Author Topic: Tradicijski materijali  (Read 12443 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6751
 • Gender: Male
Re: Tradicijski materijali
« Reply #20 on: March 02, 2020, 03:46:23 PM »
Temu sam skrenuo s drvom od murve, dudovinom; pa eto nas diskusijom i kod nekadašnje Monarhije.  :icon_pirat:
Ipak je donekle i povezano, a teme se ne treba držati ko pijan plota, jer nikakvih diskusija ne bi ni bilo, mislim ako bi se samo teme držali, a društvo koliko je za diskusiju orno. :laughing7:
U svakom slučaju meni je draže da su  na Jadranu bili, ovi koji su i bili, neko neki „malo iz daljega“ koji su voljeli i volili bi još biti :angryfire:.
Da su ti bili, ko zna što bi nam od Jadrana ostalo? Mislim u kakvom stanju. :icon_scratch:
Sveisto ne da sam se toliko informirao o „gazdama“ koji su „palili i žarili“, ipak Pelige, samo da te pitam; a tko je stvarno izgradio one lijepe lučice i mola po Jadranu, slika koja i danas dominira?
Ne vjerujem da je to izgradilo tadašnje stanovništvo?
Sudjelovalo manovalski u gradnji svakako, ali direktno platilo i odlučilo sigurno nije. :icon_scratch:
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2651
Re: Tradicijski materijali
« Reply #21 on: March 02, 2020, 04:17:12 PM »
Strici oprosti ali malo sam intervenirao u zadnju rečenicu :icon_biggrin:

Tadašnje stanovništvo je sudjelovalo manovalski u gradnji svakako  (gradili ih sigurno nisu Ludwig van Mozart ili Wolfgang Strauss mladji), indirektno debelo preplatilo , ali  odlučivalo sigurno nije. :icon_smile:

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6751
 • Gender: Male
Re: Tradicijski materijali
« Reply #22 on: March 02, 2020, 05:08:28 PM »
Sveisto, ali: "a tko je stvarno izgradio one lijepe lučice i mola po Jadranu, slika koja i danas dominira?"
I to bez da ja hoču ili bih volio čuti da je to bila Monarhija. Ja sam samo igrom sudbine ovdje završio, a to ne znači da "navijam" za KuK, iako su mi oda djeda bili mornar i vojnik KuK. Ali mi je mnogo draže da to nisu gradili oni istočnii, nego da je ipak ovako kako je bilo, jer da bilo po našima ko zna dal i kada bi bilo ovako "pitoresno" kako je danas. :icon_scratch:
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline Maestral

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 334
Re: Tradicijski materijali
« Reply #23 on: March 02, 2020, 09:17:13 PM »
Je li Marija Terezija forsirala sadnju murve, ne znam. Znam da je Austrougarska forsirala sadnju bora. Štetna odluka, iako vjerujem da je napravljena u najboljoj namjeri. Što se tiče pitoresknih lučica, ta ima ih po cijelom mediteranu. Kolika je tu zasluga Austrougarske, dalo bi se raspravljati. Ono što je činjenica, da su Dalmacija i Istra bile pokrajine koje su bile najzapuštenije i najviše nazadovale u čitavoj monarhiji. Gomilama nelogičnih propisa gušen je gospodarski rast. Karte jesu napravljene, kao priprema za rat, a ne kao poticaj pomorstvu. I pruge su građene nelogičnim trasama jer se mislilo samo na rat, a ne gospodarstvo.
Sve skupa, kod mene dobivaju ocjenu -2!

Austrougarska bila je daleko od idealne države za Istru i Dalmaciju. Ali treba stvari gledati u kontekstu povijesti. Na tim prostorima stolijećima vladala je Venecija. Osim nemilosrdnog iskorištvanja prirodnog i drugog bogatstva ništa drugo ne pamtimo po njima. Zašto su otoci Kvarnera pa i neki drugi bili prije sto godina goli? Zato, što su mlečani sve hrastove šume posijekli za gradnju Venecije i svojih brodova. Ko je mogao ekonomski prosperirati ili preživijeti? Samo oni, koji su zatajili svoj rod i svoja imena i prezimena pretvorili u talijanska (dosta je navratiti na stara groblja i malo bolje pogledati kamene ploče na grobovima kako su se nekim čudom domaći ljudi preko noći pretvorili u talijane - danas su to ezuli). Jedino su malo veći gradovi živijeli ("talijansko" stanovništvo), sve drugo bila je teška sirotinja. I onda je došla Austrija, i da je htijela, čuda nije mogla uraditi za tih 100 godina, koliko su bili na našim uzmorskim prostorima. Napravili su temelje za infrastrukturu, koju mleci nisu stolijećima (nije im bio interes). Pa ni dan danas na otocima  nije idealno, ne ide to tako lako. Sve, pa i najmanja poboljšanja koštaju puno više nego na kopnu. Kad dodamo tome svemu još i naš mentalitet, onda ne treba da se čudimo gdje smo. Tamo, gdje nam je realno i mijesto - previše naših glava živi na Balkanu!

