Slučajno sam došao na ideju da otvorim ovaj naslov, i započnem s " KORVEN -nom".
Spominjao sam KORVEN tamo u susretima na moru, ili je to ponašanje na moru?, svejedno, ali se radilo o nedavanju prednosti jedrilicama. Ovdje pak bi htio napomenuti da taj isti brod, tamo nazvan od mene trabakulom, prvo da je to bracera, a drugo da je to divno uređen brod, za turističke svrhe, što me ustvari ostavlja ravnodušnim , ali je važno sa se je neko našao s dovoljno špulijusa (to ono finog osjećaja , kaže se i osjećaja u vrhovima prstiju?), da osjeti što je pravi i dobar brod.
Napisao sam da sam ga u pedesetak godina počešće sretao na moru, i kao relativno zapušteno, donekle uređenoj pjeskarici i teretnjaku, da sam se formi uvijek divio.
Ne i "spadalima" (a možda su mi neki bili i prijatelji) koji su je navigavali, a jer nisu nikoga na moru obadavali, mislim od siće koje su na moru susretali.
I vidjevši videofilm koji je Pagus stavio, poznavajući kanal kroz koji je KORVEN prošao, doznavši širinu i gaz, oduševio sam se brodom zapovjednikom i onima koji su uložili šolde taj brod očuvati.
To da sam ravnodušan što je turistički preuređen je samo onako, ofrlje, znam da se danas takvim brodom ne može drukčije zaradit za kruh, pa neka bude turistićki

.