Author Topic: Cape Henry 21  (Read 80555 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mala od portala

 • Administrator
 • Barba
 • *****
 • Posts: 852
 • Riječi lete, zapisano ostaje
Re: Cape Henry 21
« Reply #40 on: January 23, 2013, 04:21:24 PM »

.... ali ne stižem jer gubim dane čitajući ovaj forum, temu po temu...Hehe, a meni se baš ovo sviđa   znači da smo zanimljivi.
Čovjek mora napraviti ono što čovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4355
Re: Cape Henry 21
« Reply #41 on: January 23, 2013, 08:57:37 PM »
Hvala na podršci, Estan.
Vidim, ima još fanova Dudleya Dixa.
U stvari CH21 mi je tek drugi izbor. Nekoliko godina ranije sam već bio kupio izvedbene nacrte za Hout Bay 30, ali nije mi stao u radionu. Neko vrijeme sam premišljao između Henrija i Dix26. Pošto nisam neki ljubitelj regata, a volim klasiku, izbor je pao na CH21.
Objaviti ću ja još slika i tekstova, ali ne stižem jer gubim dane čitajući ovaj forum, temu po temu. Produktivnost na poslu trpi.
[/color][/size]

Plovljenje je način življenja, a barka u vezi s time ima više funkcija i šteta je ne ih iskoristiti. Nabrojiti ću one, po meni, najvažnije: krstarenje, ribolov, šetnja i regatiranje. Zašto isključuješ tu potonju funkciju? Lijepo je ono nadmetanje i druženje na regati. Druga je stvar što su naši organizatori regata zabrinjavajuće ograničeni. Favoriziraju jednu skupinu a druge koriste samo za dekoraciju. U civiliziranom svijetu postoji sustav koji vrednuje i ostale skupine, među kojima bi se itekako mogla naći i tvoja barka.

Offline patak

 • Timunjer
 • **
 • Posts: 161
Re: Cape Henry 21
« Reply #42 on: January 23, 2013, 09:51:26 PM »
Gdje sam ono stao...
Barka je okrenuta i radi se svuda pomalo. Unutrašnost kabine je definirana pregradama i potrebno je izrezati svega nekoliko velikih komada šperploče i uglaviti ih na mjesto: pramčani ležaj, bočne ležajeve/klupe...
Ali još prije toga trebalo je sa obiju strana uzdužnih letvica napraviti "filet" (fugu) od epoksija i punila (drvena prašina). To je dosadan i zamoran posao u kojem se troše velike količine smole.
U stvari, jedna strana je bila napravljena još dok je barka bila naopako (da nam gravitacija pomaže). Sada s okrenutom barkom treba odraditi preostalu stranu.Ta fuga služi da prenese sile naprezanja na širu površinu. Mene podsjećaju na var pri zavarivanju čelika.

U kokpitu se radi zdenac za pentu:Ojačanja od staklenog platna natopljenog epoksijem.
Ovaj brodić se gradi kombinacijom  tehnologija stich&glue i klasičnom metodom šperploča preko letvica.

Žurim se odraditi određene poslove u unutrašnjosti kabine (koje će biti teže napraviti kasnije kad krov bude na mjestu), kako bih što prije krenuo sa završavanjem vanjštine. Kabinu ću finiširati na kraju, neposredno prije porinuća, možda i kasnije.
Sada slijedi jedina preinaka originalnih nacrta. Odlučio sam barku učiniti nepotopivom na način da sve veće volumene ispunim poliuretanskom pjenom ( u dogovoru s autorom, naravno): prostor ispod velikog pramčanog ležaja (osim jednog spremišta) prostor ispod bočnih ležajeva, ispod poda kokpita, ispod dna spremišta u kokpitu... ukupno oko 700 dm3. To daje dodatnih cca 700 daN uzgona u slučaju potapljanja, taman dovoljno da nosi sav balast, motor i ostale teže dijelove. Ostatak broda je ionako lakši od vode i ukupno bi se trebala održati na površini i u slučaju težeg oštećenja.
Dosta mi je stresno raditi s PU pjenom. Koristio sam dvokomponentnu: kanistar A i kanistar B. Imaš 15 sekundi vremena za temeljito promiješati dvije komponente i onda kreće bubrenje. Ako miješaš prekratko riskiraš izostanak reakcije, a ako miješaš predugo počne se pjeniti i više je ne možeš lijevati. Užas. Na kraju sam potrpao i nekoliko ploča stiropora i dovršio ispunjavanje običnom PU pjenom iz spreja(zakon).