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2651
Re: Tradicijski materijali
« Reply #24 on: March 02, 2020, 09:24:51 PM »
Ugodan vjetar, miran, povoljan i pouzdan :thumbsup:

Kantafig

 • Guest
Re: Tradicijski materijali
« Reply #25 on: March 02, 2020, 11:12:03 PM »
…..previše naših glava živi na Balkanu!


A dje ce zivjet, u Skandinaviji???,

ahahhaha, koji nakaradan narod, oni se prepucavaju o tome pod kojim im je gospodarima bilo bolje i pod kojim im je feudalcima bilo lakse biti sluga.
yebo te patak, to nema ni kod jednog naroda na svijetu.

Offline pelig

 • Barba
 • *****
 • Posts: 896
Re: Tradicijski materijali
« Reply #26 on: March 03, 2020, 07:37:27 AM »
ipak Pelige, samo da te pitam; a tko je stvarno izgradio one lijepe lučice i mola po Jadranu, slika koja i danas dominira?
Ne vjerujem da je to izgradilo tadašnje stanovništvo?
Sudjelovalo manovalski u gradnji svakako, ali direktno platilo i odlučilo sigurno nije. :icon_scratch:

Lučice su građene i nadograđivane postupno tijekom vremena. Da je puno toga napravljeno u vrijeme AU monarhije, to se slažem. Ali to treba gledati u kontekstu vremena. U to doba su svugdje u svijetu intenzivno građene luke i lučice. E, sad tko je to platio? Možda Franjo Josip iz svojeg džepa? Nisam siguran. Rekao bih da je plaćeno iz poreza. Npr. iz poreza na vino koje se u obilnim količinama uvozilo iz Italije jer se nije htijelo kupovati u Dalmaciji i Istri. Mene to podsjeća na današnju situaciju sa EU. Prvo zatraže da im uplatimo kotizaciju npr. 100 milijuna. Onda nam "poklone" 125 milijuna, ali za projekt koji oni odobre, pod uvjetom da ga gradi Strabag, a sva oprema mora biti od Siemensa. I sad bi im trebali biti zahvalni ....

Offline pelig

 • Barba
 • *****
 • Posts: 896
Re: Tradicijski materijali
« Reply #27 on: March 03, 2020, 08:18:37 AM »
Ali treba stvari gledati u kontekstu povijesti. Na tim prostorima stolijećima vladala je Venecija. Osim nemilosrdnog iskorištvanja prirodnog i drugog bogatstva ništa drugo ne pamtimo po njima. Zašto su otoci Kvarnera pa i neki drugi bili prije sto godina goli? Zato, što su mlečani sve hrastove šume posijekli za gradnju Venecije i svojih brodova.  ...

Istine radi; Pod Venecijom se u početku nije loše živjelo. Poslije kad je počela zaostajati živjelo se sve lošije. Ono što je činjenica, da je pored naše obale u tom zadnjem razdoblju propadala i sama Venecija. Prosperirao je samo njen kopneni dio takozvana terraferma. Ali, za siječu hrastovog drva na otocima krivi su sami vlasnici i stanovnici, koji su morali od nečega živjeti i zaraditi. Venecija je uvijek to pokušavala regulirati i inzistirati na "održivom gospodarenju". Naravno ne zbog neke ekološke osviještenosti, već zbog racionalnog promišljanja i čuvanja resursa.
Sasvim drga situacija je bila na austrijskom dijelu obale. Tu nije bilo nikakovog sistema, ali nitko nije ni trebao drvo jer ga je bilo u unutrašnjosti na bacanje. Međutim, tu su naseljavani stočarski Vlasi koji su trebali pašnjaka za svoju stoku. A do njih su najlakše dolazili paleći šumu u čemu ih nitko nije priječio. Rezultat je Velebit kako izgleda danas. Dakle ne Venecija, već Vlasi.

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2651
Re: Tradicijski materijali
« Reply #28 on: March 03, 2020, 11:12:43 PM »
Pelig, lijepo si to napisao. Ja bi samo rekao da je po nekoj logici današnja situacija kopija povjesti tako da ne moramo previše dunstati kako je prije bilo. Skoro kao i sad :icon_biggrin:. Stvari u prirodi mijenjaju se sporo. Dogodi se revolucija, padne meteor, izumru dinosauri ali gro se mijenja evolucijom, genetskim spontanim mutacijama koje se dogadjaju na skali sazdanoj od desetaka i stotina tisuća godina.
Kako objasniti ove dvije uzrečice, pas koji laje ne grize i šutnja je zlato? 

Offline Damir s

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3271
 • Gender: Male
Re: Tradicijski materijali
« Reply #29 on: March 04, 2020, 08:26:15 AM »
Ja pred par godina nasao u jednom vrtnom centru drvo crne murve, podsjetila me je na mladost provedenu kod bake u slavoniji i odmah sam je kupio a kada smo dosli u Hrvatsku je posadio. Za sada nije bas velika ali pomalo raste.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ćete dobro sjećanje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbjeći kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)