Slane tehnike > Ispod površine

Pirej i Srbija preuzimaju posao lukama Rijeci i Kopru

(1/2) > >>

hidrotherapy:
Pirej i Srbija uzimaju posao Rijeci i Kopru

Prvi kontejnerski vlak krenuo je početkom ovog tjedna iz grčke luke Pirej, gdje terminal vodi kineski Cosco, te prošao Grčku, Makedoniju, Srbiju i Mađarsku do krajnje destinacije u Češkoj.

Time je uspostavljena redovna željeznička linija i kontejnerski servis, koji postaje ozbiljan konkurent riječkom prometnom pravcu, jednako kao i svim lukama sjevernog Jadrana – piše Novi list.

Događa se ono što je još donedavno bilo nezamislivo. Iako je svojom geoprometnom pozicijom manje atraktivan od Kopra, Trsta i Rijeke, grčki Pirej postaje točka proboja roba prema srednjoj Europi. Riječ je o luci koja posljednjih godina bilježi najveći rast prometa na Mediteranu, što je posljedica dolaska moćnog kineskog brodara i lučkog operatera, koji upravlja s dva velika terminala u toj luci.

Prošle godine u Pireju je pretovareno rekordnih 3,16 milijuna TEU-a, što je oko tri puta veći promet od Kopra, Trsta i Rijeke zajedno. Uslijedit će još veći razvoj, jer Cosco planira investirati ukupno oko 750 milijuna dolara u modernizaciju i širenje kapaciteta. Tako bi sadašnjih 4,2 milijuna TEU-a koliko je maksimalan kapacitet u Pireju, uskoro trebao biti povećan do brojke od 6,2 milijuna TEU-a.

Svaki dan – vlak

Iako Kopar, Rijeka i Trst imaju planove povećanja kontejnerskog kapaciteta te su brojke relativno skromne u usporedbi s lukom Pirej. Kad je riječ o najvećoj hrvatskoj luci njezin bi kapacitet mogao biti povećan do maksimalno 1,2 milijuna TEU-a ukoliko se do kraja 2017. realizira izgradnja terminala na Zagrebačkoj obali kao što je planirano.

– Cosco je od Pireja stvorio regionalnu hub-luku, koja pokriva veliki dio Mediterana, Crno more i Jadran. Imaju značajan udio prekrcajnog tereta, koji se u Pireju s brodova matica prekrcava na brodove u feeder servisu, koji između ostalog dolaze i u riječku luku, Kopar i Trst. Očito je da oni rade na širenju svog gravitacijskog područja i imaju izuzetno ambiciozne planove. Nitko ranije nije mogao pretpostavljati da bi Pirej mogao biti ozbiljna konkurencija za tržište srednje Europe. No, pokazalo se da je pozicioniranje jednog jakog operatera i brodara kao što je Cosco, dovelo do takve mogućnosti o kojoj i mi moramo voditi računa. Dakle, moramo ubrzati planove razvoja i realizirati ih čim prije i kvalitetnije. Na Brajdici nemamo više limita kad je u pitanju luka. Isto se ne može reći za željeznicu, ali je isto tako činjenica da i ove kapacitete koje imamo ne koristimo dovoljno. Mi smo od ulaska u EU u srpnju prošle godine ušli u pravu tržišnu utakmicu pod istim uvjetima kao i konkurentske luke, ali je pitanje jesmo li u tom razdoblju povećali promet. Očito još uvijek nismo ponudili dovoljno atraktivne cijene, koje su mogle privući više tranzitnog prometa preko Rijeke, ističe Karmelić.

Pregrupiranje brodara

Terminalom na Brajdici upravlja tvrtka ICTSI, a direktor prodaje u tvrtki Adriatic gate Žarko Acinger naglašava kako je upravo u tijeku svojevrsno pregrupiranje velikih svjetskih brodara, koji će na svojim linijama između Azije i Evrope, te na transatlantskim i transpacifičkim linijama udružiti brodove i zajedno održavati linije.

– Ta zbivanja imaju utjecaja i na luke, kao i na ekspanziju luke Pirej. U P3 alijansi brodara nalaze se Maersk, CMA CGM i MSSC i njihove prve brodove očekujemo u srpnju na linijama prema Rijeci i drugim lukama sjevernog Jadrana. Istovremeno je osnovana i druga alijansa velikih brodara u kojoj su upravo Cosco, te Hanjin i Yang Ming. Tu imamo jednu novu situaciju na tržištu. Poslovno je logično da Cosco, koji ima veliki kontejnerski terminal u Pireju, radi na tome da veliki dio roba usmjeri prema tom pravcu, gdje pokušavaju pronaći najbolju opciju transporta između Dalekog istoka i Europe. Naravno da svatko od nas u logističkom lancu na riječkom prometnom pravcu mora učiniti sve da Rijeka bude prepoznata, kao i da što više robe stigne u tri najvažnije luke sjevernog Jadrana. Mi jesmo i međusobno konkurencija, ali smo također svi zajedno konkurenti Pireju i prometnom pravcu, koji ide od Grčke i dalje preko Makedonije, Srbije i Mađarske do Češke. Intenzivno radimo na formiranju novih kontejnerskih vlakova i imamo interes operatera za pravac od Rijeke do Mađarske i Češke, te se nadamo i novim poslovima u skoroj budućnosti, zaključuje Acinger.