« Last Edit: March 08, 2013, 09:55:18 AM by patak »

Offline patak

 • Timunjer
 • **
 • Posts: 161
Re: Cape Henry 21
« Reply #43 on: January 23, 2013, 10:03:13 PM »
"U civiliziranom svijetu postoji sustav koji vrednuje i ostale skupine, među kojima bi se itekako mogla naći i tvoja barka."

Nemam ja kompleksa, odlazit ću ja i na regate s ovom.
Čak mi je cilj završiti je prije ovogodišnje porečke regate krstaša i nastupiti na njoj. No dobro, možda ne stignem. Ali sljedeća sigurno.
Ustvari je barka prilično brza. Dugačka vodena linija i prilična kvadratura jedara: SA/D = 23,3.
 Ali nije regatijer.

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Re: Cape Henry 21
« Reply #44 on: January 28, 2013, 03:05:06 PM »
Slične ispune s pjenom ima moja mnogo teža jedrilica. Pa, ako su konstruktori predvidjeli da će ona plivati u slučaju nalijevanja morem, tvoja bi svakako morala.

Seriola Dumerili

 • Guest
Re: Cape Henry 21
« Reply #45 on: January 28, 2013, 03:45:23 PM »
Cestitke na gradnji, ne vidim da bi vlasnik bilo kakve a pogotovo ove barke morao imati kompleksa na regatama  :notworthy:
A sto se tice, pjene se razlikuju i to closed cell foam i obicna open cell foam. Ona prva ne pije vodu - ova druga pije i mislim da ce biti smrada ustajale vode i nikakvog uzgona.

Offline jazavac

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2838
 • Gender: Male
  • servis Frigomehaničar
Re: Cape Henry 21
« Reply #46 on: January 28, 2013, 03:56:28 PM »
...pjene se razlikuju i to closed cell foam i obicna open cell foam. Ona prva ne pije vodu - ova druga pije i mislim da ce biti smrada ustajale vode i nikakvog uzgona.

Misliš na ovu 2k i onu tvornički smiješanu  iz sprej doze? Prema mojim iskustvima, kao izolacija na rashladnim uređajima i cijevima, obje su prije ili kasnije upile vodu. Koja pjena na tržištu ima ''closed cell foam''?

Inače, stiropor poprilično upija vlagu, dok je stirodur puno otporniji i ako bi radio neki uzgonski element to bi radio od stirodura ako ne postoji nešto bolje (a vjerujem da postoji).
« Last Edit: January 28, 2013, 03:59:49 PM by jazavac »
Za dvadeset godina, biti ćeš više razočaran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.– MARK TWAIN

Seriola Dumerili

 • Guest
Re: Cape Henry 21
« Reply #47 on: January 28, 2013, 04:54:19 PM »
osim sto znam razliku i znam prepoznati, neznam nista drugo :) closed cell foam imas u jeftinijim pojasevima za spasavanje. prepoznaje se po vecoj tezini u odnosu na open cell i vecinu materijala cine zatvoreni mjehurici - kuglice. ispravnije  bi bilo reci da closed cell foam pije puno manje tekucine a ne da ne pije.

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4355
Re: Cape Henry 21
« Reply #48 on: January 28, 2013, 07:04:04 PM »
Na Neptun 20 i 22 (D) jedrilici takve komore su prazne i  imaju inspekcijski otvor promjera 15 cm. Savjetujem da učiniš i ti tako.

Offline patak

 • Timunjer
 • **
 • Posts: 161
Re: Cape Henry 21
« Reply #49 on: January 28, 2013, 08:50:55 PM »
"Na Neptun 20 i 22 (D) jedrilici takve komore su prazne i  imaju inspekcijski otvor promjera 15 cm. Savjetujem da učiniš i ti tako."

Da, moguće je napraviti prazne uzgonske komore. Svakako je ekonomičnije, i to je motiv koji vodi tvorničare brodova. I sve je ok dok su komore nepropusne. Ja sam se vodio računicom da je moguće da sretnem neki trupac, recimo u Kvarneru, koji je pao s nekog broda ili doplutao tko zna odakle, i zveknem u njega (recimo noću) i napravi mi rupu od 20 cm u brodu. Nema te uzgonske komore punjene zrakom koja će me spasiti u tom slučaju. Uzgonske komore na mom brodiću su punjene materijalom koji istiskuje vodu, odnosno spriječava da voda prodre u komore. Manje je bitno da li  pjena upija manje ili više vode, jer u normalnim slučajevima ona neće doći u kontakt s vodom (osim u slučaju proboja trupa, a u tom slučaju okrećem pramac ravno u kraj). Komore su već same po sebi vodotijesne (zalijepljene su jednako dobro kao i ostatak trupa), a pjena u njima je samo za svaki slučaj.