Author Topic: Dubrovačka Pulaka  (Read 5197 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Dubrovačka Pulaka
« on: December 04, 2012, 10:16:26 AM »
Kako još nema poglavlja na forumu o povijesti pomorstva, ovaj post locirao sam ovdje, ali molim administratoricu da ga kasnije pomakne pod posebno poglavlje o povijesti pomorstva, koje će nadam se postaviti na forum.

Dubrovačka pulaka tipični je trgovački jedrenjak s područja Dubrovački republike. Iako se slični brodovi rade i u drugim krajevima mediterana (najčešće pod nizivom pinka, pinca, pinč i slično), ova iz Dubrovnika ime neke posebne karakteristike. Gradila se nakon razdoblja stagnacije dubrovačke trgovačke mornarice  ( krajem šesnaestog i početkom sedamnaestog stoljeća ) i gradi se do kraja osamnaestog stoljeća. To je doba, kad velike jedrenjake tipa karake i galijuna smjenjuju manji, ali brži brodovi s manjim posadama. Pulake iz sedamnaestog stoljeća imaju tri jarbola s latinskim jedrima, duge su uglavnom od 18 do 25 m i imaju male posade do najviše desetak ljudi. Naoružanje je obično dva mala topa, a obrana joj se sastoji više u brzini, sposobnosti jedrenja oštro uz vjetar i manevarskim sposobnostima. Kasnije u osamnaestom stoljeću, Pulake postaju veći trojarbolni jedrenjaci s križnim jedrima na svim jarbolima, tri floka na baštunu te jednim dodatnim latinskim, a kasnije sošnim jedrom na krmenom jarbolu koje služi da omogući bolje manevriranje brodu sa snasti punokrižnjaka. Zaprave se pulake tog razdoblja jako malo razlikuju od njihovih suvremenica nava. Takvim brodovima trguje se diljem Mediterana, ulključujući crnomorske obale, a s vremenom se izlazi i izvan gibraltarskih vrata. Ipak, u atlantskoj trgovini i trgovini s baltičkim morem uglavnom se pojavljuju nešto veće i zdepastije nave, samim time i s većom nosivošću. Male pulake, za razliku od onih najčešćih (srednje nosivosti) koriste se uglavnom za duž-obalnu plovidbu Jadranom i eventualno trgovinu s Levantom.

Ovo sam sve napisao iz glave. Ako ima koja greška molim forumaše da me isprave. Literatura mi je u Splitu i nije mi trenutno dostupna, a informacije na Internetu su krajnje oskudne. Kad malo obnovim znanje i sam ću unijeti eventualne ispravke i dodatne informacije. Ovo sam napisao uglavnom kao uvod u novo poglavlje foruma koje bi se bavilo poviješću pomorstva, kao jednu štih probu. Zato, također molim sugestije za teme i način pisanja o njima.

Offline pelig

 • Barba
 • *****
 • Posts: 898
Re: Dubrovačka Pulaka
« Reply #1 on: August 07, 2013, 10:56:35 AM »
Kasnije u osamnaestom stoljeću, Pulake postaju veći trojarbolni jedrenjaci s križnim jedrima na svim jarbolima, tri floka na baštunu te jednim dodatnim latinskim, a kasnije sošnim jedrom na krmenom jarbolu koje služi da omogući bolje manevriranje brodu sa snasti punokrižnjaka. Zaprave se pulake tog razdoblja jako malo razlikuju od njihovih suvremenica nava.

Te brodove iz XVIII stoljeća je zaista teško razlikovati. Kao što si rekao kasna dubrovačka pulaka je sasvim slična navi, a nema baš sličnosti sa ranom. Jako se razlikuje i od francuske a opet je slična kekiji, pa i marsiljani... Cijela zbrka.

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Re: Dubrovačka Pulaka
« Reply #2 on: August 19, 2013, 11:44:23 AM »
Zapravo sve se stapa u jedan tip broda, a nazivi ostaju više iz tradicionalnih razloga. Pravih razlika u tehničkom smislu gotovo da više nema. Tek u 19 stoljeću brodovi se ponovno razvijaju prema donekle različitim tipovima, ali prije svega u pogledu snasti, dok trupovi slijede trendove koje dati trenutak nameće i prilično su slični, osim po veličini i nosivosti.