Kako iz svega navedenog proizlazi luke sjevernog Jadrana dobivaju još jedan konkurentan pravac na kojeg donedavno nitko nije ozbiljno računao. Zasad je riječ o prvom kontejnerskom vlaku, ali su planovi daleko ambiciozniji. Što nosi budućnost teško je predvidjeti. Osim povećanja prometa na Brajdici za razvoj kontejnerskog prometa u riječkoj luci svakako će biti izuzetno važan odgovor na pitanje tko će postati koncesionar na Zagrebačkoj obali, terminalu čija bi gradnja ovog ljeta trebala započeti. Valja se nadati da i Rijeka može privući uglednog i utjecajnog partnera, brodara i(li) lučkog operatera kakvog je Pirej već pronašao.

Izvor: POMORAC.net

daco:
He he, spomenuti strucnjaci iznad su jako dobro potkozeni u pomorstvu,losi u poduzetnistvu. Rijeka je prije 5 godina trebala ici dolje sa cijenama. Sad je kasno i za pricat. Mogu se jedino nadat sa se grcima nece dat delat.
Usporedba Rijeke sa Koprom moze proci samo laiku koji nije u toj bransi. Samo u kontejnerskom prometu kopar ima 6X vise.
Drzava isto tako nije zainteresirana za Ri. Iz prve ruke...carina pregledava robu u izvozu,naravno na teret robe. Na prigovor dobijete odgovor da oni mogu radit sta hoce.
2x tako pogledaju robu i ode komitent u Kopar. To govorim iz prve ruke. Sa uniformiranima nema dogovora. Oni ce svoju placu dobit. Dao bog da svi oni zavrse u realan sektor  gdje moras prvo stvorit pa podijelit placu svojim radnicima i sebi.
Milion je problema o kojima bi mogao pisati iz prve ruke ali nije ovo mjesto za to.
Rijeka je odavno izgubila ovu igru. Tko hoce opipati pravo stanje treba pitati privatni sektor ako hoce pravu istinu. Ovo sto novinari pisu je uglavnom usmjereno od neke interesne skupine.

Strici:
Možemo mi pričati koliko hočemo, kukati, žaliti, plakati, zapomagati, ili se jednostavno pomiriti da smo takvi kakvi jesmo, da nismo sposobni, da su drugi bolji nego mi, priznati sami sebi i onda bar psihički biti mirniji. Mi nismo nažalost u stanju priznati sebi, a kamoli nekom drugom da smo u mnogome slabi. Mi nikako da prestanemo vjerovati da smo najbolji, da je naše najbolje, najljepše, mi nikako da se prestanemo sami ljubiti, mi nikako da proučimo i akceptiramo ono što su mnogi o nama rekli. Mi nikako... itd.
Jedino, možda kao slaba utjega, to da nam u okruženju ima možda i gorih. Alo koja vajda od toga. :icon_scratch:

pelig:
Ti si Strici odlično pojasnio naš mentalni sklop koji je pokupio ono najgore od balkanskog, mediteranskog i socijalističkog.

Evo još nešto iz tiska na tu temu:

"Nije na odmet spomenuti da se grčkim brodovima prevozi oko 50 posto kineske robe u Europu. Osim toga, jedna morska točka za primanje kineske robe nalazi se i na sjeveru Jadrana, a za poziciju "novog Pireja" bore se luke u Trstu, Kopru i Rijeci. Najveće šanse zasad ima slovenska luka jer je na nedavnom skupu kineskog političkog vrha s čelnim ljudima 16 zemalja istočne Europe u Beogradu kineski premijer Li Keqiang u svojem govoru izrijekom spomenuo koprasku luku kao jednu od luka koja za Kinu predstavlja strateški interes. Iako Rijeka Luka, da bi uopće mogla konkurirati, još ora izgraditi prometnu infrastrukturu, činjenica je i da je hrvatski vrh nezainteresiran za čvršće povezivanje s Kinom te je očito kako se odlučio za čvršće vezivanje sa SAD-om, koji u posljednje vrijeme kao strateški projekt gura terminal za ukapljeni plin na otoku Krku kao zalog vjernosti Zagreba. "

daco:
E, ni jedna od ovih navedenih alijansi nije uspjela. Sad su neke druge. Idu zajedno Maersk i MSC i odvojeno CMA, USAC, i neki kinezi ako se ne varam. Ono što je najgore da je posla sve manje i manje. Samo kontejnerski, Kopar ima u 2014 više nego 6x više kontejnera nego Rijeka i od toga je otprilike 50% na uvozu i 50% na izvozu. Što je super održivo...
Rijeka ima u planu na kontejnerski terminal prihvaćat kruzere.

Za 20 godina osim ako se ne dogode neke čudne promjene u svijetu iz kojih se srećom ispostavi da Rijeka profitira - Riječke luke neće više biti (u smislu teretne luke). Ovo što je par jahti i jedna stara VOR jedrilica nije vrijedno spomena .   

Zagrebačka obala, iako bi svi u ovoj branši volili da uspije, bojim se da će biti prazna...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version