Kliper

Autor estan, Svibanj 14, 2013, 10:09:14 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

dmeter

Citat: jazavac  u Svibanj 14, 2013, 11:06:47 POSLIJEPODNE
Cutty Sark je svakako najpoznatiji kliper,  ponajviše zahvaljuju?i tome što Englezi drže do svoje pomorske baštine malo više nego neke druge nacije. Me?utim, ima jedan brod, koji je svojevremeno oborio rekord odre?ene dionice na oceanu, i bio brži od razvikanog  Cutty Sarka. Neznam sad detalje ali ako uhvatim vremena malo ?u to dokumentirati.Radi se o brodu Contessa Hilda po kojem sam nazvao svoju barku. To je jedan od posljednjih Lošinjskih jedrenjaka duge plovidbe, a sagra?en je u drugoj polovici 19. stolje?a u škotskoj, da bi ga kao rabljenog kupili Lošinjani. Rashodovan je negdje u prvom desetlje?u 20. stolje?a, a za svog vijeka je oborio nekoliko rekorda, no nažalost nije toliko poznat kao gore re?eni jedrenjak, ?emu smo si ponajviše sami krivi.

“Esempio”, built in 1877 in Veli Lošinj shipyard in Rovenska bay was heavily damaged during the cyclone in Pensacola Harbour in the Gulf of Mexico. The master of  “Esempio” was Aldebrando Petrina (1842 â€" 1906), a legendary captain from Veli Lošinj. In 1906 he sailed on “Contessa Hilda”, a steel clipper which was the last sailing ship in the property of Veli Lošinj, covering a distance from Trieste to the Cape of Good Hope in 94 days and so beat the record of a famous clipper “Cutty Sark”, at that time the fastest sailing ship in the world. In Chile he was celebrated as a great hero, but he died soon. After 40 years in command of sailing ships and 55 Equator crossings he was buried abroad as were many captains from Veli Lošinj before him.

Strici

:icon_salut: Dmetre, aj ti to nama prevedi. Nemoj da sami krivo prevodimo, pa tako i shvatimo. Ali i ne tjeraj vodu nekima na mlin. Ipak je to Hrvatski forum :icon_scratch:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

jigaboo

Citat: Strici  u Kolovoz 29, 2015, 12:50:42 POSLIJEPODNE
:icon_salut: Dmetre, aj ti to nama prevedi. Nemoj da sami krivo prevodimo, pa tako i shvatimo. Ali i ne tjeraj vodu nekima na mlin. Ipak je to Hrvatski forum :icon_scratch:

"Esempio", izgra?en 1877. godine u brodogradilistu Veli Lošinj u uvali Rovenska teško je ošte?en tijekom ciklone u Pensacoli u Meksi?kom zaljevu . Zapovjednik Esempia Aldebrando Petrina rodjen 1842 a umro 1906 je legendarni zapovjednik  iz Velog Lošinja. 1906-te je plovio na Contessi Hildi, (?eli?ni kliper koji je bio posljednji jedrenjak u vlasništvu Velog Lošinja), i sa kojim je presao udaljenost od Trsta do Rta dobre nade za 94 dana i tako prestigao rekord poznatog klipera Cutty Sark, u to vrijeme najbržeg jedrenjaka na svijetu. U ?ileu je bio slavljen kao veliki junak, ali je uskoro umro. Nakon 40 godina kao zapovjednik jedrenjaka i 55 prijelaza preko ekvatora, pokopan je u inozemstvu kao i mnogi drugi zapovjednici iz Velog Lošinja prije njega.

