Nautica Portal | Centralno mjesto nautičara

Slane tehnike => Ponašanje na moru => Topic started by: Mala od portala on August 11, 2017, 12:14:21 AM

Title: Drveni kolut pluta Hvarskim kanalom!!!
Post by: Mala od portala on August 11, 2017, 12:14:21 AM
Evo jedne zanimljivosti na koju svakako treba reagirati.

Drveni kolut  već danima pluta Hvarskim kanalom, i osim što predstavlja veliku opasnost po nautičare, još je jednom problematizirao pitanje nadležnosti za uklanjanje opasnih plutajućih predmeta na morskim putevima koji predstavljaju ugrozu posebno za manja plovila. Čini se da sve institucije nadležne za sigurnost plovidbe niječu odgovornost za skupljanje takvih plutajućih predmeta.  :BangHead:

No ono što treba zabrinuti jest tvrdnja LU Split da „nitko nije zadužen za vađenje takvih predmeta iz mora pa tako ni oni“.   :BangHead:  No takva tvrdnja Lučke uprave Split ne stoji i ukazuje na opasno nepoznavanje propisa koji reguliraju sigurnost pomorskog prometa. Naime, prema Pravilniku o tehničkom održavanju vodnih putva iz 2009. godine,  za „uklanjanje iz plovnog puta plutajućih i potonulih predmeta koji ugrožavaju sigurnost plovidbe“ nadležna je Agencija za vodne puteve i ta obveza spada pod redovno tehničko održavanje vodnih puteva, a u slučaju interventnog  održavanja, odnosno reagiranja na prisustvo opasnog plutajućeg predmeta na plovnom putu nalog za njegovo uklanjanje daje inspekcija za sigurnost plovidbe na unutarnjim vodama! Dakle, nadležnost postoji i zna se tko je dužan reagirati!

Više možete pročitati na:

http://www.nautica-portal.com/index.php/nautica-portal-com/vijesti/2130-plutajuci-kolut-u-hvarskom-kanalu-nitko-ne-reagira-lu-split-tvrdi-da-nitko-nije-nadlezan (http://www.nautica-portal.com/index.php/nautica-portal-com/vijesti/2130-plutajuci-kolut-u-hvarskom-kanalu-nitko-ne-reagira-lu-split-tvrdi-da-nitko-nije-nadlezan)

Ima li tko slična iskustva sa plutajućim predmetima u moru?
Title: Re: Drveni kolut pluta Hvarskim kanalom!!!
Post by: Mala od portala on August 11, 2017, 09:42:12 AM

Evo i dodatka, zanimljivog linka koji ukazuje da je Plovput zadužen za fizičko uklanjanje prepreka na plovnom putu koje utječu na sigurnost plovidbe:

http://www.plovput.hr/sigurnos.../sigurnost-plovidbe-na-moru (http://www.plovput.hr/sigurnos.../sigurnost-plovidbe-na-moru)
Title: Re: Drveni kolut pluta Hvarskim kanalom!!!
Post by: daco on August 11, 2017, 02:08:03 PM
Plovput samo zna ubirat 'light dues' od velikih brodova i mudro egzistirat u opcem metezu kapitalizma moleci boga da ih se nitko ne sjeti i poremeti im udobne foteljice.