neki telefon i neko ih ne hebe s nekakvim carinjenjem vazelina, cjepiva za pili?e, isporukom šlepera kozmetike... ali ina?e gospoda i gospo?e su bili skroz susretljivi. Zezali su se "gospodine vaša prekooceanska jahta vas ?eka"...

- Prikolicu treba odvesti na homologaciju (u Zagrebu je to u Dubravi na stanici tehni?kog pregleda Baoti?), pa tek kad oni naprave izvještaj (traje cca tjedan dva) onda se ide na tehni?ki. Opet, gospon koji je radio homologaciju je bio skroz ljubazan. Prikolica mora imati tzv. Certificate of Conformity od proizvo?a?a uz papirologiju s Carine. Moj problem je bio u tome što Englezi mogu sklepat prikolicu kako god ho?e i šlepat ju po cesti bez ikakvih tehni?kih provjera. Tako da sam nakon inicijalnog pregleda prije službene homologacije dobio upute da moram instalirati bijela svjetla na prednju stranu blatobrana, pri?vrstiti plo?icu sa serijskim brojem s pop nitnima (bila je samo zaljepljena) i ne znam više dal je bilo još štogod. Dobra stvar je da za ovakve prikolice registracija traje tri godine.

- Prije registracije barke kontaktirao sam osiguravaju?u ku?u, i oni su poslali ?ovjeka da fotografira i zabilježi što treba, to je išlo sve manje više normalno kao i kod auta ili sl.

- Registracija barke se obavlja u lu?koj kapetaniji. Ne znam detalje jer sam inzistirao na registraciji, ali mislim da kod barki do 5m dužine to nije obavezno ako ne namjeravate ploviti no?u i prijavljujete se u neki klub (ovo provjerite detaljnije koga zanima). Lu?ki kapetan mi je bio lijepo unaprijed javio popis papirologije koja je potrebna (ovjerene fotokopije), sve normalne stvari: ra?un, carinska deklaracija, potrvrda o pla?anju carinskih pristojbi i PDVa, EUR1, polica osiguranja... ali i dokument "Certificate of Conformity EU94/EC25". To sve mora biti ovjereno kod javnog bilježnika i prevedeno na hrvatski. Prijevod radi službeni prevoditelj / javni bilježnik, to se raspitajte ima toga naokolo i nije problem. Osim toga kapetan me tražio fotokopiju sve mogu?e prate?e dokumentacije, npr. prospekata. Kad on izda registarsku oznaku, onda morate oti?i na izradu onih ljepljivih brojki i slova i to zakeljiti. Postoje neka pravila oko toga, ali ima tih radnji koje to rade rutinski i znaju sve, malo birate font ali oni predlože veli?inu itd.
Ja sam imao mali problem s time da EU94/EC25 nisam dobio na vrijeme nego u zadnji ?as, emailom. E tu je opet sukob civilizacija jer Englezima je normalno baratati s elektronskim dokumentima koji nemaju ni pe?at ni potpis, a kad to vide naši javni bilježnici odmah to otkantaju. Tako da je pouka: interesirajte se prvo kod lu?kog kapetana što sve treba, i onda se pobrinite da sva ta dokumentacija do?e zajedno s barkom. Opet ima jedna dobra stvar, a to je da je za barke ispod 5m registracija trajna, zauvijek.

Sve u svemu, stvari traju, koštaju novaca, strpljenja, i energije, ali sve se to zaboravi jer užitak kasnije na moru je daleko ja?i. Od doma?ih službenih osoba svi su bili skroz pristojni i susretljivi.

Pozdrav

Mato

P.S. Ina?e, ako bi netko bio zainteresiran baš za Wayfarera, mogu ga spojiti s Ralphom koji je ve? u niz navrata pomagao ljudima s kontinenta (Francuzi uglavnom) da im se prona?e rabljena barka u dobrom stanju i za dobru cijenu. On je tako?er ?esto voljan sugerirati neke prilagodbe za krstarenje i pomo?i da ih se napravi.

stibra

Evo još par savjeta kako izbje?i maltretiranja na granici i poslije kod carinjena malih barki i jedrilica:

- uvoz broda na neocarinjenoj prikolici je carinski prekršaj, tako da teoretski ne možete dovesti brod na granicu i odjednom prijaviti i prikolicu i brod za uvoz, ?ak vas mogu kazniti. Ako naletite na normalne carinike, onda ?e vam progledati kroz prste i pustiti da to obavite zajedno. Totalno kretenski pravilnik, pa zar bi uvijek morali i?i sa prikolicom iz Hrvatske po brodove?