dmeter

Citat: Strici  u Kolovoz 29, 2015, 12:50:42 POSLIJEPODNE
preveja ti je kolega ali njegov praunuk živi u trstu i obe?ao je slike od havarije dati na uvid muzeju u lošinju.slike je radilo lloyd osiguranje a i oni imaju te slike u arhivu ali neko triba potegnuti put u london

jigaboo

ja sam ono preveo kako je pisalo pa nisam htio mijenjat, ali ako cemo biti picajzle ima jedna greska...."during the cyclone in Pensacola Harbour in the Gulf of Mexico".....Iako su I ciklona i hariken i tajfun isti fenomen i nastaju na isti nacin I prave istu stetu, nazivi im se razlikuju . tako da je ovaj brod u meksickom zaljevu mogao biti ostecen samo od harikena ili ti hurricane a ne od ciklona, jer je ciklon u juznom pacifiku i indijskom oceanu a tajfun (typhoon) je na sjeverozapadnom pacifiku.

nesto slicno ko bura u nas i kosava u srbiji ili vardarac u makedoniji, traju dva tri dana,nastaju na isti nacin, u istom godisnjem dobu, isti hladni i suhi vjetrovi, kosava isto "duva" preko 100km/h samo na razlicitim dijelovima zemlje pa ne mozes u nas reci puse kosava ili vardarac na jadranu a u biti nebi pogrijesio. tako I na karibima ne mozes reci da je tajfun (koji dere po kini, vijetnamu, filipinima itd)  iako nebi pogrijesio ali pravilno je hurricane.

dmeter

Citat: jigaboo  u Kolovoz 29, 2015, 03:55:52 POSLIJEPODNE
ja sam ono preveo kako je pisalo pa nisam htio mijenjat, ali ako cemo biti picajzle ima jedna greska...."during the cyclone in Pensacola Harbour in the Gulf of Mexico".....Iako su I ciklona I hariken I tajfun isti fenomen I nastaju na isti nacin imena im se razlikuju dje su zemljopisno neki od navedenih. tako da je ovaj brod u meksickom zaljevu mogao biti unisten samo od harikena ili ti hurricane a ne od ciklona jer se ciklon geografski dogadja u juznom pacifiku i indijskom oceanu a tajfun (typhoon) je na sjeverozapadnom pacifiku.
A  cyclone is a rapidly rotating storm. Depending on its location and strength, a  cyclone is referred to by names such as hurricane , typhoon, tropical storm, cyclonic storm, tropical depression, Genovska ciklona, topan,ลมวน,cicló,סיקלאָנע,龍捲風  and simply cyclone.

Strici

Eto sada sam pravilno razumio, i to ovdje na našem forumu :thumbsup:. Onako samoprevode?i bude svakako prevo?eno, ne samo s engleskog; i može se krivo razumjeti :icon_scratch:. Nije to i greda, bar meni, meni je zabava razbibriga, sveisto volim kad nešto ?ujem i to?no znati.
A prepucavati se, pogotovo kako je po?elo, ne vodi ni?emu osim frustracija i sva?i. Tako malo da, ali ipak s dozom. Ja kažem da kad je vuk u šumi, onda su jeleni agilniji :laughing7:.
A frustracije, kakve god da neko ima, ovdje stvarno tome nije mjesto, pogotovo omalovažavati svoje, pa kakvo god da je, stvarno nije lijepo.
A svima se svašta nelijepog može na?i. Možda nama više u nekim pravcima, drugim u drugom smjeru. Ali sveisto, mi ne možemo iz naše kože, mi smo ovog roda, kakav god da je i tu se ništa ne može promijeniti, osim da dobrim ponašanjem popravimo eventualno loš ne?iji dojam o nama. Možemo cijeniti tu?e, jer je ?esto ne?u namjerno re?i bolje, jer je druk?ije, a ako je i bolje, onda probati se po tome ravnati.
Tako ako je baš se posva?ati, onda treba organizirati susret pa licem u lice, pa ako treba i "muški" riješiti neke frustracije :laughing7:, a ne se kriti iza kompa, nepoznat. Iako i to nepoznat može biti i jako dobro poznato.
Dobro je ako nešto neko zna više od drugih, ili ho?e svoje znanje drugima prenijeti, neka prenosi, dalje ?e do?i nego se prepucavati, ali i pametnije djelovati :icon_scratch:. :wave:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

dmeter

Citat: Strici  u Kolovoz 29, 2015, 06:51:37 POSLIJEPODNE
osim da dobrim ponašanjem popravimo eventualno loš ne?iji dojam o nama.
e ja svoje ponašanje ne?u ni?im popravljati,šta neko misli o meni nije me apsolutno briga osim mojih prijatelja i uže rodbine.na planeti ima 7-8 miljardi ljudi lako je na?i druge prijatelje.moja filozofija
-ne radi nikada drugome ako ne želiš da to neko drugi tebi radi
-ne želi nikome zlo
-odmakni se od budala
-s kim si takav si