- Npr. u 2 slu?aja uvoza broda s prikolicom, prvi put smo bili na granici 6 sati dok nismo uz pomo? veze dobili zeleno svjetlo za obavljanje špeditorske procedure, iz razloga što nismo najavili kod špeditera dan prije uvoz svega (nisu uop?e spomenuli da se ne može obaviti prikolica i brod zajedno), a drugi put sam jedva izbjegao kaznu za ideju da sam uop?e to pokušao i nakon par sati natezanja brod ostavio na kolicima u Sloveniji kod prijatelja i prvo obavio uvoz prikolice. Sve je trajalo 2-3 tjedna. Najzanimljivije je bilo pro?i s brodom i prikolicom nazad u Sloveniji kako bih ostavio brod ... pregovaranja sa Slovencima da te puste nazad ... za ubit se.

- na?ite normalnog špeditera prije odlaska po brod i dobro mu objasnite što želite uvesti i da vam da papir sa potvrdom za špeditera na granici, da ovaj zna da ste najavljeni i da ne traži nebulozne pologe (5000 i više tisu?a kuna).

- prije kupnje prikolice provjerite u centru za vozila da li oni imaju to?no taj model prikolice u svojoj bazi, ina?e vas ?eka trošak atesta (oko 1000 kn dodatno, maltretiranje oko vaganja prikolice, vjerojatno dodatna bijela svjetla s reflektorom i još ponešto). Obavezno provjerite da li u papirima od prikolice stoji to?na informacija o težini i mjerama prikolice (npr. meni je pisala težina od 80-90 kg za taj model i iako sam imao svježi njema?ki TUF, morao sam raditi atest). Prikolice iz UK-a su poseban problem, imat ?ete vjerojatno potrebu za atestom i preradama svjetala.

- Obavezno svaki put napomenite u svakoj komunikaciji da uvozite sportsku (možete re?i i olimpijsku jedrilicu) jedrilicu za natjecanja, klubove, itd. ina?e ?e svi smatrati da uvozite ogromnu jahtu.

- Cijeli postupak carinjenja ne obavljate na granici, tamo je bitno da samo dobijete potvrdu od špeditera, sve obavljate u svom gradu kasnije sa špediterom i carinom. Kod carinjenja ne?e vam sigurno priznati cijenu prikolice koju ste platili makar imate bilo kakav ra?un (osim ako niste u prijateljskim odnosima sa špediterom), nego ?e izmisliti svoju cijenu i na to dodati oko 100 EUR troškova za dovoženje prikolice u Hrvatsku ovisno od kud ste je dovezli, pa na to carina i onda PDV na sve.

- budite strpljivi (bar u Zagrebu) oko špedicije i ?ekanja carinika na parkiralištu za carinjenje, nekad carinici se uop?e ne udostoje do?i isti dan obaviti carinjenje (tako da si rezervirajte 2 radna dana za postupak). Npr. jedan dan meni nije uop?e došao, a drugi dan sam ?ekao od jutra do 15 sati, iako taj dan nije bilo kamiona za carinjenje, pa se nije mogao opravdavati sa gužvom.

- NAPOMENA: sportske jedrilice koje se upotrebljavaju isklju?ivo za sportske namjene i nemaju mogu?nosti ugradnje motora (dakle ne plovi no?u i dalje od obale), NE MORAJU se registrirati, makar imale i VIŠE OD 5 METARA. Bitno je da ste prijavljeni u nekom klubu ako bi vas slu?ajno policija na moru zaustavila (ali to se sigurno ne?e dogoditi). Tako da za svaki pokušaj spominjanja registracije broda od strane carinika jednostavno ga sasjecite u korijenu. Npr. najlu?a pri?a je da su lokalne vlasti u Kor?uli natjerale Nielsen školu da registrira Lasere (dok nije pobjegla glavom bez obzira iz Hrvatske i više se nikad niti jedna strana škola ne?e pojaviti).

- Kad vani kupujete bilo što (pogotov polovno), inzistirajte na ugovoru potvr?enom od strane javnog bilježnika, što može biti problem ako ste za vikend otišli nešto kupit, tako da prije svega pripremite kupoprodajni ugovor i dogovorite termin s javnim bilježnikom. Bez ovjere ne?e vam uop?e prihvatiti ni prikolicu ni brod na granici za špediciju. Nemojte ni pokušavati bez toga!

Tako da je na kraju najlakše rješenje kupiti prikolicu kod nas (oko 7000 kn za laku prikolicu), registrirat je i s njom oti?i po manju jedrilicu izvan Hrvatske.