Strici

Citat: jazavac  u Svibanj 14, 2013, 11:06:47 POSLIJEPODNE
Cutty Sark je svakako najpoznatiji kliper,  ponajviše zahvaljuju?i tome što Englezi drže do svoje pomorske baštine malo više nego neke druge nacije. Me?utim, ima jedan brod, koji je svojevremeno oborio rekord odre?ene dionice na oceanu, i bio brži od razvikanog  Cutty Sarka. Neznam sad detalje ali ako uhvatim vremena malo ?u to dokumentirati.Radi se o brodu Contessa Hilda po kojem sam nazvao svoju barku. To je jedan od posljednjih Lošinjskih jedrenjaka duge plovidbe, a sagra?en je u drugoj polovici 19. stolje?a u škotskoj, da bi ga kao rabljenog kupili Lošinjani. Rashodovan je negdje u prvom desetlje?u 20. stolje?a, a za svog vijeka je oborio nekoliko rekorda, no nažalost nije toliko poznat kao gore re?eni jedrenjak, ?emu smo si ponajviše sami krivi.

Zahvaljuju?i što ?itaju naši "gosti", vidim i sam otvorim odavno zaboravljenu temu. Danas o "Kliperi"-ma.
I Jazo je napisao da je "Kontesa Nera" bila brža od "Kiti sarka".
Moja vje?ita filozofija je da jedrenjak jedri onako kako ga posada opslužuje, kapetan komandira, da ne duljim dalje. Jer svi su oni bili brzi i maritimni, iako mi je žao da Kontesa nije nigdje spominjana, mislim da je najbrže negdje doplovila, a to zna?i da je imala dobru i sposobnu posadu s dobrim kapetanom, a to bi zna?ilo odnosno se podrazumijevalo da je posada, ili bar ve?ina s Lošinja.
A Estan je skoro kao i uvijek jako lijepo objasnio to što ja sada probam, iako sam to isto ve? drugim rije?ima objašnjavao:

estan
Admiral
Re: Kliper
« Odgovori #7 : Svibanj 15, 2013, 09:12:05 »
Citat:
Na žalost taj rekord ne bilježi ni Pomorska enciklopedija HAZU-a, a trebala bi. Ipak, to što neki brod drži rekord ne mora zna?iti da je brži od nekog drugog, ve? da je iamao bolji vjetar i bolje odjedrio neku dionicu, što bi danas rekli bolje taktizirao. Ve? sam napisao da su najbrži bili Cutty Sark i Thermophyale, a najbrži su bili u me?usobnim regatavanjima klipera, zna?i u istim uvjetima plovidbe u odre?enom trenutku. Ipak, ova dva broda ne drže puno rekorda za odre?ene relacije. Ja bih dodao to, da su bili najbrži me?u engleskim kliperima jer James Baines ima zabilježenu brzinu od preko 21 ?v. tijekom dva sata, ali danas nitko ne prizna te rezultate jer da nisu tadašnji brzinomjeri bili pouzdani, a možda se baš i ne vjeruje mjeriteljima.

Tako, mada svi znamo klipere, i ima slika koliko hoöeü, ali kad veä o kliperima, nabacite i koju sliku :angel4:

Strici

Ali evo "Kontese" prije nego se je "preudala", da tako kažem pod djevoja?kim imenom.
Nije kliper, ali to da je vlasnik htio bi se dalo "preurediti" :icon_scratch: